Ihmiset    |   HS 50 vuotta sitten

Jääkiekkoilun mestaruussarja alkaa

Jääkiekkoilun mestaruussarja alkaa

Tilaajille

Englanti lopettaa asevientinsä Etelä-Afrikkaan

Englanti lopettaa kaikenlaisten aseiden viennin Etelä-Afrikkaan ja saattaa siten hallituksen asemyyntipolitiikan sopusointuun Yhdistyneiden kansakuntien päätösten kanssa, ilmoitti pääministeri Harold Wilson tiistaina alahuoneelle.
 
Pääministerin ilmoitus aiheutti välittömästi kohahduksen oppositiossa, joka asetti kyseenalaiseksi Englannin merentakaisten joukkojen merihuollon, jos Etelä-Afrikan hallitus aikoo päätöksen johdosta sanoa irti Simonstownin laivastotukikohtaa koskevan sopimuksen, kuten se on uhannut tehdä.
 
Englannin hallituksen päätöksen ei välttämättömäsi tarvitse johtaa mainitun tukikohtasopimuksen rikkoutumiseen. Etelä-Afrikan pääministeri, tri Verwoerd uhkasi viime viikolla, että sopimus on vaarassa siinä tapauksessa, että Englanti ei aio luovuttaa Buccaneer-merkkisiä laivaston suihkuhävittäjiä, jotka tilattiin jo edellisen hallituksen aikana.
 
Konservatiivinen oppositio pitää hallituksen päätöstä kauhistuttavana, jos se merkitsisi myös sitä, että Etelä-Afrikka kieltäisi ylilennot ja sodan tullen – jolloin Suez olisi suljettu – tyrmäisi yhteistyötarjoukset. Pääministeri sanoi kuitenkin Sir Alec Douglas-Homen vihjaisevan tämänkaltaisilla puheillaan siihen, että Etelä-Afrikan hallitus olisi arvoton toveri sellaisen sodan aikana, jota se ei itse hyväksyisi.

 

Suomessa yksi sairasauto 16.000 asukasta kohden

Paaripotilaan kuljetuskysymys on käytännössä sama kuin sairaankuljetuskysymys kokonaisuudessaan. Tämän osakysymyksiä puolestaan ovat kalusto-, henkilöstön koulutus- ja organisaatiokysymykset.

Siviilikäytössä olevien sairasautojen kokonaismäärä maassamme on tällä hetkellä 283 eli auto 16.000 asukasia kohti. 140 autoa toimii kaupungeissa ja 143 maaseudulla, joten kaupunkien asukkaat ovat maaseutua huomattavasti edullisemmassa asemassa.

Maaseudun pitkät kuljetusmatkat ja usein – varsinkin kelirikkoaikoina – vaikeat maantieteelliset olosuhteet lisäävät epäsuhdetta.

Todennäköisesti n. 500 - 550 oikein sijoitettua sairasautoa vastaisi suunnilleen tämän hetken kokonaistarvetta.

 


Englanti EEC-valtuutettujen hampaissa tuontiveron takia

(Hels. San. kirjeenvaihtajalta) Bonn, 17.11. (Toivo Heiskanen)
Talousyhteisön maat arvostelivat Länsi-Euroopan unionin (WEU) toisena kokouspäivänä tiistaina Englantia sen johdosta, että se päätti hiljattain saattaa voimaan 15 %:n ylimääräisen tullienkorotuksen. Tässä Bonnissa pidetyssä kokouksessa johti edelleen puhetta Länsi-Saksan ulkoministeri Schröder.
––
Talousyhteisön jäsenmaiden edustajat totesivat kokouksessa käydyn vilkkaan keskustelun aikana mm., että uudet tullienkorotukset rasittavat keskimäärin 65 %:ia EEC:n ja saarivaltakunnan välisessä kaupassa.

Länsi-Saksan kohdalla on rasitus vieläkin tuntuvampi. Suorastaan 85 % liittotasavallasta Englantiin suuntautuvista vienneistä joutuu kärsimään ylimääräisistä tullimaksuista.

EEC:n valtuuskunnat kiinnittivät huomiota pettymykseen, jonka Englannin päätös aiheutti manner-Euroopassa. Talousyhteisön edustajat sanoivat odottaneensa, että Lontoo olisi edes neuvotellut etukäteen suunnitelmastaan liittolaistensa kanssa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • HS 50 vuotta sitten

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  7. 7

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  10. 10

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää