Ihmiset    |   50-vuotias

Maki Kolehmainen on popmusiikin etulinjassa

Popsäveltäjä ei aio vielä kirjoittaa muistelmiaan, sillä ura on kesken.

”Olenko mä jo niin vanha”, Marko MakiKolehmainen kysyy puhelimessa ja nauraa, kun häneltä pyytää 50-vuotishaastattelua. Hetken harkittuaan hän suostuu jutun tekemiseen.

Ansioitunut popsäveltäjä ei ole tottunut kertaamaan menneitä. Menestyäkseen hänen pitää olla tiiviisti kiinni nykyhetkessä, mieluummin jo ennakoida, mitä musiikissa tapahtuu seuraavaksi.

”Koen olevani etulinjan sotilas, joka on edelleen siellä etulinjan poterossa. Muistelmien ­aika tulee sitten, kun sota on ohi”, Kolehmainen sanoo.

”Tällä alalla ei paljoa katsella taaksepäin. Olet juuri niin hyvä biisintekijä kuin viimeisin hittisi on.”

Kolehmaisen uralla näitä hittejä kuitenkin riittää. Hän tuli tunnetuksi 1990-luvun puolivälissä Aikakone-bändinsä menestyskappaleiden säveltäjänä. 2000-luvun alussa hän kirjoitti hittejä ensimmäisille Idols-tähdille ja otti sävellyksillään kolmoisvoiton vuoden 2002 euroviisukarsinnoissa. Viime vuosina hän on tehnyt muun muassa Robinin Frontside Ollie -hitin.

Aikakoneen historiaa Kolehmainen kertaa mielellään. Hän rupesi säveltämään tosissaan, koska oma bändi tarvitsi jotakin, mitä esittää keikoilla.

”Olin tehnyt vasta kaksi biisiä, kun saimme levytyssopimuksen. Kallosen Asko kysyi, onko minulla lisää biisejä, ja sanoin, että on paljonkin. Ei ollut, vaan huijasin Askoa.”

Oli ryhdyttävä töihin. Pian Kolehmaisen säveltämät Aikakone-hitit Tähtikaaren taa, Odota ja Neiti groove kolahtivat teiniyleisöön, ja nuorisolaumat ajoivat bändin jäseniä takaa kaupungilla. Se oli melkoinen muutos Kolehmaisen aikaisempaan muusikonuraan, joka oli kulunut pääkaupunkiseudun coverbändeissä ja iskelmätähtien taustalla.

Häneltä ruvettiin tilaamaan sävellyksiä muillekin. Ensimmäinen tilaustyö oli Samuli Edelmannin ja Sanin Tuhat yötä vuonna 1995. Vuodesta 2000 Kolehmainen on säveltänyt päätoimisesti, Aikakoneessa soittamista hän kuvaa rakkaaksi harrastukseksi.

Maki Kolehmainen on säveltänyt urallaan kymmeniä listahittejä, mutta myös hänen täytyy todistaa tässä ajassa sävellyskykynsä yhä uudelleen. Jos häneltä tilataan sävellyksiä, hänellekin annetaan tarkat raamit siitä, millaisia kappaleiden tulee olla.

”Musiikintekemisestä on tullut kvartaalitaloutta. Kaipaan 1990-luvun intuitiivisuutta, silloin ei laskelmoitu näin paljon. Ei löisi Aikakonekaan enää nykypäivänä läpi.”

Kolehmaista harmittaa myös levymyynnin romahtaminen 1990-luvun lihavista vuosista, mutta hän näkee internetissä myös paljon mahdollisuuksia.

Frontside Olliestakin tuli hitti yhdessä yössä, kun video lähti le­viämään sosiaalisessa mediassa.

Kolehmainen on itsekin mukana netin suoratoistopalvelujen kehittämisessä. Hänen ja yhtiökumppanien Memcom-sovellus pyrkii nousemaan ensisijaiseksi musiikinkuuntelukanavaksi entisen Neuvostoliiton maissa.

”Digipalvelut ovat teknisesti ylivoimaisen hyvä ratkaisu musiikinkuunteluun. Suuret ikäluokat eivät ole vielä löytäneet niitä, mutta nettikuuntelu kasvaa Suomessa 30 prosentin vuosivauhdilla, joten ei siihen mene kauaa”, Kolehmainen ennustaa.

It-ala ja tulevaisuus kiinnostavat muutenkin, samoin tulevaisuuden trendit musiikissa. Niissä Kolehmainen aikoo edelleen olla mukana. Hän kertoo lopettavansa musiikintekemisen vasta, kun eteen tulee hitti, jonka suosion syytä hän ei enää ymmärrä.

Mieluummin kuin vanhoista meriiteistään Kolehmainen puhuu jälkikasvustaan. Hänellä on neljä lasta, joita hän leikillään kutsuu parhaiksi tekemikseen biiseiksi. Jälkikasvu auttaa säveltäjää myös pysymään kartalla nuorten musiikkimausta.

Tärkeä yleisö ovat myös 1990-luvun teinit, jotka ovat nyt yli kolmekymppisiä ja haluavat kuulla nuoruutensa musiikkia. Kun Kolehmainen kulki toissa kesänä We Love The 90s -tapahtuman yleisön joukossa vanhoissa keikkavaatteissaan, hän joutui vähän väliä pysähtelemään yhteiskuviin. Aikakonetta ei ole unohdettu, eikä Kolehmaisen kirjoittamia hittejä.

”Toki toivon, että uudetkin kappaleemme löydettäisiin, mutta kyllä 90-luvun hitit ovat keikoillamme pääosassa, ja tietysti olemme ylpeitä niistä. Aikakoneella on pitkä tulevaisuus edessä, kun vielä tehdään näitä back to sixties -tapahtumiakin”, Kolehmainen naurahtaa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Käänteentekevät sävellykset 

1 Aikakone: Tähtikaaren taa (1995)

”Se oli toinen niistä biiseistä, joiden avulla saimme levytyssopimuksen. Siinä biisissä oivalsin, mistä Aikakoneessa on kyse.”

 

2 Aikakone: Keltainen (1996)

”Se toi syvyyttä meidän kiiltokuvamaiseen imagoomme. Keltainen soi edelleen esimerkiksi koulujen päättäjäisjuhlissa Suvivirren kanssa, ja se on mielestäni tosi hienoa.”

 

3 Robin: Frontside Ollie (2012)

Frontside Ollien myötä aloin taas tehdä nuorisomusaa. Tein paljon iskelmää ennen sitä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pop- ja rockmusiikki
 • Henkilöjutut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  2. 2

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  3. 3

   Kädet eivät toimineet, mutta silti Matti ja Outi todettiin työkykyisiksi – Pitkäaikaissairaat pelkäävät, että työttömyysturvan leikkaukset ovat uusi rangaistus etenkin heille

   Tilaajille
  4. 4

   Jouko Turkan perintö puhuttaa jälleen, kun raiskausharjoitteet ovat otsikoissa – Professorit Elina Knihtilä ja Hannu-Pekka Björkman kertovat, kuinka erilaista Teatterikorkeakoulussa nykyään on

  5. 5

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  6. 6

   Tuntuuko, että kaikki muuttuu vaarallisemmaksi? Olet oikeassa, ja on terveellistä tunnustaa se

  7. 7

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  8. 8

   Maailma teki uskomattoman tempun ja torjui happosateet ja otsonikadon – nyt 15 000 tutkijaa vetoaa ihmiskunnan selviämisen puolesta, mutta suurimpaan ongelmaan ei löydy ratkaisua

  9. 9

   Hallitusneuvottelujen katkeaminen ajoi Saksan poliittiseen kriisiin – Angela Merkelin aika voi olla ohi

  10. 10

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

   Tilaajille
  3. 3

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  4. 4

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  5. 5

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  6. 6

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  7. 7

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  8. 8

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  9. 9

   Himoliikkuminen on maailmassa vain harvan oikeus – Suomessakin on ihmisiä, jotka eivät liiku lainkaan, erot tyttöjen ja poikien välillä näkyvät jo 3-vuotiaana

  10. 10

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Parisuhde tuhon partaalla – asiantuntija ja HS:n lukijat kertovat, millaiset syyt ajavat parit harkitsemaan eroa ja mikä lopulta sai pysymään yhdessä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää