Ihmiset    |   Bongaa paikka

Päiväkahvilla puiden katveessa

Lukijakilpailussa kysytään, missä kuva on otettu.

Lukijoita ei yllätetty tälläkään kertaa. Vaikka näkymä viime viikon kuvassa oli vanha, vuodelta 1952, tiesivät lähes kaikki oikean paikan. Myös arvaukset kuvausvuodesta olivat tarkkoja. Vastauksia tuli 72.

Kuvassa oli Lönnrotinkadun päässä sijaitseva niin sanottu sillilaituri, jossa Matti Mäkelä kävi pikkupoikana seuraamassa laivojen sillitynnyrien purkamista.

”Joskus iso tynnyri putosi maahan osaksi rikkoutuen. Kakaroilla oli mukana jonkinlainen astia, johon keräsimme kaloja kotiin vietäväksi. Joskus tuntui, että ahtaajat rikkoivat tahallaan tynnyreitä, jotta uteliaat katsojat saivat osansa lastista. Siitä saakka on rakkaus rasvasilliin ollut”, Mäkelä tunnustaa.

Myös Kari O. Maukonen muistaa sillilaivat. ”Kuvan alus muistuttaa kuitenkin laivaa, joka toi 1952 ensimmäisen Coca-Cola-lastin Suomeen purkaen sen ko. laiturissa, joten kuvausvuosi on -52”, Maukonen päättelee.

Hän myös tunnisti kuvasta ­oikealla olevan Jätkäsaaren ja Wärtsilän telakan vasemmalla puolella. Mikko Niini näki kuvassa muutakin. ”Taustalla näkyy Wärtsilän telakan kaksi rakennusalustaa nostokurkineen sekä Suomi-Filmin ja Vaasan Höyrymyllyn tuotantotilat. Kuvasta näyttäisi vielä puuttuvan valtion viljavarasto, jonka siilot valmistuivat 1950-luvun puoli­välissä, mutta toisaalta Fordin hallit näkyvät jo Hernesaaressa taustalla”, hän luettelee.

Jätkäsaaren satama-alue oli 1960-luvulla lauttasaarelaisille pojille hyvin tuttua aluetta, kertoo Jarmo Tiirikainen. Kesätöitä kuulemma haettiin Huutokonttorista. ”Kun vakituisille prikkamiehille oli jaettu purettavat laivat, saimme jännittää, kuinka monelle riittäisi töitä kyseisenä aamuna ja minkä laatuista työtä. Palkka muodostui purettavan lastin painon mukaan.”

Tiirikaisen mukaan tuottavimpia hommia olivat fyysisesti helpot keikat, kuten autojen ja teräslevyjen purkaminen laivasta.

”Rehu- ja hiililaivojen tyhjentäminen lapiolla oli äärimmäisen raskas ja huonoimmin tuottava urakka. Paras kohdalleni osunut urakka oli vuonna 1964, jolloin Suomeen saapui yli tuhannen Datsun-auton erä. Meille ajokortin omistaville koululaisille jäi tehtäväksi vain ajaa Kaijalle nostettu auto Jätkäsaaren keskellä olevalle pysäköintialueelle.”

Mauno Fieandt kertoo myös purkaneensa sillitynnyreitä. ”Vakinaiset työntekijät jättivät näitä keikkoja väliin arvatenkin töihin liittyneen hajuhaitan vuoksi. Siten niitä heltisi meidän tilapäistenkin tehtäviksi.”

Kaj Bergströmin mukaan kuvassa näkyy laivasta purettuja brittiautoja Standard Vanguardeja. ”Tuohon aikaan autot purettiin rahtilaivan uumenista nosturilla yksi kerrallaan pyörien alle laitetuilla liinoilla tai ketjuilla.”

Vielä 1960-luvulla Hietalahdessa harva se kesä pulahti pintaan joku laiturilta mereen sortunut ja hukkunut, usein laitapuolen kulkija, muistelee Reijo Karvinen.

”Sataman rauhaton elämä ja laivoista haettu pimeä viina oli omiaan aiheuttamaan näitä onnettomia tragedioita. Eräällä merestä nostetulla oli vielä takataskussa puolikas pullo, jonka joku tilannetajuinen tarkkailija ehti kierrättää itselleen poliisien nenän edestä”, Karvinen kertoo.

Eero Loukimo kertoo, että Myllyn lähirannoilla käytiin onkimassa ja viljalaivojen laiturilla kävivät aikuiset uimassa. ”1930-luvun lopussa siellä oli uimassa myös isoisäni, jonka kerrotaan ennen hyppyään mereen huutaneen, että näin hyppää uimamaisteri. Niin hyppäsi mutta ei noussut pintaan.”

Markku Jussila lisäsi omaan vastaukseensa myös pienen ­oikaisun koskien edellisviikon arvoitusta. Jussilan mukaan kuvassa näkyneen Yhdyspankin konttorin vierestä ei purettu Mars-nimistä elokuvateatteria, vaan Roberta-niminen teatteri. ”Bio Mars sijaitsi kotitalossani Merimiehenkatu 31:ssä!” hän huomauttaa.

Onnetar arpoi kirjapalkinnon voittajaksi Jouko Rädyn. Hän saa Tapani Baggen kirjan Vaaran viehätys (Tarke).

Tämän viikon kuva-arvoituksessa istutaan puistossa kahvilla, mutta missä tämä ulkoilmakahvila sijaitsee ja mikä vuosi mahtaa olla kyseessä? Onko paikka sinulle tuttu ja onko sinulla jotain siihen liittyviä muistoja?

Vastaus 11.6. mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Bongaa paikka
 • Historia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Tapiolan metroasemasta onnistuttiin loihtimaan hissien ja yhdyskäytävien monimutkainen labyrintti – matkalla metroilta busseille iskee uskonpuute

  4. 4

   Ivanka Trump oli isäänsä viisaampi

  5. 5

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  6. 6

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Alppihiihtotähti ei halua edustaa Trumpin hallintoa olympialaisissa – järkyttyi saamastaan palautteesta

  9. 9

   Demokraatit ottivat yllätysvoiton Alabaman senaattivaalissa – Roy Mooren tappio oli paha isku Donald Trumpille, joka silti onnitteli voittajaa

  10. 10

   Ikiaikainen vitsi on vihdoin totta – Kallioon avataan panimoravintola, jonne lähtiessään voi sanoa ”menevänsä Panemaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää