Ihmiset

SPR:n puheenjohtaja Pertti Torstila keskustelisi myös pakolaisten vastustajien kanssa

Entinen valtiosihteeri painottaa inhimillisyyden merkitystä ihmisten kohtaamisessa: ”Autamme jokaista, joka on hädässä.”

”Eniten minua koskettaa vastaanottokeskuksissa pakolaisten tuska. Näen myös heidän kiitollisuutensa siitä, että he heräävät aamuisin paikassa, jossa ei tule pommeja niskaan”, sanoo Pertti Torstila, 70.

Tultuaan kesällä 2014 valituksi Suomen Punaisen Ristin puheenjohtajaksi Torstila alkoi tutustua etenkin järjestön kenttätyöhön. Siitä osa tehdään vastaanottokeskuksissa, joita SPR on Maahanmuuttoviraston pyynnöstä avannut useita pakolais­kriisin yllätettyä Suomenkin viime vuonna.

Haastatteluhetkellä on SPR:n vastuulla 107 keskusta. Koko maassa niitä on 145. Niiden todellisuudesta ovat turvapaikanhakijoiden rikokset Torstilan mukaan vain pieni osa:

”Useimmissa keskuksissa vallitsee syvä rauha.”

Lähes 44 vuoden jälkeen ulkoministeriöstä kaksi vuotta sitten eläköitynyt valtiosihteeri ja suurlähettiläs Torstila näki työssään, miten Kansainvälinen Punainen Risti auttoi ihmisiä Balkanilla, Afganistanissa ja Afrikassa.

SPR:n puheenjohtajana hänet yllätti se, että suurimman osan työstään järjestö tekeekin kotimaassa. Siihen kuuluu kaikkea ensiaputoiminnasta ja lähimmäistuesta alkaen aina työhön vastaanottokeskuksissa.

Toiminnassa iso rooli on 40 000 vapaaehtoisella, joiden auttamishalu on jo tehnyt syvän vaikutuksen Torstilaan. Uusia vapaaehtoisia tuli 10 000 pelkästään viime syksynä. Nälkäpäiväkeräyskin tuotti silloin enemmän kuin koskaan eli 4,2 miljoonaa euroa. Torstilalla on ilmiölle selitys. ”Se on hiljaisen enemmistön kannanotto pakolaiskriisiin.”

Kokenut ex-diplomaatti ei jää neuvottomaksi, kun puhutaan asian nurjasta puolesta eli vastaanottokeskusten häirinnästä, tuhopolttoyrityksistä tai työn­tekijöiden uhkailusta. Torstilan mukaan tuollaisin keinoin turvapaikanhakijoita vastustavien kohtaamiseen on väkivalta huonoin väline.

”Minä istuisin vaikka tuopin äärelle kuuntelemaan heidän huoliaan ja keskustelemaan tilanteesta koko Euroopassa.”

Suomessakaan ei ole enää paluuta pakolaiskriisiä edeltäneeseen tilanteeseen. Siksi Torstila toivoisi, että pakolaisille osoitettaisiin hiven inhimillisyyttä arjessa. ”Aloitettaisiin vaikka sillä, ettei heitä kohdattaessa siirrytä kadun toiselle puolelle tai vaihdeta bussissa paikkaa.”

EU:n rajaturvallisuusvirasto Frontexin mukaan viime joulukuussa Eurooppaan tulleista turvapaikanhakijoista jo 60 prosenttia oli talouspakolaisia. SPR:n työhön se ei vaikuta.

”Perusviestimme on inhimillisyys. Autamme jokaista, joka on hädässä. Viranomaiset selvittävät sitten hädän laadun. Se ei kuulu meille”, lisää Torstila.

Punainen Risti on arvokas kansainvälinen liike, jonka apu ei saa politisoitua. Liikkeen säännöistä ei voida poiketa siis meilläkään. Torstila korostaa vielä, ettei SPR päätä pakolaisten tai oleskeluluvan saavien määriä. Se toimii valtiovallan apuna omien periaatteidensa pohjalta, joita myös valtio kunnioittaa.

Vaikka yhteistyö on sujunut hyvin, Torstila pysyy valppaana. Hän ei halua hallinnon resurssipulassaan johdattelevan SPR:n väkeä tehtäviin, jotka kuuluvat viranomaisille. ”Se sekoittaisi roolit. Lisäksi vapaaehtoisemme ovat jo nyt jaksamisensa rajoilla.”

Omasta jaksamisestaan Torstila ei kanna huolta. Kitara ja laulu ovat aina kulkeneet suunnistajamiehen mukana, jolla riittää runsaasti energiaa myös toimintaan Vaisala Oyj:n ja John Nurmisen Säätiön hallituksissa ja maanpuolustusjärjestöissä.

Itse asiassa hän vaikuttaa SPR:n nelivuotisen (2014–17) Täyttä elämää eläkkeellä -hankkeen esimerkilliseltä ruumiillistumalta. Hankkeen ideana on vahvistaa eläkeläisten ja eläköityvien hyvää arkea ja sukupolvien välistä tukea.

Työuransa jälkeen Torstila ei edes harkinnut vetäytymistä hiljaa takariviin. Jatkuvalla aktiivisuudellaan hän osaltaan hillitsee huoltosuhteen vääristymistä Suomessa. Hän kertoo tuntevansa monia eläkeläisiä, jotka eivät halua olla rasite nuoremmille vaan lähinnä resurssi. Samalla hän viittaa Osku Pajamäen kirjaan Ahne sukupolvi (2006).

Tuo kirja syytti 1945–50 syntyneiden suuria ikäluokkia siitä, että etunsa ja eläkkeensä turvattuaan he syövät kasvun eväät nuorempien sukupolvilta. ”Tekemällä jaksamisemme mukaan jotakin voimme todistaa, että autamme ja rakennamme Suomea yhä”, kiteyttää Torstila.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Pertti Torstilan tärkeät eväät

1 Suomen selviytymistarina 1939–45

”Diplomaatin selkänoja ja vara-akku. Vaientaa finlandisaatiosta puhujatkin jatkokysymyksellä: Uskotteko todella, että myisimme kalliilla hinnalla voitetun vapautemme?”

2 SPR:n vapaaehtoiset

”Hienompaa joukkoa saa maailmalta hakea. Välitän heistä valtavasti ja kannan huolta myös heidän jaksamisestaan.”

3 Tapio Rautavaara: Lauluni aiheet

”Reino Helismaan sanoituksesta ja Tapio Rautavaaran tulkinnasta tunnistan lähes kaiken, mitä itse olen elänyt ja nähnyt.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  2. 2

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  3. 3

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  6. 6

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  7. 7

   Asiakas virtsasi myynnissä olleiden työkalujen päälle myymälässä Kampissa – Poliisi: ”Herra oli kuulusteluissa itsekin yllättynyt, että tällaista on tapahtunut”

  8. 8

   Pam: Useita työn­tekijöitä häiritty seksuaalisesti K-Super­marketissa Tampereella – Kauppias irtisanoutui: ”Totta kai kiistän kaiken”

  9. 9

   Tämän opin ranskalaiselta rakkausvalmentajalta: Kumppanin kanssa pitää voida olla myös heikko

  10. 10

   Facebookin Messenger haluaa, että tunnemme itsemme hylätyiksi – Tämän takia nähtyyn viestiin vastaamatta jättäminen satuttaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  3. 3

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  4. 4

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  5. 5

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  6. 6

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  7. 7

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  8. 8

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

  9. 9

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  10. 10

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  10. 10

   Rikollisjengi kaappasi ruokakaupan Malmössä ja ryhtyi pyörittämään sitä itse – ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat