Ihmiset    |   Hänen tarinansa:

Pietarin Suomen instituutin johtaja: ”EU on epäonnistunut Venäjä-suhteissaan ja laiminlyönyt kulttuuridialogin”

Elina Kahla hoitaa tämän vuoden EUNIC-klusterin puheenjohtajuutta Pietarissa. European Union National Institutes for Cultures on Euroopan unionin ylläpitämä kulttuuriyhteistyötä vahvistava verkosto.

Pietarin Suomen instituutin johtaja Elina Kahla on nyt näköalapaikalla, kun hän hoitaa vuoden 2016 loppuun saakka EUNIC-klusterin puheenjohtajuutta Pietarissa. European ­Union National Institutes for Cultures on Euroopan unionin ylläpitämä kulttuuriyhteistyötä vahvistava verkosto.

”Yllättävää kyllä Venäjä on tällä hetkellä prioriteetti unionin kulttuurisuhteiden rakentamisessa”, Kahla sanoo.

Hän on lyhyellä visiitillä Helsingissä. Neljättä vuotta Pietarin Suomen instituuttia johtava Kahla käy usein Suomessa sukulaisten ja ystävien vuoksi.

EUNIC-klusterin puheenjohtajuutta Kahla pitää kunniatehtävänä. ”Monissa Euroopan maissa Venäjällä toimivat kulttuuri-instituutit nähdään tulkkeina maiden välillä. Suomea pidetään Euroopassa asiantuntijamaana, jossa Venäjää ymmärretään tavanomaista syvällisemmin.”

Työtä kulttuurisuhteiden rakentamisessa riittää.

”EU on epäonnistunut Venäjä-suhteissaan ja laiminlyönyt kulttuuridialogin. Sinne on menty kuin narua työntäen”, Kahla sanoo terävästi.

Venäjän kulttuurisessa ilmapiirissä suojasäät ja tiukempi kontrolli ovat vuorotelleet kautta historian. Neuvostoliiton mureneminen 1990-luvun alussa toi mukanaan valtavan vapauden huuman, joka antoi muun muassa laajan sananvapauden.

Nyt kontrolli on taas kiristynyt, mutta taiteella on Kahlan mielestä aina mahdollisuus kriittiseen ääneen.

Yksi mittari Venäjän henkiselle ilmapiirille ovat televisiossa prime time -aikaan näytettävät naisten kirjoittamat tv-sarjat. Niitä on kymmeniä. Monet niistä ovat rajumpia kuin mitä Länsi-Euroopassa voidaan Kahlan mielestä koskaan näyttää.

Esimerkiksi Tatjanan yössä -sarjassa tytär uhrautuu onnettomuudessa halvaantuneen äitinsä vuoksi ja joutuu prostituutiorinkiin voidakseen ostaa äidilleen lääkkeitä.

”Sarjassa näytetään kovaa väkivaltaa: potkimista, pään hakkaamista seinään ja hiusten polttamista kaasuliekillä”, Kahla kuvaa. ”Sellaisen näkemisen jälkeen on illalla vaikea mennä nukkumaan, koska verenpaine kohoaa.”

Kahlan mukaan tarinoille on yhteistä se, että niissä kolkutellaan ihmisten omaatuntoa. Sarjat puhuvat syyllisyydestä ja uhrautumisesta. Omatunto ei jätä ihmistä rauhaan. Teot vainoavat ihmistä. Yhteisö valvoo ja paljastaa rikkeet.

Tv-melodraamoissa on käyty läpi kaikki neuvostoajan kipupisteet, mutta Kahla näkee niissä linkin myös ortodoksiseen kulttuuriin, joka on ollut hänen tutkimusaiheensa tieteellisellä uralla Helsingin yliopistossa.

”Pyhimystarinoiden kaltaiset ihanteet ja sankaritarinat toimivat myös viihteessä. Maallinen ja uskonnollinen eivät ole Venäjällä erossa, kuten lännessä, vaan ne kietoutuvat toisiinsa.”

Kahla luonnehtii melodraamoja feministisiksi, koska ne ovat naisten kirjoittamia ja suunnattu naisille. Todellisessa elämässä naisen asemassa Venäjällä on paljon parantamisen varaa. Naisten palkat ovat pienet, eikä hyvä koulutuskaan lisää paljon palkkaa. Lapsi saadaan nuorena, usein parikymppisenä. Lapsia hoitavat babuškat, joka on loistava tukiverkosto perheille. Mummot eivät ole vanhoja naisia, koska naisten eläkeikä Venäjällä on viisikymmentäviisi vuotta.

Kahla asuu Pietarissa ydinkeskustassa, jossa henkinen ilmapiiri on erilainen kuin lähiöissä ja laitakaupungilla.

”Näen ballerinoja ja muusikoita. Katsellessani venäläistä sivistyneistöä, ajattelen, että olisipa Suomessakin yhtä voimakas sivistyneistö. Esimerkiksi sivistys­yliopisto tarvitsee Suomessa sitoutuneita puolustajia.”

Kahlan mielestä Venäjällä tiedostetaan uhrauksen välttämättömyys. ”Työtä tehdään, vaikka rahaa ei olisi. Tätä ei tosin myönnetä ulkomaalaisille. Vanha hokema: mikään ei toimi, mutta kaikki järjestyy, kuvaa edelleen hyvin venäläisyyttä.”

Kahlan mukaan venäläiset tunnistavat vilpittömän ihmisen.

”Unohdin Ateenasta Moskovaan lentäneeseen lentokoneeseen minulle tärkeän päiväkirjani. Virallista tietä en olisi saanut sitä takaisin, mutta annoin valtakirjan ystävättärelleni, joka haki päiväkirjan lentoasemalta. Hän pyysi minulta kiitokseksi vastapalvelusta. Ihmiset eivät ajattele, että systeemi hoitaa asioita, vaan auttavat toisiaan. Venäjällä se on omantunnon kysymys.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Suomen kulttuuri-instituutti
 • Pietari
 • Venäjä
 • EU

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  4. 4

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  5. 5

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  6. 6

   Pam syyttää: Tamperelaisessa K-Supermarketissa seksuaalista häirintää – kauppias irtisanoutui: ”Totta kai kiistän kaiken”

  7. 7

   Nyt se on varmaa: Länsimetron liikenne alkaa aikaisintaan marraskuussa – ”Onnistuneita koeajopäiviä ei vielä ole”

  8. 8

   Facebookin Messenger haluaa, että tunnemme itsemme hylätyiksi – Tämän takia nähtyyn viestiin vastaamatta jättäminen satuttaa

  9. 9

   ”Olen ollut ajattelematon ja harkitsematon”, sanoi veljensä firmaa markkinoinut valtakunnansyyttäjä – Jutun todistajista luovuttiin, ja se voi tehdä tahallisuuden arvioinnista vaikeaa

  10. 10

   Asiakas virtsasi myynnissä olleiden työkalujen päälle myymälässä Kampissa – motiivi on vielä arvoitus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  3. 3

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  4. 4

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  5. 5

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  6. 6

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

  7. 7

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  8. 8

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  9. 9

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  10. 10

   Alaikäisen epäillään puukottaneen puistossa kävellyttä naista Vaasassa – valitsi uhrinsa ilmeisesti sattumalta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  10. 10

   Rikollisjengi kaappasi ruokakaupan Malmössä ja ryhtyi pyörittämään sitä itse – ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat