Ihmiset    |   Bongaa paikka

Kuva-arvoitus: Lapset leikkivät autonromuilla

Viime viikon Bongaa paikka -lukijakilpailussa oli ylimääräinen pähkinä, koska toimituksessakaan ei ole tarkkaa tietoa, milloin kuva on otettu. Yli 80 vastaajasta lähes kaikki tunnistivat, että kuvassa näkyy Haagan ammattikoulu eli nykyinen Stadin ammattiopiston Ilkantien toimipaikka ja sen edustalla kulkeva Nuijamiestentie.

Tilaajille
Lukijakilpailussa julkaistaan historiallisia kuvia. Lukijan tehtävä on keksiä, missä kuva on otettu.

Viime viikon Bongaa paikka -lukijakilpailussa oli ylimääräinen pähkinä, koska toimituksessakaan ei ole tarkkaa tietoa, milloin kuva on otettu.

Yli 80 vastaajasta lähes kaikki tunnistivat, että kuvassa näkyy Haagan ammattikoulu eli nykyinen Stadin ammattiopiston Ilkantien toimipaikka ja sen edustalla kulkeva Nuijamiestentie.

Kuvanottohetkestä tuli runsaasti asiantuntevia arvioita ja pohdintoja.

"Ensimmäiset opiskelijat tulivat uuteen, varusteiltaan vielä hieman keskeneräiseen kouluun syksyllä 1967", aloittaa Tapio Jalonen, joka itse aloitti samassa rakennuksessa autosähköasentajan koulutuksen seuraavana vuonna. 1970-luvulla hän palasi kouluun opettajaksi ja eteni myöhemmin sen johtajaksi asti.

Kuva on siis todennäköisesti aikaisintaan vuodelta 1967, tosin Timo ja Tuomo Suomalaisen suunnittelema rakennus oli sen verran iso tapaus, että sitä kuvattiin lehtiin useasti jo rakennusvaiheessa. Melko valmiilta rakennus kuitenkin näyttää, kuten moni vastaaja kirjoitti.

Suuri osa bongaajista havaitsi myös sen, että kuvassa ei vielä näy Hämeenlinnanväylää eikä Metsäläntietä.

"Olin kesätöissä vuonna 1972 tai 1973 rakentamassa Kehä I:n ja Hämeenlinnanväylän risteystä. Kuvassa ei näy minkäänlaista tielinjan raivausta, merkintää", pohtii Markku Lehmuskallio, joka siis rajaisi kuvaushetken myöhäisimmillään vuoteen 1971.

Mestaribongaaja Matti Grönroos asettaisi takarajan samoihin aikoihin, vuoteen 1972. "Silloin alkoi Hämeenlinnanväylän ja Metsäläntien (silloisen Hakametsäntien) rakentaminen."

Tästä eteenpäin menee kuitenkin kimurantiksi. Haagan ammattikoulun vihkijäiset olivat vasta torstaina 7. marraskuuta 1968, mutta tätä kuvaa ei ole otettu talvella.

Toimituksen mielestä parhaat perustelut kuvanottohetkestä tulivat lopulta Matti Grönroosilta ja Mikko Huotarilta, jotka syynäsivät tarkkaan ilmakuvia.

Ensin Grönroos: "Vuoden 1964 peruskartassa Nuijamiestentien itäpuolella oleva pelto ulottuu aivan tien reunaan asti. 1969 otetussa ilmakuvassa pusikoituminen on alkanut, mutta näyttäisi siltä, että se ei ole edennyt niin pitkälle kuin lehden kuvassa. Arvelen, että kuva on otettu kesällä 1971 tai 1972."

Sitten Huotari: "Koska ammattikoulun muurin vierellä kasvaa jo puskaa, kuva tuskin on vuosilta 1967 tai 1968. Oikeassa alakulmassa näkyvä nurmialue on vuoden 1969 ortokuvassa vielä täynnä työkoneiden renkaiden jälkiä, joten ehdotan loppukesää 1970. Myös 1971 voisi olla mahdollinen."

Molemmat herrat saavat erikoispalkintona cd-levyn, Grönroos Pekko Käppi & K:H:H:L:n albumin Sanguis Meus, Mama! ja Huotari Stigin albumin Stig.

Perinteisen kirjapalkinnon voittajaksi onnetar arpoi Olli Hellstenin. Hän saa Saku Tuomisen teoksen Luova järkevyys.

Tämän viikon arvoituksessa lapset ovat pihalla tutkailemassa autonromuja. Tilannetta ei ole taltioitu Helsingissä, mutta Bongaa paikka -palstan reviirin mukaisesti se on pääkaupunkiseudulta.

Missä ja milloin kuva on otettu? Entä onko sinulla paikasta omakohtaisia kokemuksia?

 

Lähetä vastauksesi 30. huhtikuuta mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Kirjoita otsikoksi Bongaa paikka. Kaikkien osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
 • Antti Tiainen
 • Bongaa paikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Sääongelmat jatkuvat Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnairin mukaan viivästykset ovat todennäköisiä vielä keskiviikkona

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää