Ihmiset    |   Kuolleet

Tuotantosihteeri ystävyyden talossa

Maj-Lis Doktár 1942–2014

Tilaajille

Tuotantosihteeri Maj-Lis Doktár kuoli Helsingissä 21. marraskuuta. Ankara tauti oli iskenyt pari vuotta sitten, välillä hellittänyt ja taas uusinut. Hän oli 72-vuotias, syntynyt Helsingissä 29. tammikuuta 1942.

Opiskeluaikanaan Doktár avioitui osakuntatoverinsa Raimo Markkulan kanssa. Maj-Lis Markkula jäi leskeksi 1978, ja palasi myöhemmin tyttönimeensä.

Humanististen tieteiden kandidaatin työ, tulevaisuus ja ystävät löytyivät Hämäläis-Osakunnasta, kirjastosta, Hämikseltä ja Tavastian rokkiklubilta sen synnyn jälkeen 1970. Maikusta tuli klubin perustajan ja isännän Kalle Torisevan aisapari, ihminen joka osasi melkein mitä vain, innostui kaikesta, teki kaiken ja enemmän.

Kun Toriseva perusti levy-yhtiö Hi-Hatin, Doktár siirtyi sinne. Yhtiö sulautui Scandiaan, josta tuli Finnscandia, siitä Fazer Music ja Warner Music.

Hänen tittelinsä oli tuotantosihteeri, mikä tarkoittaa aikatauluttamista, raportteja, laskutuksia, emännöintiä – tässä tapauksessa myös henkistä vastuuta, sitäkin, että työ- ja elämä limittyivät erottamattomasti. Kodin suuren ruokapöydän ympärille kasvoi ystävyyden talo.

Doktár oli luonteva ja tasaveroinen kaikkien kanssa, hoiti asiat, pärjäsi kenen kanssa tahansa ja missä vain. Artistit menivät Maikulle yöksi, jos eivät jaksaneet kotiin asti. Hän ruokki ja kuunteli. Kun Remu Aaltonen joutui häkkiin – ilmaisu on Remun – Doktár hoiti hänen asiansa, ja Remun Eeva-äidin myös. Kun Kari Tapio eksyi kosteille teille, Doktár veti kuivemmille. Kun rumpalilta ei sujunut veroilmoituksen teko, Doktár otti sen hoitaakseen – ja äkkiä veroilmoitusavun pyytäjiä oli jonollinen.

Kun ihmiseltä meni liitto, työ, terveys, Maikku kuunteli, löysi ratkaisut, otti hoitoon lapset ja koirat. Hän kuuli ensimmäisenä myös iloiset uutiset.

Ystävyyden talolla oli filiaali Lammilla, Markkulan tila. Vuodessa oli kolme huipentumaa: vapunpäivän ja itsenäisyyspäivän kalaasit Arkadiankadulla ja tenniskisa Lammi Open. Se ajoittui Ruisrockin ja Pori Jazzin väliin. Silloin soitettiin ja laulettiin päivät ja yöt pitkät. Kerran yössä oli laulettava myös Uralin pihlaja, Doktárin lempikappale.

Doktár teki usein kahta työtä, veti bingoa, tuurasi Tavastialla, lähti ystävän lapsenvahdiksi Los Angelesiin. Viikonloppuharrastus oli suursiivouskeikka Aki Kaurismäen Sputnik-yhtiöön. Siispä hän päätyi Kaurismäen Laitakaupungin valot -elokuvaan kylmäköksi 2006.

Doktár oli Mikko Alatalon vuoden 1978 voittoisan Syksyn sävelen salaperäinen Vicky Lee, kas kun oli paikalla ja joku pyysi.

Warner Musicin ja Fazer Musiikin välisissä yrityskaupoissa 1999 vanha monitoimialayritys muuttui musiikkifirmaksi ja Doktár irtisanottiin monen muun tavoin. Sen jälkeen hän teki pätkätöitä Universal Musicissa. Sinne tullessaan hän kuvasi olevansa kuin palomies – sammutan minkä vain palon, joka tarvitsee sammuttajan. Siinä on tiivistettynä koko hienon ja sisältörikkaan elämän idea.

Raila Kinnunen
Gugi Kokljuschkin
Timo Lindström
Kirjoittajat ovat Maj-Lis Doktárin ystäviä ja työtovereita.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää