Ihmiset    |   HS 50 vuotta sitten perjantaina 22.4.1966

Soivana lakkopäivänä tehtiin töitä

Radiosta tuli pelkkää poppia ja sävelradiota koko päivän!

Yleisradion nelikymmenvuotisen historian ensimmäinen lakkopäivä: klo 6–8 musiikkia, lomassa uutisia. Klo 11 musiikkia, lomassa uutisia.

Radiotalon edustalla Unioninkadulla tiukkailmeinen lakkovahti, sisällä punaisten valojen takana uutistoimittajat, pääsy kielletty.

Keskikaupungilla suuren levy-yhtiön kellarissa muutama ihminen ja muutama levysoitin, joilla pyörii lakkomusiikki.

Ja Pasilassa, pimentyneen television pääkallonpaikalla, tekniikka loistaa poissaolollaan.

Ihmiset kuljeskelevat ryhmissä, istuskelevat kuppilassa, tekevät töitä. Pääjohtaja puhuu radiossa ennen puoltapäivää: ”Valtakunnan tärkein tiedotusväline on siipirikko lintu...”

---

Hiljaisen puheensorinan säestykseksi soi toimituksessa koko ajan sävelradiomusiikki.

Seinältä katsoo julisteesta kulmiensa alta säveltäjämestari Jean Sibelius toimituksen työskentelyä ja sitä päivää, jolloin Yleisradio hylkäsi klassillisen musiikin ja toteutti monen teini-ikäisen haaveen: pelkkää poppia ja sävelradiota koko päivän!

Lyhythameisille erikoissukkia ja sukkahousuja

Lontoo, huhtikuussa (Reuter).

Uusin muoti suosii lyhyitä hameita, ja yhä rohkeammin paljastettujen polvien ja reisien peittämiseksi ovat englannittaret päättäneet luopua sukista ja siirtyä sukkahousujen käyttöön.

Tämän tähän saakka vain kylminä aikoina käytetyn vaatekappaleen myynti on lisääntynyt viime aikoina huimasti koko maassa.

Totuuden nimessähän on myönnettävä, etteivät sukan yläreunan ylitse pursuavat ylimääräiset ”lihamakkarat” ole silmää hivelevä näky vastapäätä istuvalle miehelle.

Kesän uutuutena myytävät sukkahousut poikkeavat kuitenkin huomattavasti tutuksi käyneestä lämpimästä villavaatteesta, sillä ne on valmistettu erittäin ohuesta, hienosta langasta.

Lontoon johtava sukkiensuunnittelija rouva Ann Ford suosittelee venyvästä krepistä valmistettuja sukkahousuja, jotka myötäilevät tiukasti säärien linjaa kantapäästä ylös saakka.

Kokonaisuuden täydentämiseksi rouva Ford on suunnitellut värisävyltään ja materiaaliltaan yhdenmukaisia pikkuhousuja, joita voidaan pitää joko sukkahousujen alla tai niiden päällä.

Palkkapolitiikka vei prostituutioon?

(Hels. San. kirjeenvaihtajalta) Oslo, 21. 4. (H. Chr. Finstad)

Norjalaisen valtionstipendiaatin Ottar Broxin vasta ilmestyneessä kirjassa esittämät syytökset, että suuri Findus-yritys Hammerfestissa harjoittaa sellaista palkkapolitiikkaa, joka suorastaan ajaa naispuoliset työntekijät prostituutioon, saavat nyt oikeudellisen jälkinäytöksen.

Findus-yhtiö, jonka omistaa suuri sveitsiläinen Nestle-konserni, on tunnetun oslolaisen tuomarin välityksellä vaatinut kirjan poistamista markkinoilta.

Kirjassa esitettyjen väittämien sanotaan olevan karkea syytös yhtiötä vastaan ja merkitsevän samalla naistyöntekijöiden – joista suurin osa on suomalaisia – kunnian loukkaamista.

Findusin esittämiin vaatimuksiin ei tähän mennessä ole reagoitu kustantajan eikä kirjailijan taholta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • HS 50 vuotta sitten
 • Historia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Sääongelmat jatkuvat Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnairin mukaan viivästykset ovat todennäköisiä vielä keskiviikkona

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää