Ihmiset

Nuori sankarikoira Ilpo pelasti aamulenkillä vanhuksen pakkaskuolemalta

Kennelliitto palkitsee Sanna Tahvanaisen labradorinnoutajan sankarikoira-arvonimellä

Tilaajille

Kello on kuusi maaliskuisena, pimeänä aamuna vuonna 2014. Pakkanen paukkuu Vantaan Jokiniemessä. Vajaan vuoden ikäinen Ilpo-koira ja sen emäntä Sanna Tahvanainen lähtevät lenkille.

Lenkki on sama kuin aina, mutta nyt Ilpo lähtee yhtäkkiä kovasti haukkuen toiseen suuntaan. Labradorinnoutaja Ilpo ei yleensä ole kova haukkumaan.

Ilpo nelistää kohti puskaa. Sitten koira jää paikalleen haukkumaan. Paljastuu, että puskassa on kylmissään oleva vanhus, joka ei muista edes omaa nimeään.

Tahvanainen saa soitettua naapurin avustuksella ambulanssin ja omaiset paikalle. Ilpo pysyy koko ajan kylmissään tärisevän vanhuksen vierellä ja haukkuu.

Se suojelee hädässä olevaa ja yrittää selvästi viestiä, että "hei, täällä on jokin pielessä, tehkää jotain!"

Vasta kun vanhus on saatu ambulanssiin ja hän on varmasti turvassa, Ilpo rauhoittuu.

Sillä lailla Ilposta tuli sankarikoira.

Ilpo ja 17 muuta ansioitunutta koiraa palkitaan tällä arvonimellä tänään sunnuntaina Kennelliiton tilaisuudessa Messukeskuksessa.

Tahvanaisen asunnossa Vantaalla Ilpo tulee heti tervehtimään. Se on nuori kaveri, kohta kaksivuotias, ja siksi aika villi.

Ilpo kerjää vähän silityksiä ja rapsutuksia, kunnes se asettuu valokuvaan. Se poseeraa kuin vanha tekijä, vaikka aina silloin tällöin kärsivällisyys rakoilee ja Ilpo käy Tahvanaisen kanssa hammaspainiin.

"En osaa sanoa, miksi Ilpo hoksasi vanhuksen. Ehkä mummo oli peloissaan. Koirathan aistivat sellaisia asioita. Olimme Ilpon kanssa kaksi kertaa raunioetsintäkursseilla, joilla paikannetaan ihmisiä. Mutta se oli silloin niin pentu, että en tiedä, muistaako se niistä mitään", Tahvanainen sanoo.

Sankari itse on laittanut pötkölleen keittiön pöydän alle ja näyttää niin raukealta, että jätämme sen rauhaan.

Antaa Tahvanaisen kertoa, millainen koira Ilpo oikein on.

Rohkea, energinen ja miellyttämisenhaluinen, hän kertoo. Sellainen Ilpo on aina ollut. Tahvanainen tietää tämän, sillä hän on kouluttanut Ilpon pennusta asti.

Rohkeus näkyy esimerkiksi noutajien metsästyskäyttäytymiskursseilla. Ilpo irtautuu emännästä apua kysymättä aina, kun tarve vaatii. Kurssit ovat Ilpon suosikkipuuha.

Lisäksi Ilpo käy verijälkikursseilla ja rally-tokossa, joka on agilityn, tottelevaisuuskoulutuksen ja koiratanssin yhdistelmäharjoitusta.

Ilpo haluaa aina tehdä Tahvanaiselle mieliksi. Se on täysillä mukana leikeissä ja harrastuksissa. Sen takia sitä on ollut niin mukavaa kouluttaa.

"Ja Ilpo on tosi seurallinen. Ehkä huomasitkin tämän vastaanottokomiteassa", Tahvanainen sanoo ja nauraa.

Ilpo joutuu jäämään yksin päiviksi, koska Tahvanainen, 38, työskentelee pankissa lainahallintopäällikkönä. Hän on kuitenkin saanut palkattua Ilpolle päivittäisen lenkkeilyttäjän.

Ei sille tosin välttämättä olisi tarvetta. "Ilpo osaa viihdyttää itseään. Kun tulen kotiin, Ilpon lelut eivät ole siellä, missä ne olivat minun lähtiessäni."

Tahvanainen on koiraihminen. Aiemmin hän huolehti ystäviensä koirista tarpeen vaatiessa ja omisti koiran jo ennen Ilpoa. Pitkään hän oli koiratta, koska reissasi paljon. Pari vuotta sitten hän päätti hankkia oman koiran.

"Kyllä Ilposta on tullut tosi tärkeä osa elämääni. On kivaa tulla kotiin, kun Ilpo odottaa siellä. Etenkin kun tietää, ettei se tee pahojaan yksin ollessaan", Tahvanainen sanoo.

Niin, Ilpo ei harrasta juurikaan koiruuksia, mitä nyt pentuna järsi muutaman johdon piloille ja siirteli välillä huonekaluja.

Vantaan Jokiniemessä Ilpon on hyvä olla. On peltoa ja luontoa, jossa temmeltää. Lisäksi Ilpolla on paljon koirakavereita naapurustossa, esimerkiksi espanjanvesikoira Bruno, jonka kanssa Ilpo on aivan paita ja peppu.

"Ja on tässä naapurustossa kuusi seitsemän narttua, joiden kanssa Ilpo peuhaa tuolla pelloilla."

Ilpo retkottaa edelleen tassut ketarassa keittiön pöydän alla ja sen silmät jo lupsuvat vähän. Vielä on iltalenkki edessä, mutta sen jälkeen Ilpo menee nukkumaan.

Se on tarkka siitä, että pääsee kello kahdeksan illalla yöpuulle.

Kymmenen tunnin unien jälkeen Ilpo herää ja on jo kuuden aikoihin Tahvanaisen kanssa lenkillä, aivan kuten sinä kylmänä aamuna yhdeksän kuukautta sitten.

 

Vuoden sankarikoirat palkitaan Koira2014-tapahtumassa Messukeskuksessa (Messuaukio 1) tänään sunnuntaina kello 13.30.

Sanna Tahvanaisen teesit hyvään koirankasvatukseen

1Koulutus

"Se on koiran ja ihmisenkin perusturva, että koira on yhteiskuntakelpoinen. Muuten se veisi minua tuolla ihan sata nolla."

 

2Kuri

"Saattaa kuulostaa hassulta, mutta koira tykkää siitä, että sillä on kuri esimerkiksi treeneissä. Sen luonteeseen kuitenkin kuuluu, että se haluaa miellyttää ja olla kontaktissa omistajaansa."

 

3Kiintymys

"Tämä tarkoittaa sitä rakkautta ja lämpöä, joita koiralle pitää antaa. Huolletaan, ruokitaan, harjataan, paijataan ja leikitään koiran kanssa."

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Koirat
 • Pelastustehtävät
 • Vantaa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa, ottelu käynnissä

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  8. 8

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää