Ihmiset    |   Kuolleet

Teatteriperheen loistava kuopus

Kristiina Elstelä 1943–2016

Monipuolinen teatteri- ja elokuvanäyttelijä Kristiina Elstelä kuoli pitkään sairastettuaan 26. kesäkuuta kotonaan Helsingissä. Hän oli 73-vuotias, syntynyt 10. tammikuuta 1943.

Anna Kristiina Elstelä oli nimekkään teatterisuvun vesa. Hänen isänsä oli ohjaaja ja näyttelijä Ossi Elstelä ja äitinsä näyttelijä Irja Lautia. Kun jo viisivuo­tiaana näyttelijäksi halunneen Kristiina Elstelän koulunkäynti katkesi Arkadian yhteislyseossa, hän meni töihin isänsä perustamaan revyyteatteri Punaiseen Myllyyn.

Siellä uransa aloittivat Kristiina Elstelän vanhemmat sisaruksetkin: Esko Elstelä ohjasi ja laati sketsejä ja Riitta Elstelä näytteli. Pari vuotta esiintymiskokemusta saatuaan kuopus lähti kiertämään Suomen kouluteatterin mukana 1963–1964.

Näyttelijänä itseoppinut Elstelä oli naimissa kahdesti. Tytär Hanna syntyi 1964 lyhyestä liitosta Leo Kalston kanssa, ja vuosien 1979–1995 avioliitosta ohjaaja Jotaarkka Pennasen kanssa syntyi 1980 poika Kasimir.

Vuonna 1985 Elstelä sai kiinnityksen Helsingin kaupunginteatteriin. Ura eteni sinne Rauman, Porin, Oulun, Kuopion ja Turun kautta. Monet muistavat hänen Edith Piaf -tulkintansa Turun kaupunginteatterissa 1980-luvun alussa. Piaf – pikkuvarpusta esitettiin yli 200 kertaa.

Musikaali- ja kabareelaulajana osaava Elstelä oli myös rehevä komedienne, jonka tilanne- ja rytmitaju toimi kaikenkokoisilla estradeilla. Kun hän veti Jussi Tuurnan kanssa lauluillan teatteriravintola Kahdessa kanassa 1994, HS:n kriitikko Jukka Kajava kirjoitti asian auki: ”Kristiina Elstelä on vaarallinen näyttelijä. Koskaan ei tiedä, mitä seuraavaksi tulee. Ja aina tulee, jotain odottamatonta, jotain fiksua, valloittavaa.”

Televisiossa Elstelä tuli tutuksi muun muassa klassikoiksi nousseista viihdeohjelmista Älywapaa palokunta (1984–1985) ja Siivotaan, siivotaan (1991–1992). Hän näytteli draamasarjoissa Kun taivas repeää (1997), Taivas sinivalkoinen (2001) ja Kaverille ei jätetä (1999–2004).

Keväällä 2006 Elstelä oli keskellä Tanssii tähtien kanssa -kisaa, kun hänen poikansa kuoli tapaturmaisesti. Elstelä jatkoi silti suorissa lähetyksissä. Siinä näkyi taiteilijan työmoraali. Sovitusta pidetään kiinni.

Elstelän valkokangasura alkoi pienellä roolilla mannekiinina Armand Lohikosken farssissa Taape tähtenä (1962). Se myös päättyi pikkurooliin epäluuloisena naapurina Anssi Mänttärin komediadraamassa Romanssi (2014). Niiden väliin jäi kirjava nimikevalikoima viihde- ja taide-elokuvia.

Paljon Elstelän kyvyistä kertoo toki se, että hän löysi nautittavia sävyjä yhtä lailla luovaa hulluutta etsivästä näytelmäkerhon vetäjästä Timo Linnasalon draamassa Päivää, herra Kivi (1984) kuin Justiinan kipakasta hahmosta Visa Mäkisen 1980-luvun Pekka Puupää -elokuvissa.

Iso etappi oli Lauri Nurksen ohjaama Sooloilua (2007). Siitä Elstelä sai naissivuosan Jussi-palkinnon roolistaan puoliseniilinä isoäitinä.

Hänelle myönnettiin myös Thalia-palkinto 1982, Pro Finlandia -mitali 1998 ja Ida Aalberg -näyttelijäpalkinto 2005.

”Itsetuntoni ei kolahda, vaikka olisin välillä kokonaan tekemättä teatteria. Elämässä on niin monia mielenkiintoisempia ja yksinkertaisempia asioita”, Elstelä vakuutti 60-vuotishaastattelussaan HS:lle.

Erityisesti hän viihtyi mökillään Kuusankoskella.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuolleet
 • Teatteri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  2. 2

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  3. 3

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  4. 4

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  5. 5

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  6. 6

   Pam syyttää: Tamperelaisessa K-Supermarketissa seksuaalista häirintää – kauppias irtisanoutui: ”Totta kai kiistän kaiken”

  7. 7

   Nyt se on varmaa: Länsimetron liikenne alkaa aikaisintaan marraskuussa – ”Onnistuneita koeajopäiviä ei vielä ole”

  8. 8

   Facebookin Messenger haluaa, että tunnemme itsemme hylätyiksi – Tämän takia nähtyyn viestiin vastaamatta jättäminen satuttaa

  9. 9

   Asiakas virtsasi myynnissä olleiden työkalujen päälle myymälässä Kampissa – motiivi on vielä arvoitus

  10. 10

   Uusnatsien ja heidän vastustajiensa mielenosoituksiin voi saapua satoja ihmisiä lauantaiksi Tampereelle – poliiseja tulossa ympäri maata ”isolla orkesterilla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  3. 3

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  4. 4

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  5. 5

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  6. 6

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

  7. 7

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  8. 8

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  9. 9

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  10. 10

   Alaikäisen epäillään puukottaneen puistossa kävellyttä naista Vaasassa – valitsi uhrinsa ilmeisesti sattumalta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  10. 10

   Rikollisjengi kaappasi ruokakaupan Malmössä ja ryhtyi pyörittämään sitä itse – ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat