Ihmiset    |   50-vuotias

Tanssin voimanainen Katri Soini nosteli aikoinaan miehiäkin näyttämöllä

Pitkän uran tehnyt tanssija oppi hidastamista, kun koreografi tarttui kantapäistä kiinni: "Vanhenemiseni haastaa energiatasoni"

Tilaajille

Moni muistaa 1990-luvun tanssiteoksista vahvan, 160-senttisen naistanssijan, jolle ei tuottanut ongelmia nostella raavaitakaan miehiä näyttämöllä. Lisävirtaa hän haki punttisalilta kyykkäämällä 80 kiloa rautaa.

Katri Soinin voima ja sähäkkyys ovat yhä entisellään. Tanssin kestotähti, valtionpalkittu tanssitaiteilija ja vuoden 1994 nuori taiteilija on esiintynyt yli 50 tanssiteoksessa – niin Kenneth Kvarnströmin ja Arja Raatikaisen luottotanssijana kuin Ervi Sirénin, Jorma Uotisen ja monen ulkomaisen koreografin töissä.

Nyt vuorossa on 50-vuotispäivän kunniaksi valmistunut juhlasoolo Leikin alku.

Suvereenilla otteellaan Soini tapailee tuoreen työn harjoituksissa liikkeitä aiemmista tanssiteoksista, jotka ovat jättäneet jälkensä kehomuistiin ja ajatuksiin.

"Olen kävellyt, olen kiemurrellut, olen pudottanut. Olen lohduttanut, pakannut repun, laihduttanut, huolestunut. Olen aloittanut alusta, tullut perille, lopettanut kesken", Soini listaa vuosikymmenten aikana elettyä tanssijan arkea.

Seuraavassa hetkessä hän palaa koskettavaan lapsuusmuistoon Totuuden henkeä hoilottaen ja kiitää hulvattomaksi yltyvään taistokohtaukseen. Nähtäville asettuu komeasti niin olemisen väkevä vauhti kuin hauras hapuilu.

Juuri hapuilevaa, viipyilevää olemista juhlasoolossa metsästettiin. Alkuun koreografi roikkui Soinin kantapäissä kiinni, jotta tanssija malttaisi pudottaa olemisensa olohuonemaiseen oleiluun.

"Samalla yritin unohtaa kuvitelmat siitä, mitä soolon pitäisi olla. Pitäisikö tämän ikäisenä pystyä vielä todistamaan jotakin? Olen joutunut olemaan paljaana, sanomaan ääneen epävarmuuksiani ja hyväksymään keskeneräisyyden."

Katri Soini sanoo, että hidastaminen on elämän mittainen tehtävä. Jokaisen teoksen kohdalla hän huomaa olevansa enemmän liikkuva kuin pysähtyvä henkilö.

"Se omin energiataso pyrkii esiin eikä suostu vanhenemiseen! Vanhenemiseni kuitenkin haastaa energiatasoni. Olen oppinut harkitsemaan, päästänkö räjähtämisvaihteen päälle. Se on kyllä siellä koko ajan, että saako tulla", Soini sanoo vilkkaasti elehtien.

Soolon luonut koreografi Arja Raatikainen tuntee yllätyksellisen ja pirskahtelevaisen tanssijan luonteen 30 vuoden ystävyyden ja kymmenen yhteisen työn jäljiltä.

"Katri on nainen, josta on moneksi. Sitä kirjoa on nyt kaivettu esiin."

Balettitunneilta Lempäälästä Pirjo Viitasen improvisaatiotunneille, Teatterikorkeakouluun ja katsojien sydämiin tanssineen Soinin taiteilijan taipaleelle on mahtunut toinen toistaan kiinnostavampia töitä.

Loukkaantumisilta hänkään ei ole välttynyt. Polvi on operoitu neljä kertaa ja takareiden vamma on vaatinut sitkeän kuntoutuksen.

"Kroppa kuluu, koska tämä on kuluttava ammatti."

Soini sanoo silti olevansa onnekas. Hän on voinut aina valita tiensä, vaikka tekijöitä on paljon suhteessa tanssitöihin. Uran varrella vastaan on osunut myös loistotyyppejä.

"Tämä työ opettaa monella tapaa niin itsestä kuin matkasta muiden kanssa. Teosprosessin aikana käydään läpi työryhmän yhteen tuleminen, samaan suuntaan pyrkiminen ja johonkin asti pääseminen."

Tulevaisuutensa suhteen Katri Soini sanoo olevansa pikemminkin toiveilija kuin haaveilija. Toiveissa on tietysti se, että tekemisen vire kantavan vielä pitkään.

"Haluaisin jatkaa niin kauan kuin tanssi puhuttelee tekemisenä ja olemisena. Tanssin kentällä on meneillään niin paljon kiinnostavaa, missä olisi kiva peuhata mukana!"

 

Katri Soinin juhlasoolo Leikin alku Koko-teatterissa Helsingissä 3.  10. asti.

Suunnitellun Tanssin talon vahvat vaikutukset?

1. Yhdistävä talo

"Korkeakoulutasoisen tanssin koulutuksen saaminen Suomeen oli suuri rakennemuutos 1980-luvulla. Tanssin kenttä on muutenkin järjestäytynyt yhä paremmin. Nyt on tekijöitä, tiloja ja yleisöjä yhdistävän talon aika, jotta tanssin status saadaan sen ansaitsemalle tasolle."

 

2. Näkyviin tanssin palo

"Tanssin kentällä on valtavasti taitoa, energiaa ja lahjakkuutta, jonka haluaisi näkyvän roihussaan."

 

3. Laajalle heijastava valo

"Tanssijana saan käsitellä isojakin asioita, jotka usein liittyvät elämään. Uskon, että tanssi voi puhutella taidemuotona laajemminkin. Tanssille omistetusta talosta voisi tulla suorastaan luovuuden mekka, sillä tanssi sitouttaa myös valo-, ääni- ja pukusuunnittelijoita, lavastajia ja yleisöäkin."

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tanssi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää