Ihmiset    |   HS 50 vuotta sitten tiistaina 22.3.1966

Vasemmisto ryntäsi kautta maan

Sos.dem. puolue suurin voittaja.

Jymy-yllätyksen tarjosi viime yönä jännittyneessä ilmapiirissä tapahtunut äänten laskenta, sillä eduskunnan aikaisempi ei-sosialistinen enemmistö muuttui reippaasti vasemmistoenemmistöksi.

Uudet voimasuhteet olivat keskiyön jälkeisen tilanteen mukaan 104–96, kun aikaisemmat numerot osoittavat päinvastaisesti 113–87.

Eduskuntavaalien suurin voittaja oli selvästi sosialidemokraattinen puolue, joka korjasi eduskunnan paikoista tarkistamattomien tietojen mukaan 56 entisten 38 asemesta.

Kommunistit näyttivät nipin napin säilyttäneen entiset paikkansa, samoin heidän kanssaan liitossa olevat simoslaiset.

Roiman tappion kärsineet ei-sosialistiset puolueet menettivät kaikki ennakkoarviot ylittäneen määrän paikkoja.

Suurin häviäjä ei-sosialistisella rintamalla näytti olevan kokoomuspuolue, jonka paikkaluku oli laskentahetkellä pudonnut 32:sta 26 paikkaan.

Seuraavaksi eniten näyttivät menettäneen paikkoja maalaisliittolainen keskustapuolue ja liberaalinen kansanpuolue, joiden kärsimät tappiot ovat ilmeisesti suurin piirtein samaa luokkaa.

Ruotsalaisten menetys oli kaksi paikkaa. Pientalonpoikien puolue näytti sitä vastoin nyt saavan yhden edustajan eduskuntaan.

Ylioppilasteatteri juhli ”Lapualais­oopperalla”

Täytettyään monenlaisin menoin jo kokonaisen viikon Ylioppilasteatterin 40-vuotisjuhlan vietto päättyi eilen varsinaiseen pääjuhlapäiväänsä, jonka senkin ohjelma aloitettiin aamuvarhain ja päätettiin kellon ehdittyä uuteen vuorokauteen.

Aamulla klo 10 laskettiin Vanhan Ylioppilastalon aulassa seppele kaatuneiden muistolle, päivällä YT otti vastaan onnittelijoinaan mm. teatterijärjestöjemme ja ammattiteattereiden edustajat, iltapäivällä esitettiin katuyleisölle toistamiseen sunnuntaina kantaesitetty ”pihanäytelmä” eli ”Kalliita jyviä”.

Pääjuhlan katsomo illalla oli juhlapukuinen ja edustava, pääjuhlan päänumero puolestaan ei missään tapauksessa ollut juhlava edustusnumero.

Arvo Salon – Kaj Chydeniuksen ”Lapualaisooppera” avasi näyttämöltä protesti-, taistelu- ja propagandateatterin täystulituksen, eikä reagointi siihen varmasti mene ohi juhlien mennessä!

Näyttämöteholtaan se osoittautui voimalliseksi Kalle Holmbergin ohjaamana tulkintana, jonka YT saa merkitä odotukset jopa huimasti ylittäväksi esitysvoitokseen.

Luistimet täynnä salakuljetusviinaa

Turku, 21. 3. (N).

Urheilureput ja luistimetkin viinapulloilla topattuina palasivat Tampereen Pallo-Veikot Puolaan ja Itä-Saksaan ulottuneelta kiertueeltaan.

Turun tullissa luvattomat tuliaiset, joitten kolinaa oli pullojen väliin pistetyillä vaatteilla yritetty vaimentaa, kuitenkin paljastuivat.

Jääkiekkojoukkueelta jäi valtion saaliiksi yhteensä 218 pulloa erilaisia alkoholijuomia, 95-prosenttista spriitä, slivovitsiä, vodkaa, konjakkia ja viskiä.

Pulloista vain yksi spriipullo oli litran vetoinen ja muut pienempiä ja suuri osa 1/4 litran sprii- ja vodkapulloja. Omistajina on 15 joukkueen jäsentä.

Johtajilla oli vain lain sallima viinamäärä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • HS 50 vuotta sitten
 • Historia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  2. 2

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  3. 3

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  4. 4

   Huono huumoriräppi on Suomen kovinta hittimusiikkia, vaikka yli 30-vuotiaat eivät tajua siitä mitään – Lajin ykkösnimen Slim Millin mukaan nykyräppi on tylsää

  5. 5

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  6. 6

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  9. 9

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  10. 10

   Tutkija kumoaa sotamyytin Summan pettämisestä: Rintama murtui, mutta miehet eivät pettäneet – he murskautuivat panssari­vaunujen tela­ketjuihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  3. 3

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  6. 6

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  7. 7

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  8. 8

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  9. 9

   Putkipommi räjähti Manhattanilla: Yksi otettiin kiinni, kaksi muuta loukkaantui – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  10. 10

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää