Ihmiset

Nuoruuden partioharrastus kasvatti ”merisusi” Juhani Kaskealasta vastuunkantajan

Puolustusvoimain entinen komentaja Juhani Kaskeala, 70, on ollut kolmen presidentin luottomies.

Tunnit kuluvat nopeasti, kun haastateltava on yhtä luonteva ja hyväntuulinen herrasmies kuin Juhani Kaskeala.

Tänään 70 vuotta täyttävä Kaskeala saavutti 44 vuotta kestäneellä sotilasurallaan kaiken, mikä Suomessa on alalla mahdollista. Ennen jäämistään reserviin 2009 hän oli yli kahdeksan vuotta Puolustusvoimain komentajana.

Laakereilleen hän ei vielä ole asettunut. Hänen oma yhtiönsä Admiral Consulting Oy tukee energia- ja puolustusteollisuuden yrityksiä. Lisäksi hän toimii muun muassa hissivalmistaja Koneen, räjähdysainevalmistaja For­citin, tietoturvayhtiö Nixun ja John Nurmisen säätiön hallituksissa.

Kaskealan laajat kontaktit ovat tehneet hänestä halutun tuollaisiin tehtäviin. Niissä on sotilastaustakin hyödyksi.

”Hallitustyössä pitää erottaa isot asiat pienistä ja tehdä niistä johtopäätöksiä”, hän summaa.

”Yhtä tärkeää on uskaltaa esittää tyhmiä kysymyksiä ja kyseenalaistaa asioita”, hän lisää naurahtaen veneellään Humallahden venekerholla.

Ajatus vastuusta toistuu Kaskealan puheessa usein.

Jo 14-vuotiaana Suomenlinnan Merisusien venekunnanjohtajana hän vei Valmetin telakkatyöläisten meripartiopoikia soutu- ja purjehdusretkille. Rannalla häntä tenttasivat känsäkouraiset isät varusteiden kunnosta.

”Perhana sentään! Silti noin nuorena vastuunkanto muista oli kasvattavaa”, hän kuvailee.

Kaskealan isä oli sotilas, jonka töiden mukaan perhe muutti. Juhani Kaskealan lapsuudenkoti oli Vaasassa, mutta hän syntyi vanhempiensa lomaillessa Kuopiossa. Tuleva amiraali oli vähällä syntyä höyrylaiva Karjalankoskella.

Vaikka Kaskealat muuttivat Suomenlinnasta Kouvolaan, merestä innostunut poika lähti kesätöihin yhteysalukselle, joka kulki väliä Eteläsatama–Suomenlinna–Vallisaari–Santahamina.

”Ensimmäisen palkkakuittini antaessaan kippari huusi suoraa huutoa, sillä olin alaikäisenä tehnyt 24-tuntisia vuoroja”, Kaskeala kertoo.

Kahden työkesän kokemus merimieskirjassaan hän pääsi ajamaan Merenkulkulaitoksen luotausveneitä. Lukiolaispoika sai siinä alaisikseen vanhempia matruuseja ja konemiehiä.

”Huolta kannoin lähinnä siitä, ettei muille satu mitään.”

”Et kai sä nyt tänne jää?”, ihmettelivät kaverit vuonna 1966 reserviupseerikurssilla, kun Kaskeala päätti pyrkiä kadettikurssille. Valintaansa hän ei katunut.

”Oli aika upeaa olla 19-vuo­tiaana aliluutnanttina moottoritykkiveneen försti.”

Isänmaan puolustamiseen liittyvät asiat inspiroivat Kaskealaa, joka puhuu pitkään isästään. Tämä soti jatkosodassa joukkueenjohtajana ja komppanianpäällikkönä.

Sitten fokus siirtyy Suomen kansainvälistymiseen. ”Suomi tarvitsee siirtolaisia. Asevelvollisuus auttaa heitäkin integroitumaan”, Kaskeala uskoo.

Hänen oman uransa kansainvälistyminen alkoi YK:n sotilastarkkailijana Golanin kukkuloilla ja Bekaanlaaksossa 1975–1976. Hänen isänsäkin oli palvellut Libanonissa vuonna 1958.

Ollessaan 1990-luvun alussa sotilasasiamiehenä Lontoossa ja Brysselissä Kaskeala todisti historiallista statuksen muutosta, kun Suomi lähes yhdessä yössä siirtyi toisten maiden sotilaiden silmissä harmaalta vyöhykkeeltä selvästi länsimaiden joukkoon.

”Ratkaiseva oli vuoden 1992 Hornet-kauppa. Myydessään meille huippuhävittäjiään amerikkalaiset osoittivat myös muille luottavansa Suomen haluun puolustaa aluettaan”, avaa Kaskeala tapahtumaa.

Kaskeala palveli kolmea eri presidenttiä. Oltuaan tykkivene Karjalan päällikkönä 1981–1982 hän toimi Mauno Koiviston adjutanttina vuoteen 1989 asti.

Puolustusministeriön puolustuspoliittisen osaston päällikkönä hän joutui kesällä 1999 maailmanpolitiikan polttopisteeseen. Hän sukkuloi presidentti Martti Ahtisaaren mukana, kun tämä taivutteli tynkä-Jugoslavian presidenttiä Slobodan Miloševićia rauhaan Kosovon sodassa. Sitten hän edusti Ahtisaarta Kosovon ja Makedonian rajalla, kun serbijoukot vetäytyivät Naton KFOR-joukkojen tieltä.

Puolustusvoimain komentaja Kaskealasta tuli 2001, jolloin presidentti Tarja Halosen kausi oli alullaan. Vuosiaan komentajana hän luonnehtii onnekkaiksi. Puolustusbudjetti salli tärkeät kalustehankinnat ja riittävät kertausharjoitukset.

”Raskainta oli laatia kirjeitä palveluksessa menehtyneiden sotilaiden omaisille. Vastuu kuului viime kädessä minulle .”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Juhani Kaskealan avainasioita

1 Asevelvollisuus

”Eurooppalaiset komentajakollegani kadehtivat reserviläistemme sotilaallista osaamista. Siinä yhdistyvät korkeatasoinen siviili- ja sotilaskoulutus.”

 

2 Kansainvälinen yhteistyö

”Turvallisuus tuotetaan yhteistoiminnalla, ei eristäytyen. Impivaaralaisuus ei auta puolustamaan eikä rakentamaan tätä maata.”

 

3 Jatkuva oppiminen

”Vaimoni toivoo minun jäävän 70-vuotiaana eläkkeelle, mutta sitä en voi luvata. Työuria on tarve pidentää, eikä ihminen ei ole koskaan liian vanha oppimaan uutta.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Puolustuspolitiikka
 • Henkilöjutut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tämä Netflix-elokuva on ehkä paras huono jouluelokuva koskaan, ja joulun suurilmiö – Netflix huolestui niistä 53 ihmisestä, jotka ovat katsoneet sen joka päivä

  2. 2

   Onko parisuhteellasi tulevaisuutta? Yksi pieni tunne saattaa kertoa sen, ja asiantuntijoiden mukaan sitä kannattaa kuunnella

   Tilaajille
  3. 3

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  4. 4

   Kolmekymppiset luulevat muuttuvansa lasten myötä prismaperheeksi – kuinka nuorten aikuisten maailmankuvasta tuli näin jäykkä?

  5. 5

   Kolumni: Facebookin uutisvirta on tullut tiensä päähän, se on itse asiassa pahin mahdollinen roskakuilu – koska oikea viestittely tapahtuu ihan muualla

  6. 6

   Valiokunta esittää: Ei vahvoja oluita kaupan hyllylle

  7. 7

   Psykiatri Ilkka Taipale ei pidä siitä, että julkkikset nyyhkyttävät naistenlehdissä masennuksestaan – ”Oikeasti mielisairaat jäävät silloin jalkoihin”

  8. 8

   Nyt loppui riitely kotitöistä – Jakakaa hommat HS:n kotityökoneella

  9. 9

   Onko julkisuudesta hyötyä uusnatseille? Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäsenmäärä moninkertaistui parissa vuodessa

  10. 10

   Fysioterapeutin mukaan suurin osa kuntoilijoista treenaa aivan liian kovaa – neuvoo ottamaan mallia Iivo Niskasesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  2. 2

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  3. 3

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  6. 6

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kokoomuksen suosio suurempi kuin kertaakaan tänä vuonna, keskustan painui alle 15 prosentin

  9. 9

   Helsingin historiallisen päärautatieaseman kylkeen rakennetaan moderni laajennusosa – Scandic avaa jättimäisen hotellin raiteiden viereen

  10. 10

   HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää