Ihmiset

Ferenc Vilisics oli työtön tohtori, kunnes ryhtyi tekemään makkaraa Helsingissä

”Suomalaiset arvostavat laadukkaita makkaroita”, sanoo Unkarista Suomeen kotiutunut Vilisics

”Vielä viime kesänä tämä muistutti kaatopaikkaa”, sanoo Ferenc Vilisics, 37, esitellessään työtilaansa Pursimiehenkadulla.

Aiemmin se oli erään tunnetun rockmuusikon studio. Nyt ilmassa voi aistia tuoreen lihan ja mausteiden tuoksua.

Askeettisen mutta siistin etuhuoneen sisäikkunasta näkyy keittiöön, joka on puoli vuotta toimineen Feri’s Sausages -firman keskipiste. Siellä makkara­prässin äärellä häärii työkokeiluun tullut unkarilainen elintarvikeinsinööri Brigitta Toth.

Vilisics sanoo näkymää poikkeukselliseksi. ”Yleensä tämä on vain yhden miehen show, kun minä haen Tukkutorilta raaka-aineet, teen makkarat ja hoidan pakkauksen ja kuljetukset.”

Täällä valmistuu viikoittain 130–150 kiloa vain kotimaisesta lihasta käsintehtyjä makkaroita. Monet asiakkaat tilaavat niitä suoraan firman Facebook-sivulta ja noutavat ne itse.

Vilisics hyödyntää myös Facebookissa toimivia reilun kuluttamisen Reko-lähiruokarenkaita, jotka tuovat tuottajia ja kuluttajia yhteen. ”Kun teen makkaroita vain tilausten mukaan, mitään ei mene hukkaan”, hän täsmentää.

Unkarin keskiosan Székesfehérvárista kotoisin oleva Vilisics puhuu rennosti makkaranteosta, vaikka hän selvästikin ottaa sen vakavasti. Tärkeää on löytää makkaraan sopiva rasvan ja suolan suhde. Lihaakaan ei pidä jauhaa liian hienoksi. Siinä ei silti saa olla paloja, joita ei voisi pureskella.

”Ei tämä ole rakettitiedettä. Vaikeampaa oli alussa selvittää, mistä Helsingissä saa siansuolia, rasvaa ja laadukasta lihaa.”

Vilisics tekee useiden maiden tyypillisiä makkaroita, joiden skaala yltää unkarilaisen tulisen paprikamakkaran ja italialaisen salsiccian kautta esimerkiksi filippiiniläiseen makkaraan, jossa on tulisuutta, makeutta ja suolaisuutta.

Rajoituksensa keittiössä hyvin tunteva Vilisics ei edes kuvittele olevansa oikea chef. Silti hän on koemielessä luonut esimerkiksi fasaanimakkaran. Hinnan vuoksi sille ei vain ole kysyntää.

”Voisin tehdä makkaraa vaikka eettisesti jousella reilussa kamppailussa tapetusta yksisarvisesta. Sitä pyytävän pitää kuitenkin varautua kovaan hintaan”, hän heittää puhuessaan työn kannattavuuden suhteesta makkaroiden laatuun.

Vilisicsin makkarat nousivat otsikoihin viime elokuussa, kun paprikamakkara voitti Stadin paras makkara -kilpailun. Kaksi muutakin hänen makkaraansa pääsi 10 parhaan joukkoon. Vilisics sanoo tuntevansa ylpeyttä tuotteistaan.

”Tämä on uusi identiteettini.”

Entinen identiteetti olikin ihan muuta. Suomeen vuonna 2011 asettunut perheenisä on koulutukseltaan ympäristötieteiden tohtori. Töitä hän teki aiemmin biologina ja kaupunkiekologian tutkijana yliopistoissa Unkarissa ja Suomessa.

Vilisicsillä oli myös työhuone Helsingin yliopistolla, kunnes parin vuoden jälkeen apurahat loppuivat. Hirvittikö tilanne?

”Ei. Omahyväisesti uskoin, että monien julkaisujeni ja oppiarvoni turvin en jäisi työttömäksi vaan saisin taas apu- tai tutkimusrahaa.”

Sitä odotellessa hän teki vuoden töitä palkatta. Sitten oli hakeuduttava puistotöihin. Seitsemän kuukautta pensasaitoja leikeltyään hänelle selvisi, että moottorisahan ja muiden painavien työkalujen heiluttelu oli varsin kuluttavaa. Silloin Vilisics otti askeleen, jota hallituskin toivoo työttömiltä. Hän ryhtyi yrittäjäksi. Päätöstä helpotti se innostava palaute, jota hän oli saanut pitäessään gulassikurssia sekä tehdessään ystävilleen ja Ravintolapäivänä makkaroita.

Vilisicsin suomalaista vaimoa eivät makkaraideat aluksi ilahduttaneet. ”Olihan hän avioitunut biologin kanssa, joka tuijotteli mikroskooppiin. Kun hän lisäksi kantoi huolta ympäristö- ja terveyskysymyksistä ja lihansyönnistä, makkara oli kuin antiteesi tuolle kaikelle.”

Vilisics arvelee kilpailuvoiton kääntäneen vaimonsa pään, sillä hän auttoi miestään todella paljon yrityksen alkuvaiheessa. Nykyisin liiketointa tukee taustalle löytynyt sijoittaja.

Vilisics haaveilee, että voisi tulevaisuudessa laajentaa vaikka juustojen ja muidenkin elintarvikkeiden valmistukseen.

Vaikka yrittäjän arki ei aina ole huoletonta, hän ei valita. Hän on jo nähnyt, että kova työ auttaa maksamaan laskut ja pitää yrittäjän jotenkin pinnalla.

Hymy kasvoillaan hän pohtii:

”Minusta se on ihan hyvä saavutus ulkomaalaiselta, jolla on vain rajallinen suomentaito.”

Ruokayllätykset Suomessa

1 Kaljavelli

”Perinneruoka, johon tutustuin Lapualla. Todellinen ruokien ufo, jonka sisältöä ja makua on mahdoton arvata. Ulkonäkökin on minusta luotaantyöntävä.”

2 Mämmi

”Tämä on klisee, mutta kesti vuosia ennen kuin opin todella arvostamaan mämmiä. Minusta on erikoista, että monet haluavat peittää sen maun kermalla, maidolla tai millä tahansa.”

3 Lohipasta

”Tämä lounaspaikkojen pohjanoteeraus on yleensä ylikypsän pastan ja lohipalojen mössöä ilman tekstuuria tai erityisiä makuja. Miksi hyvistä raaka-aineista tehdään tällaista?”

Kommentit

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    • Juuri nyt
    • Päivä
    • Viikko
    1. 1

      Yhtäkkiä puhekyky katosi, hermosto petti ja keho lakkasi toimimasta – Touko Aalto kertoo hetkestä, jolloin särkynyt mieli lopulta hajosi

      Tilaajille
    2. 2

      Vuonna 1970 Suomi sai lahjan, josta on vuosien varrella tullut mittaamattoman arvokas aarre

      Tilaajille
    3. 3

      Pitääkö Isis-leirin suomalaisia auttaa? Oikeustieteilijöiden mukaan vastaus on täysin selvä, terrorismitutkija varoittaa riskeistä

    4. 4

      Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

    5. 5

      Heta Ravolainen-Rinne on entinen rauhanturvaaja, joka viihtyy ralliautossa ja teatterin lavalla – HS tapasi pääministerin ja hänen sanavalmiin vaimonsa Kesärannassa

      Tilaajille
    6. 6

      Lukijat kertovat karmeimmasta mökkilomastaan: ”Kyy hiplasi peppua”, ”Tarja ei tarjonnut ruokaa”, ”Minipossu Lyydia oli tukehtua kabanossiin”, ”Kummitäti löi turpaan”

      Tilaajille
    7. 7

      Aleksander Barkov palkittiin NHL:n herrasmiespelaajana: ”En vieläkään oikein tajua mitä tapahtui”

    8. 8

      Kymmenen katsotuimman HBO-dokumentin lista tekee surulliseksi: Eikö kukaan halua katsoa tarinaa ihmisestä, joka ei halua tappaa tai raiskata ketään?

    9. 9

      Kaikille tästä ei tule valon kesä: Ole itsellesi armollinen juuri nyt

    10. 10

      Uniasentosi voi paljastaa, oletko introvertti – Viisi faktaa nukkuma-asennoista

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Konkurssiin menneen Kone­pajan Brunon omistajat haukkuvat Bruce Oreckin toiminnan

    2. 2

      Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

    3. 3

      Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

    4. 4

      Miksi yksi tienaa toista enemmän? Tutkimusten mukaan tulo­erot selittyvät suurelta osin geeneillä, eikä lasta voi kasvattaa menestyjäksi

      Tilaajille
    5. 5

      Kaikille tästä ei tule valon kesä: Ole itsellesi armollinen juuri nyt

    6. 6

      Duunariperheen tytöstä tuli professori, joka puolustaa työläisiä – Suomessa on paljon sairaaksi tekevää työtä, sanoo Anne Kouvonen

      Tilaajille
    7. 7

      Raportti: Matkustajat olivat vaarassa imeytyä lentokoneen moottoriin evakuoinnin aikana Helsinki-Vantaalla

    8. 8

      EU-tuomioistuin mitätöi Adidaksen kolmiraitaisen tavaramerkin

    9. 9

      Uniasentosi voi paljastaa, oletko introvertti – Viisi faktaa nukkuma-asennoista

    10. 10

      Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

    2. 2

      Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

      Tilaajille
    3. 3

      JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

      Tilaajille
    4. 4

      Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

      Tilaajille
    5. 5

      Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

    6. 6

      Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

    7. 7

      Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

      Tilaajille
    8. 8

      Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

    9. 9

      Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

      Tilaajille
    10. 10

      Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

      Tilaajille
    11. Näytä lisää