Ihmiset    |   Kuolleet

Pääjohtaja uudisti Sammon sijoitustoiminnan

Kauko Pihlava 1935–2016

Lakitieteen lisensiaatti Kauko Pihlava kuoli Turussa 29. kesäkuuta pitkään sairastettuaan 81-vuotiaana. Hän oli syntynyt 13. kesäkuuta 1935 Kokemäellä.

Pihlava valmistui Helsingin yliopistosta lakitieteen kandidaatiksi 1960 ja lakitieteen lisensiaatiksi 1968. Varatuomarin arvon hän sai vuonna 1962.

Opintojen jälkeen Pihlava toimi Rauman Seudun Osuuspankin II johtajana. Vuonna 1963 hän siirtyi vakuutusyhtiö Sammon luotto-osaston lakimieheksi. Sammon palveluksessa Pihlava toimi eri johtotehtävissä eläkkeelle siirtymiseensä saakka, viimeiset vuodet yhtiön pääjohtajana.

Pihlava uudisti Sammon sijoitustoiminnan. Osakeyhtiöksi muuttunut Sampo listautui hänen johdollaan vuonna 1988 pörssiin ja vei läpi kaksi onnistunutta osakeantia. Pihlava jatkoi edeltäjänsä Antti Katajan käynnistämää Sampo-ryhmän kehittämistä niin vahinko-, henki- kuin eläkevakuutuksen alueella.

Rakennejärjestelyt ja Sammon nurkanvaltausyritykset vaativat Pihlavalta julkisuudessa taistelijan roolia. Se ei ollut hieman pidättyvälle ja korrektille herrasmiehelle aina helppoa.

Esimiehenä Pihlava antoi valitsemilleen henkilöille varauksettoman tukensa ja rohkaisi heitä itsenäiseen toimintaan.

Pihlava toimi lukuisissa Sampo-ryhmän ja sen lähipiiriin kuuluvissa yhtiöissä hallituksessa joko jäsenenä tai puheenjohtajana. Side Osuuspankki­ryhmään säilyi pitkään läheisenä Turun Seudun Osuuspankin hallituksen jäsenyyden ja puheenjohtajuuden ansiosta.

Elävä kiinnostus klassiseen musiikkiin johdatti Pihlavan Turun konservatorion kannatus­yhdistyksen pitkäaikaiseksi puheenjohtajaksi. Pihlava oli vahvasti mukana myös Varsinais-Suomen sotaveteraanien tukitoiminnassa.

Sotilasarvoltaan Pihlava oli kapteeni, ja hänelle myönnettiin Suomen Valkoisen Ruusun komentajamerkki vuonna 1990.

Oma perhe – vaimo Ritva, kolme tytärtä ja lastenlapset – oli Kauko Pihlavalle erityisen tärkeä. Eläkkeelle siirtymisen myötä vuonna 1993 yhteistä aikaa perheen kanssa löytyi entistä enemmän. Kesät vietettiin pääsääntöisesti mökillä Kustavissa.

Julkisia esiintymisiä paremmin Pihlava viihtyi ystävien kanssa Lapin hangilla ja vaellusreiteillä sekä eläkkeelle siirryt­tyään Turun Huru-ukkojen sunnuntaikävelyillä. Hangasojan vaatimaton kämppä muodosti vuosikymmeniksi puitteet, josta lukuisat Lapin reissut alkoivat.

Elämän yksinkertaisuus, liikunta ja luonnon tarjoamat elämykset antoivat vastapainoa työlle ja tilaa rauhoittumiseen. Tulilla tai saunan jälkeisissä ruokapöytäkeskusteluissa nousivat Pihlavan huumori ja jutunkertojan taidot hyvin esille.

Pidättyväisen pinnan alla Kauko Pihlava oli voimakkaasti myötäelävä, läheisistään ja ystävistään huolta pitävä mies.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuolleet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Tapiolan metroasemasta onnistuttiin loihtimaan hissien ja yhdyskäytävien monimutkainen labyrintti – matkalla metroilta busseille iskee uskonpuute

  4. 4

   Ivanka Trump oli isäänsä viisaampi

  5. 5

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  6. 6

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Alppihiihtotähti ei halua edustaa Trumpin hallintoa olympialaisissa – järkyttyi saamastaan palautteesta

  9. 9

   Demokraatit ottivat yllätysvoiton Alabaman senaattivaalissa – Roy Mooren tappio oli paha isku Donald Trumpille, joka silti onnitteli voittajaa

  10. 10

   Ikiaikainen vitsi on vihdoin totta – Kallioon avataan panimoravintola, jonne lähtiessään voi sanoa ”menevänsä Panemaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää