Ihmiset

Berliini teki vakuutus­meklarista parturi­liikkeen toimitusjohtajan

Riina Kylätasku on Berliinissä oppinut, että arjesta voi nauttia kuten vapaa-ajasta.

Berliini

Oikeastaan tällä viikolla Berliinin kolmannen parturiliikkeen piti jo olla auki. Mutta kuten usein saksalaisissa remonteissa käy, jokin kestää mystisesti hieman sovittua pidempään.

”Berliinissä täytyy oppia tulemaan toimeen sen kanssa, että asiat eivät tapahdu aivan käden käänteessä – tai ainakaan niin kuin on sovittu”, sanoo Riina Kylätasku, 34.

Kylätasku on suomalaisen M Room -parturiketjun Saksan-toimitusjohtaja.

Kaksi ja puoli vuotta Berliinissä ovat olleet sähäkkää toimintaa, sillä Kylätasku on avannut kaksi miesten parturiliikettä, ja pesupaikkojen putkitöiden valmistuttua vuorossa ovat kolmannet avajaiset.

Alun perin parturiketjulla ei ollut osaa eikä arpaa siinä, että Riina ja hänen miehensä, kuvataiteilija Ville Kylätasku päättivät tulla Berliiniin.

Kaipuu ulkomaille oli kytenyt pitkään, ja syksyllä 2012 he pakkasivat tavaransa. Toinen lapsi Aida oli juuri syntynyt ja vanhempi Luna oli kolmevuotias. Saksan rönsyilevä pääkaupunki tuntui hyvältä paikalta ainakin joksikin aikaa kuvataiteilijalle ja äitiyslomalaiselle.

”Emme me silloin yhtään tienneet, millainen Berliini on. Olimme käyneet täällä kaksi kertaa, marraskuussa ja helmikuussa. Niinä kuukausina, kun Berliini ei näytä parhaimpia puoliaan. Kahdessa kuukaudessa tajusimme, että haluamme jäädä, tämä on meidän kaupunki”, Riina Kylätasku sanoo.

Tuolloin hän oli vielä helsinkiläinen vakuutusmeklari, jolla oli kokemusta kansainvälisten konsernien vakuutussuunnittelusta mutta ei lainkaan miesten hiustenleikkuusta.

Kuten monet elämää muuttavat asiat, parturiliikkeen toimitusjohtajuus alkoi nopeasta heitosta. Riinan veli Toni Kylätasku, ­joka on M Room -parturiketjun toinen perustaja, ehdotti sisarelleen tehtävää Berliinissä – vain pari päivää ennen perheen muuttoa.

”Berliini ei ole helppo kaupunki perustaa yritystä eikä ole Saksakaan. Jos Suomessa pystyy tavoittamaan melko yhtenäisiä asiakasryhmiä, niin suurkaupungissa asiakkaat pirstoutuvat eri tavalla”, Riina Kylätasku sanoo.

Äitiysloma kului pohjatyötä tehden.

Jokaista asiaa varten piti olla virastosta lupa, liikepaikka piti löytää, hypätä ensi kertaa esimiehen rooliin, rekrytoida työntekijät, muistella saksan kielen taitoja ja kouluttaa ja miettiä myös markkinointi.

Lopulta ensimmäisen liikkeen avajaiset Berliinin Mittessä olivat joulukuussa 2013.

Parturiketjulla on hyvin rajattu toiminta-ajatus: sen asiakkaat ovat miehiä, ajanvarausta ei ole lainkaan ja vuosijäsenyyden ostamalla voi käydä parturissa vaikka kerran viikossa.

Berliini on kuuluisa turkkilaisista parturiliikkeistään, joissa hiustenleikkuu kuuluu asiakkaiden ohjelmaan ainakin kerran kahdessa viikossa ja hinta voi olla 15 euron kieppeissä.

”Suurkaupungissa myös tyylejä on paljon, ja parturiliikkeen asiakkaiden toiveissa yksi hius­trendi ei valtaa alaa samalla tavalla kuin Suomessa”, Kylätasku sanoo.

Berliinissä asiakkaat ovat paljon suorasanaisempia kuin Suomessa. Jos leikkaus ei miellytä, asiakas antaa palautetta heti eikä jää kyräilemään.

Työntekijöissä on yllättänyt näiden kilpailuvietti, jonka takia toimitusjohtaja on saanut tehdä hartiavoimin töitä tiimihengen luomiseksi.

Hän miettii kolmea kulunutta vuotta. ”Työ on opettanut moninkertaisesti enemmän kuin seitsemän vuotta vakuutusmeklarina. En koskaan osannut edes kuvitella, että elämä voi olla näin hienolla tavalla täyttä.”

Suomessa käydessä hän iloitsee valtavasti parantuneesta asiakaspalvelusta. Voimattomaksi tekee suomalainen rasismi, se miten ihmiset joutuvat helposti vihan valtaan.

Riina Kylätasku sanoo oivaltaneensa, että työ voi olla osa elämää ja että arjesta voi nauttia kuten vapaa-ajasta.

”Berliinissä se on helppoa. Aamulla ei koskaan tiedä, mihin päivän aikana voi vielä päätyä.”

”Kaupunki ei aseta oikeastaan mitään rajoja. Siksi osa ihmisistä saattaa päätyä juhlimaan kaksi viikkoa putkeen. Täällä hyvin voidakseen pitää tuntea itsensä hyvin”, Kylätasku sanoo.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Berliinin parhaat asiat

1. Ulkoilmauimala Haubentaucher Friedrichshainissa

Tämä on mieletön kesäparatiisi.

 

2. Vapaus

Berliinissä voit olla juuri sellainen kun olet eikä kukaan hätkähdä.

 

3. Kontrastit

Tässä kaupungissa mikään ei ole tylsää eikä tasapaksua. Mitä vain voi tehdä, ja luoda samalla oman, tasapainoisen elämän.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Berliini
 • Elämä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  3. 3

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  4. 4

   Testasimme langattomia kuulokkeita toimistossa ja lenkkipolulla – Vastamelukuulokkeiden äänenlaatu hämmästytti

  5. 5

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  6. 6

   Räjähdys Manhattanilla: Yksi otettu kiinni, useita loukkaantunut – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  7. 7

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  8. 8

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  9. 9

   Presidenttiehdokkaat Sanomatalossa: Sauli Niinistö haastattelussa kello 17.15 – Paavo Väyrysen ensiesiintyminen oli värikäs

  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  2. 2

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  3. 3

   New York Times: Trump herää puoli kuudelta katsomaan televisiota ja katsoo sitä neljästä kahdeksaan tuntia päivässä

  4. 4

   Alpakkatapahtuman järjestäjien pieni vale oli iso isku luottamukselle – On ankeaa, kun joutuu epäilemään motiiveja pörröisten eläinten paijaamisen taustalla

  5. 5

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  6. 6

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  7. 7

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  8. 8

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  9. 9

   Näin sotesta tuli sekundaa, ja isot yritykset voittavat – professori Heikki Hiilamo kirjoittaa puheenvuorossaan, että Suomeen on tulossa nykyistä huonompi terveydenhoito

   Tilaajille
  10. 10

   Räjähdys Manhattanilla: Yksi otettu kiinni, useita loukkaantunut – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  4. 4

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  5. 5

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Suomalaismies otti kuvaa Schwarzenegger-seinämaalauksesta, kun tämä ilmestyikin paikalle – Kuva julkaistiin Redditissä, aiheutti raivoa ja lopulta Arska itse ilmestyi nettiin kertomaan, mistä on kyse

  11. Näytä lisää