Ihmiset    |   Hänen tarinansa

Kun taivas putosi niskaan – onnettomuus ratsastuskoululla muutti Katri Lindströmin elämän

Hevoset auttoivat vakavasti loukkantuneen Katri Lindströmin kirjaimellisesti takaisin jaloilleen. Nyt hän haluaa jakaa kaiken hyvän eteenpäin.

Laukaa

”Ensimmäinen ajatus oli, että kuolen. Toinen oli, etten kuolekaan, mutta tukehdun.”

Lumen ja kattorakenteiden välistä pilkotti valoa, joten Katri Lindström kaivoi itseään sitä kohti. Hevonen rimpuili vieressä vimmaisesti itseään vapaaksi.

Kipušokissaan Lindström ei huomannut, että murtuneet sääri- ja pohjeluut työntyivät ihosta ulos.

Kuoma-kengät pitivät jalat koossa, vaikka ne roikkuivat pelkän nahan varassa.

”Harmittelin vain, että sormeni paleltuvat, koska hanskat jäivät maneesin alle”, Lindström ihmettelee.

41-vuotias Katri Lindström oli opettamassa Laukaassa ratsastuskouluoppilaita helmikuussa 2013, kun maneesi romahti. Onnettomuudessa yksi oppilaista kuoli. Lindströmiä oli pyydetty tuuraamaan kahdeksi päiväksi.

”Voisi sanoa, että aika paska tuuri.”

Lindström viheltää kimeästi. 22-vuotias liinaharjainen Rusetti juoksee portille kolmen jälkeläisensä kanssa. Rusetti on ollut Lindströmin elämän kiintopiste, kantava voima. Hän osti sen Keltaisen Pörssin ilmoituksen perusteella. ”Minua huijattiin kaupassa täysin.”

Lindström luuli ostavansa viisivuotiaan hiomattoman timantin. Selvisikin, että Rusetti oli ravannut kilpaa. Se vihasi miehiä, koska sitä oli kohdeltu kaltoin. Uutta omistajaansa Rusetti yritti potkia koko ajan. ”Kävelytin sitä itku kurkussa pakkasessa ja ajattelin, etten kehtaa viedä takaisin.”

Onneksi tuttavapiiristä löytyi apu hevosen käsittelyyn. Rusetti alkoi luottaa Lindströmiin.

”Jouduin opettelemaan kaiken hevosista oppimani uusiksi. Rusettia ei voi hallita voimalla. Se on niin nainen, että pakenee paikalta tai panee kampoihin.”

Onnettomuuden jälkeen Lindström kulki aluksi pyörätuolissa. Selkäranka oli murtunut, jalka­terien luut murskana ja sääri- ja pohjeluut raudoitettu kokoon. Sairaalassa yksi ajatus oli ylitse muiden: hänen piti päästä hoitamaan hevosiaan ja ratsastamaan. Kolme kuukautta onnettomuuden jälkeen Lindström nousi hevosterapiassa tuttavansa Elsa-ponin selkään.

”Pelotti aivan jäätävän paljon. Jalkoihin sattui koko ajan, joten pelkäsin alastuloa. Pelkäsin jalkojen hajoavan uudelleen.”

Sen jälkeen hän uskaltautui Rusetin selkään. Ja itki. Tamma nosti Lindströmin jaloilleen, kirjaimellisesti. ”Jalat olivat siihen asti olleet tunnottomat pökkelöt. Ratsastus avasi jalkojen verenkierron, joten pääsin harjoittelemaan kävelemistä.”

Rusetin selässä hän kävi katsomassa onnettomuuspaikkaa ja selvisi ambulanssin aiheuttamasta paniikkikohtauksesta. ”Hevoset ovat syy, miksi toivuin onnettomuudesta niin nopeasti.”

Sosiaalipedagogiikkaa opiskellut Lindström on aina hyödyntänyt koiriaan ja hevosiaan työssään työttömien ja kuntoutujien kanssa sekä ammattikoulunopettajana. Onnettomuuden jälkeen hän halusi jakaa eteenpäin sen hyvän, miten eläimet ovat häntä auttaneet.

Lindström jätti opettamisen ja siirtyi kokonaan työskentelemään Ruskan Riemut -yritykseensä, joka tarjoaa sosiaali­pedagogista hevostoimintaa. Se ei ole Kelan tukemaa hevostera­piaa, mutta se auttaa ihmisiä ratkomaan ongelmiaan. Eläinten kanssa ihmiset unohtavat työroolinsa ja ulkoisen kuorensa.

”Esimerkiksi pakko-oireista kärsivät asiakkaani keskittyvät hevosen kanssa työskentelyyn niin intensiivisesti, että oireet katoavat hetkeksi.”

Moni nainen on itkenyt, kuinka ihmisten lisäksi myös hevoset jyräävät heidät.

”Eläimet auttavat tunnistamaan asioita itsestä ja ratkomaan niitä. Kun naiset pystyvät vaikuttamaan 500-kiloiseen eläimeen, he uskaltavat sanoa myös muille ihmisille vastaan.”

Vaikka Lindström kävelee, onnettomuus on läsnä jokapäiväisenä kipuna. Uuvuttavinta on taistelu vakuutusyhtiön kanssa.

Silti Lindström sanoo, että onnettomuus aiheutti paljon hyvää. Sitten kun -elämä jäi, ja hän on rohkea tekemään päätöksiä. ­Asiat on helppo laittaa mittasuhteisiinsa.

”Olen ikäni opettanut ihmisille positiivista ajattelua. Kai siitä on tarttunut jotain itsellenikin.”

Katso, millaista sosiaalipedagoginen ratsastustoiminta on.

Hevoset opettavat ihmisiä

 

1Läsnäolo

”Hevoseni reagoivat heti, jos ihminen ei ole läsnä ja keskity tekemiseen. Ne lähtevät paikalta, jos menen tekemään asioita vasemmalla kädellä.”

 

2Hyväksyntä

”Hevonen ei arvioi ihmistä vammojen, vaivojen eikä ulkonäön perusteella. Se kohtaa ihmisen sellaisena kuin hän siinä hetkessä on.”

 

3Lepo

”Hevoset ovat opettaneet, että kannattaa aina levätä, kun on mahdollista. Nykyään on koko ajan niin kauhean kiire, joten kannattaa ottaa itselleen aikaa lepoon.”

 

 

 

 

 

 

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Henkilöjutut
 • Ratsastus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  8. 8

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää