Ihmiset    |   Kuolleet

Toimiupseeri ja historioitsija

Ensio Fihlman 1941–2016

Yliluutnantti James Eino Ensio Fihlman kuoli vaikeaan sairauteen Helsingissä 10. toukokuuta. Fihlman oli kuollessaan 75-vuotias. Hän oli syntynyt Helsingissä 6. huhtikuuta 1941.

Fihlman työskenteli Kaartin pataljoonassa kouluttajana. Viimeiset vuotensa armeijassa hän palveli toimistoupseerina ja toimistopäällikkönä Topografikunnassa.

Fihlman oli pätevöitynyt kansainvälisiin YK-tehtäviin. Hän oli vuosina 1973–1976 kolmen sodan aikana turvallisuus- ja huoltoupseerina sekä sotilastarkkailijana Lähi-idässä muun muassa Kyproksella ja Jerusalemissa. Kolmilapsinen perhe muutti hänen mukanaan Jerusalemiin paremman ansion toivossa, sillä aliupseerien palkat olivat kotimaassa huonot.

Fihlman opiskeli Helsingin yhteiskunnallisessa korkeakoulussa. Yhteiskunnalliset asiat, erityisesti kasvatukseen ja koulutukseen liittyvät, kiinnostivat häntä. Hän kävi nuoriso-ohjaajan kurssin ja kantoi vastuuta pitämällä Helsingin Käpylän seurakunnassa erilaisia poika- ja nuorisokerhoja.

Hän oli aktiivinen partioliikkeessä ja perusti mökkipitäjässään Uukuniemessä Rajakarhut-nimisen lippukunnan. Kesäleireille kutsuttiin rajan takaa myös venäläisiä nuoria.

Fihlman koki äitinsä sukujuurien vuoksi itsensä karjalaiseksi. Hän alkoi tutkia Uukuniemen vanhoja kylänraunioita ja ortodoksien kohtaloa monista eri lähteistä. Tutkimuksien tuloksena ilmestyi neljä teosta Uukuniemen kotiseutuhistorian sarjaan. Hän kirjoitti myös ortodoksien sotien ja pakkokäännyttämisen pakenemista kuvaavan näytelmän Ukonvakat, jota esitettiin Uukuniemen Papinniemen historiallisella kirkkokalliolla.

Toimiupseerien perinneyhdistyksen hallituksen jäsenenä Fihlman alkoi etsiä tietoja Viipurin Markovillan sotilaskoulun käyneiden elämänvaiheista. Hän teki jättiläismäisen työn kirjoittamalla yli 2400:sta koulun oppilaasta. Nimimerkillä Kaapron poika Fihlman otti ahkerasti kantaa Helsingin Sanomien kommenttisivuilla. Kirjoituksia on yli 5 000.

Fihlman oli Odd fellows- järjestön jäsen. Hän auttoi itkuvirsiperinteen elvyttänyttä vai­moaan Pirkko Fihlmania Äänellä itkijät -yhdistyksen sihteerinä ja rahastonhoitajana.

Fihlman oli monipuolisesti aktiivinen, määrätietoinen, sinnikäs, ystävällinen ja auttavainen ihminen.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuolleet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ivanka Trump oli isäänsä viisaampi

  4. 4

   Tapiolan metroasemasta onnistuttiin loihtimaan hissien ja yhdyskäytävien monimutkainen labyrintti – matkalla metroilta busseille iskee uskonpuute

  5. 5

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  6. 6

   Entinen pornotähti riisumassa juhla­mekkoaan oli liikaa – Intia kielsi kondomi­mainokset tv:ssä

  7. 7

   Kysely: Aktia myöntää tarjoavansa asiakkaille verosuunnittelua, muut pankit kiistävät asian

  8. 8

   Alppihiihtotähti ei halua edustaa Trumpin hallintoa olympialaisissa – järkyttyi saamastaan palautteesta

  9. 9

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  8. 8

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  9. 9

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  10. 10

   Huono huumoriräppi on Suomen kovinta hittimusiikkia, vaikka yli 30-vuotiaat eivät tajua siitä mitään – Lajin ykkösnimen Slim Millin mukaan nykyräppi on tylsää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää