Ihmiset    |   Kuolleet

Radiokuuluttaja vaali moitteetonta suomen kieltä

Pentti Fagerholm 1935–2015

Tilaajille

Radiokuuluttaja  Pentti Fagerholm kuoli Helsingissä Haartmanin sairaalassa 20. helmikuuta. Hän oli syntynyt Kuhmoisissa 25. tammikuuta 1935.

Fagerholm tuli Yleisradioon kesätöihin radiokuuluttajaksi 20-vuotiaana ja jäi sille tielleen. Hän vietti koko uransa samoissa töissä ja jäi eläkkeelle Yle Radio 1:n pääkuuluttajan tehtävästä vuonna 1998.

Pitkästä työurasta puhuttaessa Fagerholm saattoi muistuttaa, ei aivan vailla lievää ylpeyttä, tulleensa vakituiseksi kuuluttajaksi jo ennen Kekkosen aikaa, ja että heti työn alkaessa hänen sukunimeään toistettiin radiossa useasti, kaikkiaan 149 kertaa – mutta Kekkonen sai tunnetusti 151 ääntä ja valittiin presidentiksi.

Vaikka olin Penan kanssa paljon tekemisissä sekä töissä että vapaa-aikana, oli vaikea erottaa toisistaan henkilö Pentti Fagerholmia ja kuuluttaja Pentti Fagerholmia. Myös yksityishenkilönä hän oli täsmällinen, luotettava, kohtelias ja puhui erinomaisen hyvää suomen kieltä.

Mies ja työ olivat yhtä: kuuluttamoon mennessään Fagerholmin ei tarvinnut vaihtaa roolista toiseen, korkeintaan vähän kröhiä ääntään auki. Kuuluttamoon mentiin myös, aamuvuoroon varsinkin, missä tahansa tilanteessa, terveenä tai huonokuntoisena, koska pääasia oli aina saattaa lähetys käyntiin ja pitää huoli sen jatkuvuudesta.

Radiokuuluttajan työssä oli Fagerholmin mukaan tärkeintä aikataulutus ja kielitaito. Kuuluttajiksi pyrkivien koenauhoja kuunnellessamme tiesimme, että Gianni Schicchi -oopperan nimi pudottaa armottomasti joukon hakijoita; lisäbonuksen melkein sai, jos Amilcare Ponchiellin nimen äänsi paino oikeilla tavuilla.

Fagerholmilla oli virheille nollatoleranssi. Tietysti virheitä ja kommelluksia kuuluttajan työssä silti sattui, Fagerholmille itselleenkin; ne vain piti kohteliaasti pyytää kuuntelijoilta anteeksi.

Pentti Fagerholm aloitti radiotyössä ennen television läpimurtoa. Tuohon aikaan olivat radiotoimittajat ja -kuuluttajat tunnettuja henkilöitä, nykysanastossa julkkiksia, mutta monen kollegan tavoin Fagerholm piti etuna radiotyön kasvottomuutta, joka säästi katujulkisuudelta. Ääni tietysti kavalsi, ja Fagerholm sai erilaisissa asiointitilanteissa vastauksekseen "Kuulemiin!"-toivotuksia sekä sitaatteja merisäätiedotuksista tai stereotestistä.

Fagerholm valmistui yhteiskuntatieteen maisteriksi, mutta uranvaihtohaaveita hänellä ei ollut. Legendaarisen kreivi Creutzin lähdettyä eläkkeelle 1970-luvun puolimaissa Fagerholmista tuli itseoikeutetusti kuuluttajajoukon pomo.

Fagerholmin pikkutarkkuuteen asti ulottuva täsmällisyys näkyi esimiestehtävien hoitamisessakin. Hänen aikanaan saattoi vuorotöitä tekevä tietää jo muutaman vuoden tähtäimellä joulunajan työvuoronsa. Esimiestyössä oli varmaan avuksi se, että Fagerholm oli jo pikkupoikana Kuhmoisissa radiota kuuntelemalla selvittänyt itselleen, miten kuuluttajien työvuorot kiersivät. Hän imi itseensä radiolaisuutta jo pienenä.

Radiokuuluttajan työ oli Fagerholmin aikaan, ja on yhä Yle Radio 1:ssä, perinnetietoista ja totuttuja tapoja vaalivaa. Tästä ei seuraa, että työn tekijöiden tarvitsisi olla uudistusten vastustajia; ainakin Fagerholm oli myös muutoksille altis ja aikaansa seuraava radiomies. Eläkevuosinaan Fagerholm joskus murehti, että hänen vaalimistaan hyveistä – oikea ääntämys, moitteeton suomen kieli ja esiintyjän äänen hyvä peruslaatu – ei aina piitattu. Fagerholm oli Yleisradioon ja radioon lujasti sitoutunut. Tyypillistä takavuosien työpaikkailmapiirille oli sekin, että Fagerholmin kummatkin vaimot olivat Ylen palveluksessa.

Viime vuosikymmenten aikana Pentti Fagerholm on tullut tunnetuksi myös muusikko Mike Monroen isänä. "Isän vaikutuksesta mä olen oppinut hyville tavoille ja olemaan kohtelias. Faijan olemus on sellainen, että sitä kunnioittaa. Se ei ole koskaan ollut nokka pystyssä", sanoi Monroe HS:n Kuukausiliitteen haastattelussa vuonna 2000.

Klassisen musiikin suurena ystävänä Pentti on ehkä tuntenut olonsa hivenen orvoksi Miken keikoilla, mutta isä on ollut ylpeä pojastaan ja poika isästään.

Heikki Peltonen
Kirjoittaja oli Pentti Fagerholmin ystävä ja työtoveri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää