Ihmiset    |   HS 50 vuotta sitten maanantaina 16.5.1966

Yhdysvallat saavuttaa kuun vuonna 1970, lupasi Glenn

Tieto ensimmäisen amerikkalaisen astronautin saapumisesta Helsinkiin oli saanut satamäärin helsinkiläisiä saapumaan Helsingin lentoasemalle, kun eversti John H.

Tieto ensimmäisen amerikkalaisen astronautin saapumisesta Helsinkiin oli saanut satamäärin helsinkiläisiä saapumaan Helsingin lentoasemalle, kun eversti John H. Glenn Jr. aloitti sunnuntai-iltana lyhyen Helsingin vierailunsa.

Aluksi tämä kuuluisa amerikkalainen otettiin vastaan hiljaisuudella, mutta hänen lähtiessään kentältä yleisö tervehti häntä kättentaputuksilla ja eräät pojat saivat muistoksi varmaan toveripiireissä tänään paljon kadehditun nimikirjoituksen.

Lyhyessä lentokenttähaastattelussa eversti Glenn ilmoitti, että Yhdysvaltain avaruusohjelman mukaisesti amerikkalaiset laskeutuvat kuuhun vuonna 1970.

Huomiseksi, tiistaiksi suunnitellun Gemini-9 avaruuslennon onnistumiseen eversti Glenn suhtautui toivorikkaasti.

Järjestys säilyy yhteisrannoilla

Kevät toi kevät toi taas yhtä ja toista. Rakennuksellekin, mutta varsinkin rannalle.

Aurinkoiset päivät vetävät yhä useampia hyvänhajuisia herrasmiehiä pääkaupungin suurten lahtien ja metsiköiden tuntumaan, tarinaa riittää ja pulloa kallistetaan.

Eläintarhan- ja Töölönlahden rannat ovat eräitä suosituimmista istuskelupaikoista. Öiseen aikaan naisväki pelkää kulkea lahtien välistä ratavallia seuraavaa oikopolkua.

– Me ei olla puliukkoja, sanovat miehet veneenreunan alta in corpore.

– Paremmin niin kuin rakennusalan ammattimiehiä, mutta vapaapäivän merkeissä. Tietysti on työttömyyttä paljon, se on suuri harmi työintoiselle, mutta minkäs mahtaa.

– Jätkä nauttii niin veden loiskeesta ja auringosta. Kun olis vene ja onki, niin kalastettaisiinkin. Nyt on tahtonut mennä lasitöissä viimeiset päivät.

---

– Täytyy olla lättähattujen työtä, jos naisille huudellaan, sanoo Eläintarhanlahden ammattimies.

– Meillä on omat olomme, monella muija ja mukulalaumakin. Mutta joukon liepeillä voi olla tommoista rikollista ainesta ja siitä saavat kaikki rannallaolijat sitten kärsiä.

Rotesti

Huumoria on ilmestynyt myös vahvistuneiden Kivikasvojen ilmeisiin: ”Nyt se alkoi, hei”, ja sitten he laulavat Barbara Annin, mylvivät ja riehuvat, mutta esitys on nautittava, aivan kuin Four Freshmen olisi vauhdissa.

Balladi punaisista bareteista ei ole yhtä hyvä kuin Barry Sadlerin vastaava The Ballad of The Green Barrets.

Simo Salminen protestoi! Hänen esityksensä nimi on Rotestilaulu: ”Se, se vaan on sillä lailla, että tässäkin maassa sitä on paljon mälsää, ei sitä tartte etes kaverilta kysyä, kyllä sen huomaa ittekkin…”

Tämä laulu tosiaan virkistää – yksinkertaisuudestaan huolimatta – vastalauseiden ja mielipidelaulujen aikaan.

Kotkan ja Tallinnan laivaliikenne alkoi 

Kotka, 15. 5. (L)

Matkustajalaiva Estonia aloitti sunnuntaina, lähes 30 vuotta pysähdyksissä olleen, Tallinnan – Kotkan välisen matkustajalaivaliikenteen.

Varhaisesta lähdöstä huolimatta oli juhlaliputettuun Kotkan satamaan saapunut satamäärin saattajia ja linjan avaamista seuraamaan tullutta yleisöä.

Vakituisesti Lontoo–Leningrad -linjalla liikennöivä Estonia otti Tallinnan risteilylle mukaan 300 turistia, joista suurin osa on kotkalaisia ja jotka menevät Tallinnaan verestämään vanhoja muistojaan.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • HS 50 vuotta sitten
 • Historia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – Sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  2. 2

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  3. 3

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  4. 4

   Päälleliimattu startup-pöhinä kukoistaa suuryrityksissä – vängän meiningin jäljittely synnyttää myötähäpeän tunteita

  5. 5

   Reppu kelpaa jo pukukansallekin – tarkista nämä neljä asiaa ennen kuin ostat cityrepun

  6. 6

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  7. 7

   Hannu Uotila raatoi 14 tunnin päiviä kunnes sairaus pysäytti – Nyt hän jakaa liikunta- ja unitietonsa suoraan työterveysasemalle: ”Tällaista terveydenhuollon olisi aina pitänyt olla”

  8. 8

   Pohjois-Korea: Ydinsota voi syttyä milloin tahansa

  9. 9

   Helsinki käynnisti sisäisen tarkastuksen: miljoonien eurojen asvalttiurakoissa epäillään vuosia jatkunutta ylihinnoittelua – Urakoitsija: ”Siellä on totta kai hullun tuntuisia hintoja”

   Tilaajille
  10. 10

   Oululaisnainen tappoi viisi synnyttämäänsä vauvaa ja säilytti ruumiit – 13 vuoden vankeustuomio jää pysyväksi, korkein oikeus ei myöntänyt valituslupaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  5. 5

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  6. 6

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  7. 7

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  8. 8

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  9. 9

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  10. 10

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää