Ihmiset    |   Bongaa paikka

Kuva-arvoitus: Miehet altaassa ja lapset yleisönä

Viime viikon Bongaa paikka -lukijakilpailuun tuli hiukan yli sata vastausta, joista yli 90 prosenttia osui oikeaan. Kyseessä on Veturitori Pasilan aseman vieressä. Kuva on julkaistu Helsingin Sanomissa 5. huhtikuuta 1989. "Huhtikuu toi Helsinkiin neljännen lähiötorin, pienen Veturitorin Itä-Pasilan betonimaisemaan.

Tilaajille
Viikoittaisessa lukijakilpailussa julkaistaan historiallisia kuvia. Lukijan tehtävä on keksiä, missä kuva on otettu.

Viime viikon Bongaa paikka -lukijakilpailuun tuli hiukan yli sata vastausta, joista yli 90 prosenttia osui oikeaan. Kyseessä on Veturitori Pasilan aseman vieressä.

Kuva on julkaistu Helsingin Sanomissa 5. huhtikuuta 1989. "Huhtikuu toi Helsinkiin neljännen lähiötorin, pienen Veturitorin Itä-Pasilan betonimaisemaan. Rauhanaseman edustalla sijaitsevaa toria kokeillaan aluksi tämän vuoden loppuun, ja päätös sen vakinaistamisesta tehdään syksyllä", HS kertoi.

Anu Simell piti Veturitorilla Rauhanaseman kahvilaa 1980-luvun lopulla. Hän muistaa, kuinka torikauppiaat ottivat hänet ystävällisesti vastaan kukkatervehdyksellä.

"Toivoimme yhdessä, että tori vilkastuisi ja vetäisi ympärillä olevat virastoihmiset ostoksille. Minulla on paljon kivoja muistoja siltä ajalta, kun torikauppiaat ja minä kahvilassani koetimme tukea toisiamme asioimalla joskus toistemme luona", Simell kertoo.

Hän piti kahvilaansa kesäisin yhteistyössä Kehitysmaakaupan kanssa.

"Kahvi oli tummapaahtoista, reilun kaupan kahvia. Siihen aikaan siihen suhtauduttiin ennakkoluuloisemmin, ja houkutellessani ihmisiä maistamaan sitä, silloinen naapurini sanoi, ettei hän mitään tuollaista kommunistikahvia juo. Tummapaahtoista kahvia ei oikein pidetty kunnon kahvina muutenkaan ja siinä oli monen mielestä omituinen maku. Onneksi ajat ovat muuttuneet täysin!" Simell sanoo.

Monet torikauppiaiden ja Simellin asiakkaiksi toivomat virastotalojen työntekijät bongasivat Veturitorin viime viikon lehdestä, mutta asiakaskunta ei riittänyt aikoinaan pitämään toria pystyssä kuin hetken aikaa.

"En muista, kuka meistä lopetti ensimmäisenä, mutta laman uhkaavat pilvet keikkuivat jo toiveiden taivaanrannassa", Simell maalailee.

Kuvan vasemmassa reunassa näkyy myös pieni osa Rauhanasemaa. Monet bongaajat huomasivat sen.

"Puuasema siirrettiin tuohon paikkaan 8. syyskuuta 1984. Vammeljoen alkuperäisen asemarakennuksen siirtoa kokonaisena seurattiin mielenkiinnolla, sillä Helmisen Kuljetuksen autolavetti (700 tonnia) oli Suomen suurin ja Euroopan toiseksi suurin", muistelee Pentti Lohenoja, joka on työskennellyt Veturitorin viereisessä sijaitsevassa virastokeskuksessa.

Heikki Laukkanen oli aikoinaan seuraamassa rakennuksen siirtoa. "Komeasti kokonainen puurakennus siirtyi hitaasti radan varresta, jossa nykyinen Pasilan asema on."

Leena Sahlgrenin nykyinen työmatka kulkee Veturitorin läpi. "Olisi aika huippua, jos tulevaisuudessa 'torilla' olisi jotain elämää, eikä vain kiireistä tuulelta suojautuvaa läpikulkua."

Onnetar arpoi kirjapalkinnon voittajaksi Jukka Varosen, jonka muistikuvissa Pasilan virastorakennusta "rakennettiin kuin Iisakin kirkkoa". Hän saa Arne Nerjordetin ja Carlos Zachrisonin teoksen Norjalaisneuleiden uudet kuviot (Nemo).

Uudessa kuva-arvoituksessa on iso joukko lapsia altaan reunalla sekä kaksi miestä altaassa. Missä ja milloin kuva on otettu? Entä onko sinulla muistoja kyseistä tapahtumasta tai paikasta? Lähetä vastauksesi torstaihin 2. lokakuuta mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Kirjoita viestin otsikoksi Bongaa paikka.

Kaikkien osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
 • Antti Tiainen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  8. 8

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää