Ihmiset    |   Hänen tarinansa

”Hyvä kirja säilyy mutta kapenee älykköjen harrastukseksi”, sanoo antikvariaattinsa sulkenut kauppias

Anne Huurto päätti lopettaa liikkeensä Helsingin Hakaniemessä, koska kirjojen myynnistä on tullut liian vaikeaa

”Ajat muuttuvat ja ihmisten ostostavat ja ostosreitit muuttuvat…”, alkoi kirje antikvariaatin kanta-asiakkaille huhtikuussa. ”Kumma kyllä nimenomaan hyvän kirjan myynti on osoittautunut Hakaniemen torin laidalla haastavaksi.”

Tällaisin lakonisin lausein Anne Huurto, 57, lopetti pyörittämänsä kirja-antikvariaatin, Interfennican. Hyvää kirjallisuutta etsivät olivat useamman vuosikymmenen ajan tottuneet hipsimään Viherniemenkatu 3:n liikkeeseen.

Huurto itse ehti pitää seitsemisen vuotta myymälää, jonka oven hän lukitsi lopullisesti lauantaina 9. huhtikuuta klo 14.

Millaisin ajatuksin panit lapun luukulle?

”Tämä lopettaminen on viime kädessä hyvin proosallista toimintaa. Tunteenpurkauksia en ole itsessäni havainnut”, kaup­pias kertoo keskellä viimeisen inventaarion hässäkkää.

”Sen jälkeen kun taannoin tein päätöksen alasajosta, ei ole ollut hankalaa – olinhan jo miettinyt ja yrittänyt kaiken mahdollisen kohentaakseni kirjamyyntiä.”

Jäljelle jääneet kirjavarastonsa, noin 10 000 nidettä, Huurto on saanut kaupatuksi eteenpäin. Kevät menee lopetuksen muissa byrokratioissa. Pian hänellä on edessä muutto Helsingistä lähemmäs iäkästä äitiään.

Anne Huurto innostui kirjoista syvästi jo lapsuudessaan. Hänen isänsä suvussa oli oltu useammassa polvessa opettajia, ja erityisesti täti, Ressun iltalinjan ­äidinkielenopettaja Pirkko Huurto opasti häntä vahvasti kirjojen pariin.

”Perheemme asui Hangossa, mutta etäisyyden päästä Pirkko kannusti kaikkia kirjallisia ja kulttuuriharrastuksiani. Hänen ansiostaan aloin nuorena niin ikään tutkia ja kerätä grafiikkaa.”

”Minusta piti tulla opettaja.”

Ei tullut opettajaa. Sitä vastoin Huurto alkoi opiskella kirjallisuustiedettä, folkloristiikkaa ja teatteritiedettä Helsingin yliopistossa – ja nyt oli todella aikaa lukea, uppoutua kirjoihin.

Mitä yliopisto pohjimmiltaan antoi?

”Hemmetin hyvän yleissivistyksen”, hän vastaa epäröimättä.

”Tosin silloin 1980-luvulla ei perusopinnoissa vielä järin paljon yllytetty omaan itsenäiseen ajatteluun, enemmänkin piti päntätä luentomuistiinpanoja.”

Antikvariaattialalle Huurto hyppäsi jo vuonna 1984. Hän pitää alaa monipuolisempana kuin kirjastotyötä, jota oli ehtinyt tehdä sitäkin.

”Antikvariaatissa kirjat vaihtuvat paremmin, ja suurin osa liikkeessä kävijöistä on todellisia sivistysasiakkaita.”

Huurto ryhtyi legendaarisen Seppo Hiltusen (1940–2015) yhtiökumppaniksi, ja yhdessä pidettiin kirjakauppoja pitkin Helsinkiä. Pisimpään Huurto itse pyöritti Itä-Helsingin Antikva­riaattia Itiksen Hansasillalla.

”Seppohan houkutteli monta vuotta minua ottamaan Interfennican, ja vuonna 2009 suostuin.”

Kirjoja luetaan yhä, mutta mikä kuoppasi Interfennican?

”Liikkeen olisi sijaittava paikalla, jossa lähiasukkaat riittävät asiakaskunnaksi. Näin ei enää Hakaniemessä ole. Nykyään pitäisi päästä autolla viereen”, Huurto miettii lähdön syitä.

”Aiemmin tämä Hagis oli hyvä kauppakeskittymä, joka veti kansaa ostoksille. Viimeistään Sokoksen tavaratalon loppu 2013 löi sitten naulan meidänkin liikkeemme arkkuun.”

Jos oma liiketoiminta huhtikuussa loppuikin, Anne Huurto ei silmäile kirjan ja kirjallisuuden tulevaisuutta aivan valottomasti. Hän arvioi kokonaistilanteen muuttuvan ja muovautuvan, muttei ennusta mitään romahdusta.

”Hyvä kirja säilyy mutta kapenee älykköjen harrastukseksi.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kirjakauppiaan kirjat

1Rafael Sabatini: Kapteeni Bloodin seikkailut

”Rakkauteni purjelaivoihin, meriromaaneihin ja merirosvoihin alkoi tästä. Se oli 70-luvun alkua Hangossa.”

2Peter Robinson: Kuuma kuiva kesä

”Kaksi aikatasoa kiinnosti, toinen maailmansota ja yhdeksänkymmentäluku. Aiempaa henkirikosta selvitellään nykyisyydessä. Yllätyin, kuinka hyvääkin kirjallisuutta voi löytyä dekkarigenrestä.”

3Kate Atkinson: Elämä elämältä

”Ursula syntyy uudestaan ja uudestaan samaan elämään, mutta elää sen joka kerta eri tavoin. Yleisinhimillinen kysymys: olisimmeko jossain vaiheessa tehneet jotakin toisin?”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjat
 • Kirjamyynti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  2. 2

   Hallitusneuvottelujen katkeaminen ajoi Saksan poliittiseen kriisiin – Angela Merkelin aika voi olla ohi

  3. 3

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  4. 4

   Jouko Turkan perintö puhuttaa jälleen, kun raiskausharjoitteet ovat otsikoissa – Professorit Elina Knihtilä ja Hannu-Pekka Björkman kertovat, kuinka erilaista Teatterikorkeakoulussa nykyään on

  5. 5

   Maailma teki uskomattoman tempun ja torjui happosateet ja otsonikadon – nyt 15 000 tutkijaa vetoaa ihmiskunnan selviämisen puolesta, mutta suurimpaan ongelmaan ei löydy ratkaisua

  6. 6

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  7. 7

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  8. 8

   Kädet eivät toimineet, mutta silti Matti ja Outi todettiin työkykyisiksi – Pitkäaikaissairaat pelkäävät, että työttömyysturvan leikkaukset ovat uusi rangaistus etenkin heille

   Tilaajille
  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Tuntuuko, että kaikki muuttuu vaarallisemmaksi? Olet oikeassa, ja on terveellistä tunnustaa se

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

   Tilaajille
  3. 3

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  4. 4

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  5. 5

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  6. 6

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  7. 7

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  8. 8

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  9. 9

   Himoliikkuminen on maailmassa vain harvan oikeus – Suomessakin on ihmisiä, jotka eivät liiku lainkaan, erot tyttöjen ja poikien välillä näkyvät jo 3-vuotiaana

  10. 10

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Parisuhde tuhon partaalla – asiantuntija ja HS:n lukijat kertovat, millaiset syyt ajavat parit harkitsemaan eroa ja mikä lopulta sai pysymään yhdessä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää