Ihmiset

Harri Vainio lähti eläkepäivillään töihin Kuwaitiin: ”Etsin edelleen uteliaasti itseäni ja elämää”

”Etsin edelleen uteliaasti itseäni ja elämää. Ehkä hamaan loppuun asti”, Työterveyslaitoksen entinen pääjohtaja sanoo.

Kun Harri Vainio lähti viime lokakuussa Kuwaitiin, hän sai siellä aiemmin työskennelleiltä suomalaisilta neuvon: ole kohte­lias, kärsivällinen ja sinnikäs. Oppi on osoittautunut oikeaksi: pienessä šeikkivaltiossa asiat hoituvat hyvässä hengessä, mutta turhan hötkyilyn voi unohtaa.

Lääketieteen ja kirurgian tohtorin koulutuksen saanut Vainio työskentelee pienessä, kansainvälisessä työryhmässä, joka perustaa Kuwaitin yliopistoon kansanterveystieteellistä tiedekuntaa. Toistaiseksi hän hoitaa tutkimuksesta vastaavan vara­dekaanin tointa, koska nimitys dekaaniksi vie aikansa.

”Asioilla ei ole kiirettä valmistua, mikä saattaa pohjoismaiseen tyyliin tottuneelle aiheuttaa hämmennystä. Tulevaisuutta koskevat kyselyt päätyvät usein toteamukseen inshallah eli jos Herra suo”, Vainio kertoo.

Vainio jäi eläkkeelle Työterveyslaitoksen pääjohtajan tehtävästä täytettyään 68 vuotta viime kesänä. Työntekoa hän ei kuitenkaan malttanut jättää, vaan veri veti uudelleen kansainvälisiin ympyröihin. Ennen pääjohtajavuosiaan Vainio työskenteli pitkään Ranskassa WHO:n alaisessa syöväntutkimuslaitoksessa ja myös Karoliinisessa ­instituutissa Ruotsissa.

”Suurin syy lähteä oli seikkailunhalu ja mahdollisuus tutustua kulttuuriin, joka on aiemmin jäänyt vieraaksi”, hän sanoo.

Kuwait on rikas öljymaa, jonka talous pyörii pitkälti ulkomaisen työvoiman varassa. Lähes neljästä miljoonasta asukkaasta noin 70 prosenttia on maahanmuuttajia. Vainion työtovereina on asiantuntijoita eri puolilta maailmaa.

”Ihmiset ovat osaavia, ja työskentely on monikulttuurista. Kukaan ei kiinnitä huomiota esimerkiksi huiveihin, mutta yli­opiston pukeutumiskoodia on noudatettava.”

Vainio kertoo itse herättäneensä hilpeää huomiota, kun hän aluksi meni töihin kukka­kuvioisessa paidassa, ilman kravattia. Pukeutumiskoodin mukaan miehillä on oltava puku tai vähintään pikkutakki, suorat housut, kauluspaita ja solmio.

Vainion mukaan pohjoismaisilla työntekijöillä on yliopistossa hyvä maine. Etenkin hammaslääketieteellisessä tiedekunnassa on jo pitkään ollut suomalaisia ja ruotsalaisia opettajia.

”Pohjoismaisuuteen kuuluu korruptoitumattomuus, lupauksista kiinni pitäminen ja se, että ongelmista puhutaan suoraan. Tämä tosin ei aina ole kovin suosittua.”

Kansanterveyden edistämiselle on tarvetta, sillä Kuwaitin korkeasta elintasosta on seurannut terveysongelmia. Peräti 70–80 prosenttia aikuisista on ylipainoisia, ja yli 50-vuotiaista miehistä joka toisella on aikuistyypin diabetes. Sydän- ja verisuonitaudit ovat yleisin kuolinsyy.

Yksi syy on autoistuminen. Kun ennen paikalliselle perheelle riitti yksi tai kaksi autoa, nykyisin niitä saattaa olla kuusi tai seitsemän.

”Liikenneruuhkat ovat ajoittain massiiviset, ja liikenne­onnettomuudet ovat yksi yleisimmistä nuorten miesten kuolinsyistä.”

Maan hallitus pyrkii kontrolloimaan autojen määrää kiristämällä ajokortin saantia. Vainio sai kokea tämän, kun hän haki paikallista ajokorttia. Maahan asettumiseen liittyi huomattavan paljon byrokratiaa, mutta pisimpään kesti ajoluvan saaminen. Lopulta hän sai kortin, joka on voimassa yhden vuoden.

Miten pitkään ajokortille on tarvetta, sitä Vainio ei itsekään tiedä. Hänen työsuhteensa on määräaikainen, mutta sen päättymisen ajankohdasta ei ole tietoa. Se on maan tavan mukaan ”herran hallussa”.

”Kuluneet kuukaudet ovat olleet opettavaisia, monella tapaa. Tunnelma yliopistolla on kaikesta byrokratiasta huolimatta aika viihtyisä. Meillä suomalaisilla voisi olla oppimista sikäläisestä huolettomasta ja rennosta asenteesta”, hän sanoo.

”Oma tilanteeni on huomattavasti kiireettömämpi ja leppoisampi kuin viimeiset vuodet budjettileikkausten kohteena olleessa Työterveyslaitoksessa.”

Vainio kertoo ranskalaisesta sanonnasta, jonka mukaan elämän tarkoitus on tulla sellaiseksi kuin on. Pääjohtajan uran päätyttyä hän koki, että tuo tavoite on vielä saavuttamatta. Se oli yksi syy lähteä maailmalle.

”Etsin edelleen uteliaasti it­seäni ja elämää. Ehkä niin tulee olemaan hamaan loppuun asti, inshallah”.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Huomioita uudesta kulttuurista

 

1 Elämäntyyli

”Minulla oli ennakkokäsitys Kuwaitista, sen konservatiivisuudesta ja sulkeutuneisuudesta. Elämä on kuitenkin hyvin samanlaista kuin eurooppalaisissa suurkaupungeissa. Ihmiset käyvät töissä ja ostoksilla, istuvat kahviloissa ja juoruavat älypuhelimiinsa.”

 

2 Turvallisuus

”Koraani kieltää varastamisen, vain kauppiailla on lupa huiputtaa hyväuskoisia. Autoon voi huoletta jättää laukut ja muut tavarat, ja ulkona voi liikkua turvallisesti.”

 

3 Komeat autot

”Jos maata arvioidaan Lamborghini- tai Ferrari-indeksillä, Kuwait on varmasti ykkönen asukaslukuun suhteutettuna. Yliopistolla kalleimmat autot ovat opiskelijoiden, ei opettajien, parkkipaikalla.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Henkilöjutut
 • Työelämä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  2. 2

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  3. 3

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  4. 4

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  5. 5

   Kone-nimensä vuoksi vankilaan joutunut suomalaismies vapautui syytteistä – aikoo haastaa Bulgarian EU-oikeuteen

  6. 6

   Metron värin piti alun perin olla hopea ja jutteluun kannustavat penkit olivat poliittinen päätös – keräsimme metrofaktat länsimetron kunniaksi

  7. 7

   ”Suomen kuningas” piipahti Helsingissä ja onnittelee satavuotiasta Suomea – Philipp von Hessen kertoo myös perheenlisäyksestä: ”Nyt meillä on toinenkin prinsessa”

  8. 8

   Jos ostat vahingossa vääränlaisen television jouluksi, voit saada hyvitystä – Uusi lähetystekniikka otetaan käyttöön vuonna 2020 ja silloin osa vanhoista televisioista pimenee

  9. 9

   Jari Mönkkönen vitsaili olevansa pyörä­tuolissa alle viisi­kymppisenä, ja lopulta niin kävi: Entinen huippu-urheilija halvaantui ja pystyy nyt liikuttamaan vain päätään –”Jaksan perheeni ja unelmien ansiosta”

  10. 10

   Suomeen vasta rantautuneen rikollis­jengin jäseniä tuomittiin vuosiksi vankilaan – pisin tuomio yli kymmenen vuotta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  2. 2

   Jätkäsaaren homehtuneen Wood Cityn suunnittelussa tehtiin virhe, tunnustaa Stora Enso – SRV myöntää, että puu­kerros­taloon hulahti rakennus­aikana runsaasti vettä

  3. 3

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  4. 4

   Sexpon puheenjohtaja ja seksityöntekijä kertoo, millaisia ovat ihmisten noloimmat seksikysymykset: ”Nykyään asiakkaat kyllä pyytävät huomattavan reippaasti”

  5. 5

   ”Mökki tärisi niin kovasti, että sen täytyi tulla tähän lähelle” – kolme videota Lappia hämmästyttäneestä meteorista

  6. 6

   Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Kone-nimensä vuoksi vankilaan joutunut suomalaismies vapautui syytteistä – aikoo haastaa Bulgarian EU-oikeuteen

  9. 9

   HS:n suuri kaupunkivertailu: Kuopion elinvoimaisuus kasvoi eniten, Salo romahti – katso, miten isot kaupungit pärjäävät vertailussa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuorisojengi tehtaili Helsingissä muutamassa kuukaudessa 13 ryöstöä – Uhrin kurkulle painettiin tikari Malmilla, myyjää hakattiin lonkerotölkeillä Mellunkylässä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  10. 10

   Suomalainen peruskoulu on ajautunut muutamassa vuodessa sekavaan tilaan, joka vaarantaa oppilaiden oikeusturvan

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Tunti sitten
  2. Bruce Oreckilla huima visio Vallilan kone­pajalle, tarjoaa ilmaisia tiloja aloitteleville yrittäjille – ”Tavoitteeni on, että täällä voisi viettää päivän kyllästymättä”
  3. Metron värin piti alun perin olla hopea ja jutteluun kannustavat penkit olivat poliittinen päätös – keräsimme metrofaktat länsimetron kunniaksi
  4. Espoo on läjä uinuvia ”kaupunki­keskuksia” eli lähiöitä – vuosi­kymmeniä puuhattu länsi­metro avaa vihdoin kehityksen tulpan Tilaajille
  5. Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”
  6. Jari Mönkkönen vitsaili olevansa pyörä­tuolissa alle viisi­kymppisenä, ja lopulta niin kävi: Entinen huippu-urheilija halvaantui ja pystyy nyt liikuttamaan vain päätään –”Jaksan perheeni ja unelmien ansiosta”
  7. Älypuhelin menee liian usein lapsen edelle – imettäessäänkin monet äidit katsovat koko ajan puhelinta
  8. Arkkitehtuuridebateissa on samoja piirteitä kuin ruoasta käytävissä väittelyissä: yhdellä on mielessä makaronilaatikko, toisella huippukokin huippuannokset
  9. Vain harva nuori tupakoi
  10. Republikaanien veromalli ajaisi vajeisiin ja säästöihin
  11. Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua Tilaajille
  12. Näytä lisää