Ihmiset

”Olemme kyynistyneet ja vitsailemme kaikesta, mutta silloin itketti” – näkymä pakolaiskriisin eturivistä

Annastiina Kallius ja Aiski Ryökäs neuvovat Eurooppaan pakolaisia Budapestissa

Budapest

Sitä viikkoa Annastiina Kallius ja Aiski Ryökäs eivät unohda.

Oli tuskainen helle kesän ja syksyn taitteessa 2015. Tuhannet siirtolaiset olivat jääneet jumiin Budapestin itäiselle Keletin rautatieasemalle. He halusivat Itävaltaan ja Saksaan, mutta heitä ei päästetty junilla eteenpäin. Moni oli käyttänyt viimeiset rahansa junalippuun, joka ei vienytkään pois Unkarista. Lopulta ihmiset lähtivät kävelemään Itävaltaan.

Koko Eurooppa seurasi marssia, joka nousi yhdeksi viime vuoden pakolaiskriisin symboleista. Kallius ja Ryökäs kävelivät osan matkaa mukana.

”Olemme kyynistyneet ja vitsailemme kaikesta, mutta silloin itketti”, Ryökäs sanoo.

Pahinta oli näky, kun parin tuhannen ihmisen joukko ei yksinkertaisesti enää jaksanut kävellä. Ihmiset olivat kävelleet 30 kilometriä ja 12 tuntia.

Perheet, miesporukat, vanhukset kaatuivat maantien laitaan nukkumaan. Alkoi rankkasade, ja lämpötila laski nopeasti.

Sitten näkyivät bussien valokeilat. Unkarin hallitus oli taipunut lähettämään linja-autot viemään pakolaiset Itävaltaan.

Silti harva uskalsi nousta kyytiin: edellisten päivien aikana siirtolaiset olivat menettäneet luottamuksen viranomaisiin.

Ryökäs alkoi suostutella ihmisiä maantien laidalta bussiin. Siinä meni tunteja. Vasta kun ensimmäinen Unkarista lähtenyt linja-auto oli päässyt perille Wieniin, loputkin uskalsivat kyytiin.

Tätä on Kalliuksen ja Ryökäksen työ. He ovat mukana pakolaisten oikeuksia puolustavassa Unkarin Migszol-liikkeessä, joka kertoo pakolaisille heidän oikeuksistaan ja dokumentoi tulijoiden kokemuksia.

Keletin rautatieaseman draamaviikkoina Kallius ja Ryökäs näkivät kaikkea. He auttoivat 14-vuotiasta syy­rialaispoikaa, joka oli kadottanut perheensä. Afgaaninainen synnytti rautatieaseman läheisen leipomon edessä.

Osa tapahtumista oli absurdeja, kuten äärioikeiston ja pakolaisten kohtaaminen Keletillä. Ei tullut tappelua, kun osapuolet tajusivat ajavansa samaa asiaa. Pakolaiset halusivat pois Unkarista, äärioikeisto heidät ulos maasta.

Ryhmät alkoivat huutaa yhdessä pyyntöä päästää pakolaiset pois maasta, Kallius kertoo.

Tämä kaikki on syy siihen, miksi he auttavat pakolaisia. He todistavat historiaa eturivistä. ”Nämä ovat niitä tapahtumia, joista kirjoitetaan historiaa. Ei siitä voi olla ulkona”, Kallius sanoo.

Ryökäs ja Kallius päätyivät Unkariin eri reittejä, osin sattuman kautta. Nyt he ovat asuneet maassa vuosia. Budapestissa pitävät päivätyö ja parisuhteet.

Vapaa-aika menee Migszolissa, jossa he ovat olleet mukana vuodesta 2013. He ovat läpikulkumatkalla olleiden pakolaisten harvoja paikalliskontakteja Unkarissa. Samalla he dokumentoivat tietoa pakolaisten matkasta Eurooppaan.

Raportti viime vuoden tapahtumista julkaistaan ensi kuussa.

Kalliuksen mukaan Eurooppaan tulijoilla on kaksi kysymystä. He haluavat tietää, minne voi päästä opiskelemaan, työllistyä ja tuoda perheen.

Moni Eurooppaan jo tullut ei ole vielä päättänyt lopullista kohdettaan.

”Yllättäen moni kertoi pitäneensä Serbiasta. Siellä on vähemmän sääntöjä kuin Länsi-Euroopan maissa”, Kallius sanoo.

Unkari on tunnettu kovasta pakolaispolitiikastaan. Se pystytti aidan Serbian-vastaisella rajalle, mutta Kalliuksen mukaan suurempi ongelma Eurooppaan tulevien kannalta on aita Bulga­rian ja Turkin rajalla. Turkista on Eurooppaan maayhteys, mutta aidan takia ihmiset vaarantavat henkensä ja tulevat Kreikkaan Välimeren yli.

Viime vuonna valtaosa tulijoista oli miehiä, nyt liikkeellä on Unicefin mukaan yhä enemmän lapsia ja naisia. Kallius arvioi merireitin Turkista Mustanmeren kautta Bulgariaan ja Roma­niaan vilkastuvan tänä vuonna.

Unkari on jäämässä taas tulijoiden reitin varrelle. Unkari on uhannut pystyttää aidan myös Romanian vastaiselle rajalle, mutta projekti on poliittisesti vaikea.

Ryökäs ja Kallius eivät usko, että aidatkaan hillitsevät tulijoiden määrää. ”He löytävät aina uuden reitin”, Kallius sanoo.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Pakolaisvuoden 2015 mieleenpainuvimmat hetket Annastiina Kalliuksen mukaan

1 ”Se, miten nopeasti Unkarin kansalaisyhteiskunta järjesti humanitaarista apua, kun suuret järjestöt vasta valmistautuivat toimimaan.”

2 ”Keletin rautatieaseman mielenosoitusten positiivinen ilmapiiri. Luotimme siihen, että ihmiset pääsevät lopulta Itävaltaan ja Saksaan.”

3 ”Se, miten nopeasti tulijoiden motivaatio ja elämänilo sammuivat, kun he tajusivat, ettei Eurooppaan pääsy vielä takaa ihmisoikeuksien toteutumista.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Budapest
 • Pakolaisuus
 • Unkari

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  4. 4

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  5. 5

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää