Ihmiset

Nainen, joka on tehokas kuin tornado – Marjatta Bell on edistänyt Suomen ja Britannian suhteita 1970-luvulta lähtien

Marjatta Bell toimii The Anglo-Finnish Societyn puheenjohtajana, joka on vanhin Britanniassa toimiva Suomea ja suomalaisuutta edistävä seura. Suomen itsenäisyyttäkin se aikoinaan briteille lobbasi.

Lontoo

On ihmisiä, jotka ovat kuin luotuja johtamaan ja organisoimaan. He eivät epäröi, kun pitää kantaa vastuuta.

Tähän joukkoon kuuluu Marjatta Bell, joka on edistänyt Suomen ja Britannian välisiä suhteita jo 1970-luvulta lähtien.

”Sukuni perintöä on se, että jos jotain voi yhteiseksi hyväksi tehdä, niin ainakin pitää yrittää”, Bell kertoo Lontoon-kodissaan.

Olohuone on täynnä kirjoja, kuten historian maisterille kuuluukin. Yhtä seinistä hallitsee Bellin äidin aikoinaan kutoma ryijy. Juurista muistuttavat myös Artekin riippuvalaisimet.

”Haluan näyttää Britanniassa kaikenlaista hyvää Suomesta – ja myös toisin päin.”

Bell toimii parhaillaan The Anglo-Finnish Societyn puheenjohtajana.

The Anglo-Finnish Society on vanhin Britanniassa toimiva Suomea ja suomalaisuutta edistävä seura. Suomen itsenäisyyttäkin se aikoinaan briteille lobbasi.

Bell on puhaltanut historialliseen seuraan uutta tuulta.

Kun The Anglo-Finnish Society juhli 100-vuotisjuhlaansa 2011, ei Bellille riittänyt pelkkä juhlapäivä. Hän innosti seuran juhlimaan kokonaisen vuoden.

Itse hän järjesti suomalaisen sosiologian isän – ja Lontoon yli­opiston ensimmäisen sosio­logian professorin – Edward Westermarckin (1862–1939) elämäntyötä käsittelevään kansainväliseen konferenssiin. Juhlavuosi huipentui illallisgaalaan, johon osallistuivat seuran suojelija Edinburghin herttua, prinssi Philip sekä entinen presidentti Tarja Halonen.

”Täytyi keksiä kaikenlaista mielenkiintoista, kun ei voinut muotokuviakaan maalauttaa”, Bell sanoo ja nauraa päälle.

Aiemmin Bell toimi pitkään ”Killan” eli Finn-Guild-kansalaisjärjestön käytännön työn vetäjänä.

Finn-Guild edistää Suomen ja Britannian välistä kulttuurivaihtoa, pyörittää matkatoimistoa, tukee Suomi-kouluja, myöntää apurahoja ja toimii muutenkin suomalais-brittiläisten ja brittiläis-suomalaisten ruohonjuuritason hankkeiden moottorina.

Bellin aikana pelattiin myös pesäpalloa.

”Hankimme mailat ja räpylät Suomesta kymmenelle alueelle Britanniassa.”

Joskus Bell saattoi värvätä miehensä Robert Bellin luennoimaan siitä, millaista on olla naimisissa suomalaisen kanssa.

Ja juuri rakkaus eli Robert Bell nuoren suomalaisen historioitsijan aikoinaan Britanniaan toikin.

Pariskunta tapasi vuonna 1973 Oriveden Opistossa, jonne Marjatta Bell oli hankkinut ”kiinnostavan kansainvälisen tutkijan” puhumaan aikuiskasvatuksesta. Vuonna 1976 Marjatta Bell muutti Edinburghiin ja sieltä myöhemmin Lontooseen. Naimisiin Bellit menivät 1977.

Nuori aviovaimo ei jäänyt kaipaamaan työelämää Suomessa.

”1970-luku oli Suomessa erittäin poliittista aikaa, ja kaikkialle piti olla oikea jäsenkirja. Se ei minua kiinnostanut.”

Robert Bell nyökyttelee viereisessä nojatuolissa. Suomen kieli on tullut tutuksi.

Viime viikon tiistaina Marjatta Bellillä oli erityinen juhlapäivä. Suomen Lontoon-suurlähettiläs Päivi Luostarinen ojensi Bellille Suomen Leijonan I luokan ritarimerkin, joka oli myönnetty viime itsenäisyyspäivänä.

Bellin ura on monipuolinen: historiankirjoitusta, aikuiskoulutusta, opetustyötä, vapaaehtoistyötä ja varojenkeruuta.

Häntä on kuvailtu Lontoossa ”naiseksi kuin tornadoksi”.

Bell ei ole kuitenkaan tehnyt koskaan töitä pelkän kunnian tai rahan takia. Häntä ohjaa tekemisen halu.

”Se alkoi jo pikkutyttönä. Olin esikoinen, ja autoin äitiäni pikkusisarusten hoidossa. Äiti saattoi myös sanoa, että ’katso käsilaukkuni perään’.”

Bellin esi-isät ovat olleet puuhamiehiä teidenrakentamisessa sekä koulujen ja osuuspankkien perustamisessa.

”Suomi on rakennettu talkoilla. Se pitäisi jaksaa muistaa ja sitä pitäisi kunnioittaa.”

Aristeluun ei aikaa pidä hukata. Bell kertoo saaneensa aina apua, kun on sitä pyytänyt.

Vuosittaisen Suomi-annoksensa Bellit saavat kesämökillä Kangasniemellä. ”Syömme siellä hernekeitot ja ruisleivät.”

Suomen passistaan Bell ei ole luopunut – eikä luovu.

”Jokainen kuulee jo englannin aksentistani, että en ole natiivi. Olenkin reilusti suomalainen.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Mikä on muuttunut Britanniassa sitten 70-luvun, ja mikä ei?

1”Naimisissa olevat naiset ovat tulleet Britanniassakin työelämään. Ennen naiset olivat kotona. Monille poikakoulujen kasvateille voi silti olla yhä vaikeaa kuunnella, mitä naisella on sanottavaa.”

2”Suhtautuminen Suomeen ja suomalaisiin muuttui ratkaisevasti vuoden 1995 jälkeen, kun Suomi liittyi EU:hun. Ennen Suomen ei katsottu kuuluvan samalla tavalla ’Eurooppaan’. Se järkytti.”

3”Britanniassa on aina ollut helppo elää, sillä kaikille annetaan tilaa. Myös brittiläistä käsitystä reiluudesta pitää arvostaa. Briteille voi olla kuitenkin joskus vaikea nähdä, että muitakin kulttuureita ja ajatustapoja on olemassa.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  2. 2

   Suora lähetys länsimetron avajaispäivästä jatkuu yhä: Hetki hetkeltä -seuranta kokoaa historiallisen lauantain tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  3. 3

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  4. 4

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  5. 5

   Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

  6. 6

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  7. 7

   Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

  8. 8

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  9. 9

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  10. 10

   Jari Mönkkösen elämän pahin painajainen toteutui: Entinen huippu-urheilija halvaantui ja pystyy liikuttamaan vain päätään – ”Jaksan perheeni ja unelmien ansiosta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  2. 2

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  3. 3

   Suora lähetys länsimetron avajaispäivästä jatkuu yhä: Hetki hetkeltä -seuranta kokoaa historiallisen lauantain tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  4. 4

   Sexpon puheenjohtaja ja seksityöntekijä kertoo, millaisia ovat ihmisten noloimmat seksikysymykset: ”Nykyään asiakkaat kyllä pyytävät huomattavan reippaasti”

  5. 5

   ”Mökki tärisi niin kovasti, että sen täytyi tulla tähän lähelle” – kolme videota Lappia hämmästyttäneestä meteorista

  6. 6

   Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

  7. 7

   Kone-nimensä vuoksi vankilaan joutunut suomalaismies vapautui syytteistä – aikoo haastaa Bulgarian EU-oikeuteen

  8. 8

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  9. 9

   Jätkäsaaren homehtuneen Wood Cityn suunnittelussa tehtiin virhe, tunnustaa Stora Enso – SRV myöntää, että puu­kerros­taloon hulahti rakennus­aikana runsaasti vettä

  10. 10

   Nuorisojengi tehtaili Helsingissä muutamassa kuukaudessa 13 ryöstöä – Uhrin kurkulle painettiin tikari Malmilla, myyjää hakattiin lonkerotölkeillä Mellunkylässä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  8. 8

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää