Ihmiset

Polkupyöräilyn ja kommunismin historia on pitkä

Neuvostoliiton perustaja V.I. Lenin oli innokas pyöräilijä. Italiassa taas kerrotaan, että pyöräily pelasti valtion kommunismilta.

Mitähän ulkoministeri Timo Soini (ps) oikein tarkoitti?

Soini kirjoitti viime viikolla blogikirjoituksessaan ”Haastetaan fillarikommunismi, pakolliset kasvisruokapäivät, tarpeettomat kaupunkibulevardit...”

Kommunismilla ja polkupyöräilyllä näyttäisi olevan melko vähän tekemistä keskenään.

Kommunismin teoreetikkojen Karl Marxin ja Friedrich Engelsin ei tiedetä ajaneen polkupyörää, eikä pyöräilystä kirjoiteta sen enempää Kommunistisessa manifestissa (1848) kuin Pää­omassa (1867).

Kommunismin käytännöksi muuttanut Vladimir Lenin sen sijaan ajoi innokkaasti.

Lenin tutustui pyöräilyyn 1900-luvun alkuvuosina. Luonteeltaan pikkutarkka Lenin huolsi pyöräänsä ”kuin kirurgin instrumenttia”, hänen vaimonsa Nadežda Krupskaja kirjoitti happamasti.

Sveitsin Genevessä asuessaan Lenin hoiti kuntoaan kovilla pyörälenkeillä. Polkupyörämatkailu oli jo muotia. Brittiläiset, saksalaiset ja ranskalaiset pyöräturistit vuokrasivat hevosen, joka veti polkupyörät kärryissä raskaimmat mäet ylös.

Kilpailuhenkinen Lenin otti kunnia-asiakseen kivuta jyrkimmätkin mäet omin voimin ja pakotti myös vaimonsa Nadeždan ja sisarensa Maria Iljinitšinan raateleviin nousuihin.

Lenin kohtasi kaupunkipyöräilijälle tutut koettelemukset.

Pariisissa hän riiteli Ranskan kansalliskirjaston vahtimestarin kanssa, joka julkesi vaatia pyörästä kymmenen centimen pysäköintimaksua. Ja silti pyörä varastettiin!

Kun Lenin valitti asiasta, vahtimestari vastasi pilkallisesti, että pysäköintimaksu ei ollut mikään varkausvakuutus.

Lenin nöyrtyi hankkimaan uuden pyörän. Sille kävi vielä kehnommin.

Joulukuussa 1909 automobiili jyräsi ojaan Leninin, joka oli palaamassa Pariisiin lentonäytöksestä 30 kilometrin päästä keskustasta.

Kävi ilmi, että holtiton motoristi oli varakreivi. Lenin, koulutukseltaan juristi, ei todellakaan jättänyt asiaa siihen, vaan vaati ja lopulta sai luokkaviholliselta korvauksia onnettomuudesta ja pyöränsä tuhoamisesta.

Italian kuuluisin fillarisosialisti on Ottavio Bottechia, joka voitti Ranskan ympäriajon 1924 ja 1925. Bottechian outoa kuolemaa maantieonnettomuudessa vuonna 1927 epäiltiin fasistien salamurhaksi.

Toisaalta Italiassa puhutaan puolivakavissaan, että pyöräily pelasti Italian vallankumoukselta vuonna 1948 – samaan tapaan kuin sanotaan vuoden 1995 jääkiekkokullan nostaneen Suomen lamasta.

Italiassa elettiin vaaran vuosia. Kesällä 1948 kommunistit järjestivät suurlakkoja ja ottivat tehtaita haltuunsa. Jännitteet olivat valmiiksi äärimmillään, kun heinäkuun 14. päivänä salamurhaaja ampui kommunistipuolueen puheenjohtajaa Palmiro Togliattia niskaan tämän poistuessa parlamentista.

Samaan aikaan Gino Bartali ajoi Ranskan ympäriajossa kuin hurmiossa ja voitti kolme etappia peräjälkeen. Italialaiset riemastuivat puolueesta riippumatta.

Kun Togliatti heräsi koomasta, hän sai sairaalavuoteelleen tiedon, että Bartali oli repinyt ratkaisevan eron. Togliatti kehotti kommunisteja rauhoittumaan ja keskittymään voiton juhlintaan.

Italian myöhempi pääministeri Giulio Andreotti kuvaili Bartalin muistokirjoituksessa vuonna 2000 näin: ”Olisi liioittelua sanoa, että Ranskan ympäriajo esti sisällissodan syttymisen. Mutta kiistatonta on, että Bartalin voitto auttoi lieventämään jännitteitä sinä päivänä, kun Togliatti yritettiin murhata.”

Bartalin taistellessa voitostaan kommunistisen vallankumouksen viimeiset taistelut raivosivat Kiinassa. Ne päättyivät kommunismin voittoon vuonna 1949.

Kiinassa oli polkupyöriä jo ennen vallankumousta, mutta Mao Zedongin kommunistit muuttivat Kiinan pyöräilyvallaksi.

Tinjianiin lähelle Pekingiä perustettiin kaksi viikkoa vallankumouksen jälkeen valtava 15 000 työntekijän polkupyörätehdas, jonka tuotantotavoite asetettiin 25 miljoonaan pyörään vuodessa.

Tunnetuin kommunistipyörä on yhä valmistettava Lentävä Kyyhkynen. Kiinan virallisen arvion mukaan Tianjinista on lennähtänyt maailmaan puoli miljardia Kyyhkystä.

1900-luvun Kiinan takapajuisuutta kuvaa, että äärimmäisen alkeellinen Kyyhkynen maksoi työläisen kahden kuukauden palkan verran. Sitä joutui silti jonottamaan kuukausia – jos puolue myönsi ostamiseen luvan.

1970-luvulle asti Kiinassa sanottiin, että myötäjäislahjaksi piti antaa ”kolme pyörivää ja ääni”. ”Ääni” tarkoitti radiota ja ”pyörivät” olivat rannekello, ompelukone ja polkupyörä.

Retroinnossa Kyyhkysiä on kaupattu jopa sadoilla euroilla. Ei kannata ostaa. Lättänän Pekingin verkkaisessa liikenteessä Kyyhkysellä selviää, mutta edes Lenin ei olisi ajanut yli 20 kiloa painavaa yksivaihteista pulua mäkiä ylös.

Suomen kommunistisen puo­lueen puheenjohtaja Yrjö Hakanen epäröi hetken ennen kuin tohtii nimetä Suomen merkittävimmän fillarikommunistin – se nimittäin taitaa olla hän itse.

Hakanen pyöräilee aina, kun lunta ei ole maassa, ja lomalla hän yleensä tekee pidemmän pyöräretken.

Viime kesänä Hakanen ajoi Saimaan ympäri viidessä päivässä. Hän kehuu myös Helsingistä Turun saariston kautta Ahvenanmaalle vievää pyöräreittiä.

”Ajan verkkaista vauhtia. Pyöräillessä nauttii matkasta enemmän, pystyy näkemään, kuulemaan ja haistamaan tarkemmin.”

Fillarikommunistille uudet kaupunkipyörät eli ”Alepa-pyörät” ovat ristiriitaisia. Lähtökohtaisesti Hakanen toki pitää kansalle ilmaisista pyöristä.

”En ole vielä kokeillut, mutta hyvä että niitä tulee”, Hakanen sanoo. ”Mutta en muutenkaan tykkää, että nojataan sponsoreihin. Kaupunkipyörät olisi ollut varaa toteuttaa muutenkin.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
 • Kommunismi
 • Pyöräily

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – Sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  2. 2

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  3. 3

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  4. 4

   Päälleliimattu startup-pöhinä kukoistaa suuryrityksissä – vängän meiningin jäljittely synnyttää myötähäpeän tunteita

  5. 5

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  6. 6

   Hannu Uotila raatoi 14 tunnin päiviä kunnes sairaus pysäytti – Nyt hän jakaa liikunta- ja unitietonsa suoraan työterveysasemalle: ”Tällaista terveydenhuollon olisi aina pitänyt olla”

  7. 7

   Reppu kelpaa jo pukukansallekin – tarkista nämä neljä asiaa ennen kuin ostat cityrepun

  8. 8

   Oululaisnainen tappoi viisi synnyttämäänsä vauvaa ja säilytti ruumiit – 13 vuoden vankeustuomio jää pysyväksi, korkein oikeus ei myöntänyt valituslupaa

  9. 9

   Helsinki käynnisti sisäisen tarkastuksen: miljoonien eurojen asvalttiurakoissa epäillään vuosia jatkunutta ylihinnoittelua – Urakoitsija: ”Siellä on totta kai hullun tuntuisia hintoja”

   Tilaajille
  10. 10

   Pohjois-Korea: Ydinsota voi syttyä milloin tahansa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  5. 5

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  6. 6

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  7. 7

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  8. 8

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  9. 9

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  10. 10

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää