Ihmiset

Aarne Koskimies on satojen koeputkilasten ”isä”

Sinnikäs tutkimustyö johti uraauurtavaan tekoon: Suomen ensimmäinen koeputkilapsi syntyi Naistenklinikalla vuonna 1984.

Tilaajille

Illalla vapun aatonaattona vuonna 1984 lääkäri Aarne Koskimies oli vajonnut ajatuksiinsa.

Suomen ensimmäinen koeputkilapsi oli syntymäisillään. Oli pitkälti Koskimiehen työn ansiota, että raskaus oli käynnistynyt.

”Fundeerasin. Kaiken piti olla hyvin. Ultrat olivat normaalit. Mutta ei sitä koskaan tiedä”, Koskimies, 70, sanoo nyt.

Seuraavana aamuna lapsi syntyisi. Onnistuessaan se olisi pitkän työn tulos, jolla olisi kauaskantoisia vaikutuksia.

Kun muut helsinkiläisoppilaat keräsivät lapsena koulun biolo­giantunneilla kasveja, Koskimies keräsi perhosia. Hän kasvatti niitä toukasta koteloon ja aina aikuiseksi asti. ”Siinä oli joku tällainen lisääntymiseen liittyvä asia, joka kiinnosti.”

Parikymppisenä Koskimies pääsi lääketieteellisen tiedekuntaan Helsinkiin. Lapsettomuuden hoito alkoi kiinnostaa, kun hän tapasi amanuenssillaan eli tietynlaisella harjoittelujaksollaan Carl-Johan Johanssonin Naistenklinikalla.

”Sperma-Kalleksi häntä sanottiin. Hän oli kiinnostunut etenkin miesten lapsettomuudesta.”

Koskimies ihaili opettajansa suhtautumista lapsettomiin pariskuntiin.

”Se on aika hienovaraista puuhaa, koska aihealue on herkkä.”

Elettiin 70-luvun alkua. Koskimies oli mennyt naimisiin ja saanut ensimmäisen lapsensa. Töissä oli kiire, sillä synnytysosastolla päivystyksessä piti asua koko viikonloppu. Lisäksi Koskimies valmisteli töiden ohella väitöskirjaansa. Hän väitteli tohtoriksi kivesten valkuaisaineista 1973.

”Se oli dynaamista aikaa. Mutta nuorena sitä jaksaa.”

Koskimies sai viran Naistenklinikalta, jossa hän tutki Johanssonin kanssa lapsettomuutta.

Kun maailmaan syntyi vuonna 1978 ensimmäinen koeputkilapsi, Naistenklinikalla tuumattiin, että Suomessakin se olisi mahdollista. ”Aloimme kehittää uutta menetelmää.”

Tutkimus piti tehdä muun työn ohella. Päivät venyivät pitkiksi. ”Se on ollut elämässäni sellainen vaihe, että olin melkoisen sitoutunut työhön. Se vei kaiken ajan. Täytyy kiittää vaimoa, että hän ymmärsi.”

Moni epäili, että Koskimiehen ja kumppanien kehittelemästä hoidosta ei koskaan tulisi käypää hoitomenetelmää. Lopulta yritysten jälkeen kaksitoista vuotta lapsettomuudesta kärsinyt suomalaispariskunta odotti vauvaa.

Koskimies on sillä lailla tiedemiehen oloinen, että hän ei kerro impulsiivisesti ja maalaillen asioitaan, vaan tuntuu suhtautuvan kaikkeen analyyttisesti ja hötkyilemättä. Mutta nyt hän vaikuttaa vähän innostuvan.

”Olihan se raskausaika sellaista, ettei uskaltanut ulkomaille lähteä, vaan halusi seurata sitä. Jännitti. Jotkut kertoivat kauhukuvia, että koeputkivauvat eivät olisi terveitä.”

Vappuaattona 1984 yhdeksän aikoihin aamulla Koskimies oli mukana synnytyksessä. Suomen ensimmäinen koeputkilapsi Antti Eemeli Kujala saatettiin maailmaan keisarinleikkauksella.

Lastenlääkäri Kalle Österlund otti lapsen syliinsä ja totesi, että kyseessä on terve kaveri, kymmenen pisteen vauva. ”Se oli sellainen, että oli kyllä hyvä haltija mukana siinä hommassa alusta loppuun”, lapsen kummiksi valittu Koskimies sanoo.

Koskimies on iloinen, että lapsen vanhemmat antoivat avoimesti haastatteluja. Silloin lapsettomuus oli nimittäin vaiettu asia, jota häpeiltiin.

”Sitä ei joissain perheissä uskallettu edes vanhemmille kertoa. Nykyään tilanne on täysin eri, ja hyvä niin.”

Hoidot ovat kehittyneet. Koskimiehen mukaan nykyään puolet ensimmäisistä koeputki­hedelmöityksistä johtaa raskauteen. Jos hoitoja tehdään 2–3 kertaa, prosentti nousee 80:een. 80-luvulla prosentti oli alle 20.

Koskimies ei ole laskenut, montako koeputkilasta hän on saattanut maailmaan, mutta Naistenklinikan vuosien sekä 90-luvulta eteenpäin omalla yksityisellä Felicitas-klinikalla koeputkihedelmöitettyjen lasten määrä lasketaan sadoissa.

Nyt eläkkeellä voi katsoa vähän taaksepäin. Miltä se tuntuu, että on saanut olla merkittävänä osana sellaista asiaa, joka on monelle ihmiselle kaikkein tärkein asia maailmassa?

Aarne Koskimies naurahtaa vähän vaivautuneesti. Sitten hän vastaa taas analyyttiseen tyyliinsä:

”Saan olla tyytyväinen, että olen ollut tällaisessa työssä. Tietysti tähän kuuluvat myös pettymykset, kun ei onnistu. Mutta kaikkeni olen aina tehnyt.”

Eeettisiä kysymyksiä

1 Perhemallit:

”Perhemallit ovat muuttuneet paljon sitten 80-luvun. Nykyään koeputkihedelmöitys sallitaan esimerkiksi yksinäisille naisille tai samaa sukupuolta oleville vuoden 2007 hedelmöityshoitolain mukaan. Minusta tämä on hyvä, liberaali linja.”

2 Kohdunvuokraus: ”Kohdunvuokraus eli sijaissynnyttäjän käyttö ei ole Suomessa laillista. Asiaan liittyy muun muassa hyväksikäytön vaara: teetätetään raskaus jollakulla toisella esimerkiksi mukavuussyistä maksamalla tälle. On kuitenkin naisia, jotka ovat syntyneet ilman kohtua tai kohtu on poistettu. Mielestäni tällaisissa erityistapauksissa ja valvotusti sijaissynnyttäjän käyttö voisi olla laillista.”

3 Koeputkihedelmöitys ja uskonto: ”Katolinen kirkko ei virallisesti hyväksy koeputkihedelmöitystä. 80-luvullakin moni oli sitä mieltä, että kyseessä on luonnon manipulointi, mutta siitä ei ole kyse. Manipulointia olisi se, jos niille alkioille tehtäisiin jotain, ja sitähän me emme tee.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lapsettomuus
 • Lääketiede
 • Synnytys

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  5. 5

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää