Ihmiset    |   Kuolleet

Koko ura Chymoksella

Osvald (Ossa) Drews 1928–2016

Toimitusjohtaja Osvald (Ossa Drews kuoli vaikeaan sairauteen Lappeenrannassa 30. maaliskuuta. Hän oli syntynyt Viipurissa 4. lokakuuta 1928.

Erityistä Drewsin urassa on, että hän oli lähes koko työuransa saman yrityksen palveluksessa. Hänen aloittaessaan 1949 Chymos oli vielä perheyhtiö, ja Drews teki ensimmäiset myyntimatkansa polkupyörällä.

Puoliso Hilkka löytyi Chymokselta. Työ vei perheen Helsinkiin, missä Drews työskenteli myyntipäällikkönä ja myyntijohtajana. Perhe palasi Lappeenrantaan 1975, kun Drews nimitettiin makeislinjan johtajaksi. Myöhemmin hän sai vastuulleen myös säilöntälinjan. Elokuussa 1983 Drewsistä tuli Chymoksen toimitusjohtaja ja tästä tehtävästä hän jäi eläkkeelle syksyllä 1988.

Osvald Drews oli synnynnäinen myyntimies. ”Paperisotaa” hän inhosi, mutta oli elementissään neuvotellessaan asiakkaiden kanssa tai isännöidessään vierailuja ja henkilöstötilaisuuksia. Sosiaaliset kontaktit olivat hänen käyttövoimansa. Ei tainnut olla Suomessa montakaan kauppiasta tai keskusliikkeen edustajaa, jota hän ei olisi tuntenut.

Leppoisan käytöksensä ja rehevän huumorinsa ansiosta hänen oli helppo luoda ystävyyssuhteita, joista monet kestivät vuosikymmeniä. Myyntimiehiä hän kohteli isällisesti mutta tiukasti; ranne oli rento mutta syöttö napakka – niin työyhteisössä kuin joukkuepeleissäkin. Epärehellisyyttä hän ei hyväksynyt, ja jos joku tuli myynti­kokoukseen myöhästyneenä, sai olla varma siitä, että seuraavassa kokouksessa Ossa palkitsi hänet julkisesti rannekellolla.

Drews oli koko ikänsä innokas liikunnan harrastaja. Nuoruuden suosikkilajit olivat jääpallo ja tennis. Iän myötä tilalle vaihtuivat golf ja uinti.

Myös Rotary-toiminta oli lähellä hänen sydäntään, samoin Veiterä, SaiPa ja Lappeenrannan Kerho. Eikä niin kiireistä työviikkoa, etteikö olisi ollut ­aikaa rentoutua kesämökillä Savitaipaleen Heituinlahdessa. Kesäisin kalastettiin ja ravustettiin, ja vannoutuneena herkkusuuna Ossa hallitsi grillauksen ja savustuksen salat.

Me chymoslaiset muistamme Ossan reiluna esimiehenä, jota oli helppo lähestyä. Reteän pinnan alta löytyi herkkä ihminen. Chymoksen nyt 110-vuotisessa historiassa Ossa Drews oli viimeinen patruuna.

Kirjoittaja on Osvald Drewsin entinen sihteeri.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuolleet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  4. 4

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  5. 5

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää