Ihmiset

Toinen mies juhlii perhepiirissä

70 vuotta täyttävä käsikirjoittaja Pentti Järvinen on teatterintekijöille viihdemies ja viihteentekijöille teatterimies.

Vaaditaan soitto neljälle Pentti Järviselle, ennen kuin tärppää. ”Oletko sinä se Pentti Järvinen, joka tunnetaan käsikirjoittajana televisiosta ja teatterista?” Kaikki vastaajat ovat syntyneet vuonna 1946 eli 70 vuotta sitten. Mutta vain yksi puhelun saaneista pystyy vastaamaan kysymykseen kyllä.

Järvisen tunnetuinta työnjälkeä on Ylen sketsisarja Hukkaputki 1980-luvun alusta. Jo sitä ennen hän oli kuitenkin tehnyt Ylelle Hepskukkuuta, lakonis-pedagogista sketsisarjaa. Elämään on jäänyt erityisesti Gregoriuksen NMKY -numero, joka nousi kansainväliseksi nettihitiksi 2007.

Molempien sarjojen kautta Järvinen oli uudistamassa tv-huumorin kielioppia. Hepskukkuussa Kari Kyrönsepän kanssa, Hukkaputkessa ilman.

”Viihteen ja komiikan tekijöinä hyvin tiedettiin, että toistaminen ja sanonnat on ne, joilla myydään. Hepskukkuusta lähtien sanouduttiin irti kaikesta tällaisesta. Ei toistuvia hahmoja vaan aina uudet hahmot. Keksin dosentti Korsbäckin, mutta sekin oli joka kerta erinäköinen. Ei mitään armoa.”

Kesken haastattelun pöydälle tipahtaa keltainen lehti. Se on kahvilan somistepuusta.

”Onko tämä joku enne?” Järvinen tokaisee heti ja nauraa päälle.

Useimmiten Järvinen kuitenkin puhuu verkkaisesti ja pitkiä miettimistaukoja pitäen. Käsi­kirjoittaja pitää hitautta hämäläisenä perusominaisuutenaan, johon nojaa myös hänen huumorinsa.

”Yleensä olen mielelläni hiljaa ja kuuntelen, mitä muut tekee. Havainnoin ja kerään. Savolaiset on suuna päänä koko ajan, ­eihän ne saa mistään mitään materiaalia, pyörittävät vain omaa show’taan. Kyllähän hämäläisessä tämä niin sanottu hitaus, niin kyllähän se kääntyy huumoriksi Aleksis Kivellä, Veijo Merellä ja Väinö Linnallakin.”

Huumori on myös sukuvika. Sitä vikaa löytyy Järvisen isän puolen suvusta – ja pojasta. Atte Järvinen tunnetaan muun muassa tv-sarjojen Pasila ja Ihmisten puolue käsikirjoittaja-ohjaajana.

Kun päästään nykyiseen tv-viihteeseen, Järvinen keksii yhden suosikin.

”Se Lindströmin juttu, Noin viikon uutiset. Se on musta hauska. Siitä näkee, että siellä on ­asiat taustalla. Ettei siinä irvistellä tai virnuilla. Ja siinä on poliittista sivistystä. Mutta on jotain sellaisiakin, joissa suoraan vaan vinoillaan, mikä on kauhean helppoa. En sano, että YleLeaks, mutta sen tapaiset ohjelmat.”

Yhteiskunnallinen näkökulma on edelleen myös Järvisen huumorin taustalla. Käsikirjoittajan tuorein näytelmä, Hämeenlinnan teatterissa pyörivä Silmälläpidettävät kertoo Mirjasta, sääksestä, jonka paluusta Hämeenlinnaan ollaan tekemässä bränditapahtumaa.

Nyt tekeillä on sovitus Dario Fon tekstistä ”yhdelle päänäyttämölle”.

”En ole sillä lailla kirjailija, mä vaadin tilauksen. En ole koskaan kirjoittanut mitään pöytälaatikkoon. Nämä, mitä olen eläkkeelle jäätyäni tehnyt, ei se ole niin, että jäi sanomatta jotain. Mä olen yrittänyt laiskotella.”

Vuonna 2008 Ylestä eläkkeelle jäätyään käsikirjoittaja jatkoi vielä neljä vuotta Helsingin Sanomien pakinoitsijana nimimerkillä Toinen mies. Hän on myös kirjoittanut ja suomentanut näytelmiä sekä tehnyt kuunnelmasarjaa. Ei ole joutanut laiskottelemaan, vaikka yksi syy palata Helsingistä takaisin Hämeenlinnaan oli useiden golfkenttien ja kesämökin läheisyys.

Kolmas syy oli Järvisen mukaan se, että kun hän tulevaisuudessa harhailee muistikatkoissaan pitkin raitteja, ihmiset to­teavat vain ”ai Järvinen” ja palauttavat kotiin.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Omat suosikkiprojektit

1 ”Vainaja-sarja [radiokuunnelma vuosilta 1995–2010] oli semmoinen, josta nautin ihan kauheasti. Radion tekeminen television jälkeen oli hauskaa. Se on vähän niin kuin kamarimusiikkia, se intiimiys.”

2 ”Yksittäinen juttu, joka on mulle kauhean läheinen oli Mielisuosio [1987]. Se sai valtionpalkinnonkin, mutta hienoa oli se, että siinä käsiteltiin pörssiä ja pörssiromahdusta ja koko tätä maailmaa, joka oli tulossa. Se oli hyvin kabareemainen, mutta siinä oli näky.”

3 ”Ja Hukkaputki [1981–83] tietysti. Enhän mä siitä pääse. Meille tuli vaan viestiä, että ’painukaa Neuvostoliittoon’. Yksi kahdestakymmenestä palautteesta oli kehuva. Mutta kyllähän se lähti lentoon sitten toisena vuonna.”

 

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Komedia
 • Teatteri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  2. 2

   Hallitusneuvottelujen katkeaminen vei Saksan poliittiseen kriisiin – Angela Merkelin aika voi olla ohi

  3. 3

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma teki uskomattoman tempun ja torjui happosateet ja otsonikadon – nyt 15 000 tutkijaa vetoaa ihmiskunnan selviämisen puolesta, mutta suurimpaan ongelmaan ei löydy ratkaisua

  5. 5

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  6. 6

   Tuntuuko, että kaikki muuttuu vaarallisemmaksi? Olet oikeassa, ja on terveellistä tunnustaa se

  7. 7

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  8. 8

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  9. 9

   Jouko Turkan perintö puhuttaa jälleen, kun raiskausharjoitteet ovat otsikoissa – Professorit Elina Knihtilä ja Hannu-Pekka Björkman kertovat, kuinka erilaista Teatterikorkeakoulussa nykyään on

  10. 10

   Kädet eivät toimineet, mutta silti Matti ja Outi todettiin työkykyisiksi – Pitkäaikaissairaat pelkäävät, että työttömyysturvan leikkaukset ovat uusi rangaistus etenkin heille

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

   Tilaajille
  3. 3

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  4. 4

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  5. 5

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  6. 6

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  7. 7

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  8. 8

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  9. 9

   Himoliikkuminen on maailmassa vain harvan oikeus – Suomessakin on ihmisiä, jotka eivät liiku lainkaan, erot tyttöjen ja poikien välillä näkyvät jo 3-vuotiaana

  10. 10

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Parisuhde tuhon partaalla – asiantuntija ja HS:n lukijat kertovat, millaiset syyt ajavat parit harkitsemaan eroa ja mikä lopulta sai pysymään yhdessä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää