Ihmiset    |   Kuolleet

Uusmaalainen kunnallispoliitikko

Harry Liljemark 1927–2016

Kunnallisneuvos, agronomi Harry Liljemark kuoli 9. kesäkuuta puolivuotisen sairastelun jälkeen 88-vuotiaana. Hän oli syntynyt 24. kesäkuuta 1927 Pornaisissa.

Lapsuuden Liljemark vietti vaatimattomissa ja niukoissa oloissa Pornaisten Laukkoskella. Hän oli vanhin perheen kolmesta veljeksestä. Perhe asui pienessä torpassa. Isä kuoli Harryn ollessa nuori. Harry oppi jo varsin nuorena maatilan työt, ja hänelle syntyi elinikäinen arvostus maanviljelyä kohtaan.

Ylioppilaaksi päästyään ja asevelvollisuuden suoritettuaan Liljemark aloitti opiskelun Helsingin yliopiston maa- ja metsätaloustieteellisessä tiedekunnassa ja valmistui agronomiksi erinomaisin arvosanoin 1954. Samana vuonna hän avioitui Hilppa Anttilan kanssa. Heille syntyi neljä lasta.

Vuonna 1956 Liljemarkit siirtyivät viljelemään Hilpan kotitilan puolikasta Pornaisten Hevonselän kylässä. Tässä vaiheessa tapahtui myös Liljemarkin poliittinen herääminen. Hän toimi kunnanvaltuustossa tai -hallituksessa yhtäjaksoisesti 35 vuotta, joista puheenjohtajana 26 vuoden ajan. Hänelle tärkeitä asioita olivat oikeudenmukaisuus, kohtuullisuus ja yhteistyö. Maailman- ja talouspolitiikkaa hän seurasi viime vuosiin saakka tarkasti.

Liljemark oli Helsingin yli­opistollisen keskussairaalan liittovaltuuston jäsenenä 1961–1984 sekä lukuisten muiden Uudenmaan sairaanhoitopiirien poliittisena päättäjänä vuoteen 1991 asti. Hänelle on myönnetty useita ansiomerkkejä toiminnasta sairaanhoitopiirien ja sosiaaliturvan hyväksi.

Maatalouspoliittinen edunvalvonta oli Liljemarkille tärkein poliittinen asia. Hän oli Uudenmaan maatalouskeskuksen johtokunnan puheenjohtaja 1973–1992 ja kunniapuheenjohtaja kuolemaansa saakka.

Vuodet 1972–1989 Liljemark työskenteli Porvoon Säästöpankin Pornaisten-konttorin johtajana. Pankkityö ja kunnallispolitiikka vahvistivat toisiaan. Kotitilaa, joka oli ollut vuodesta 1650 Hilppa-vaimon suvun hallussa, hoidettiin aiempien sukupolvien työtä kunnioittaen. Maatilan hoitoon osallistuivat myös lapset.

Tasavallan presidentti myönsi Liljemarkille kunnallisneuvoksen arvonimen 1982. Viimeisimmän kunniamerkkinsä Suomen Leijonan Ritarikunnan Suurmestarin arvomerkin hän sai 1990.

Eläkkeelle jäätyään kotitilan ja erityisesti metsän hoitaminen nousivat tärkeimmiksi. Liljemark toimi siten kuin ajatteli: vierivä kivi ei sammaloidu. Hän oli kiinnostunut lastensa tapahtumista ja oli onnellinen neljästä sukupolvestaan.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuolleet
 • Uusimaa
 • Kunnallispolitiikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  4. 4

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  5. 5

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää