Ihmiset    |   70-vuotias

Kaukokaipuu on kuljettanut Markku Jalosta pienestä pitäen

Risteilyisäntä Jalonen karkasi merille ensimmäisen kerran jo alle kymmenvuotiaana.

Alaikäisenä Markku Jalonen yritti karata merille kaksi kertaa. Ensimmäinen pakoyritys tapahtui jo alle kymmenvuotiaana.

Jätkäsaaressa oli laitureita, jonne poika raahasi tekemänsä lautan. Sen päälle hän oli kyhännyt koijan, jossa oli tarkoitus viettää yöt.

”Ajattelin, että lähden karkuun. Jätän mutsin ja faijan ja lähden kaukomaille. Rupesin lykkimään lauttaa, mutta mitä pidemmälle se meni, sitä syvemmälle se upposi”, Jalonen kertoo.

Pojan ei auttanut muu kuin palata kotiin Ruoholahteen.

Kuumeen kaukomaihin olivat nostattaneet Bio Rexin matka-aiheiset lyhytelokuvat, joita täti vei Markku-pojan sunnuntaisin katsomaan, sekä äidin maailmalta tuliaisina tuomat lelut. Jalosen äiti oli 102-vuotiaaksi elänyt musiikinopettaja-pianisti Toini Jalonen, joka kiersi Eurooppaa naisvoimistelijoiden ryhmässä.

Sittemmin matkailusta tuli Markku Jaloselle myös työtä. Syyskuussa 1987 hän aloitti risteilyisäntänä M/S Sally Albatrossilla. Jo sitä ennen hän oli ajanut bussia ja opastanut laskettelijoita Keski-Euroopassa.

Sally-varustamon palveluksesta Silja Linen ja sittemmin Kristina Cruisesin jäsenistöön siirtynyt viihdyttäjä on vieraillut risteilyisäntänä 43 maassa, Libyasta Tanskan Grönlantiin, eikä lukuun ole edes laskettu viimeisten työvuosien jokiristeilyjä ­Euroopassa.

Vapaa-ajalla tutuksi ovat tulleet muun muassa kaikki Australian ja 48 Yhdysvaltain osavaltiota. Ne hän on kiertänyt vaimonsa, pian 42 vuotta rinnalla kulkeneen Eila Jalosen kanssa.

Jalonen puhuu suomen, ruotsin ja englannin lisäksi saksaa, ranskaa ja vähän viroa. Bluesia ja rock’n’rollia nuoresta saakka harrastaneelle Jaloselle kielet, etenkään englanti, eivät ole olleet ongelma. Suurempi ongelma oli se, että ensimmäistä risteilyisännän pestiä varten piti opetella laulamaan muun muassa Heili Karjalasta.

”Muistan, kun vedin jotain James Brownia. Yökerhossa on hirveä meininki, kun iso äijä nousee ylös ja sanoo kovaan ­ääneen, että ’mä en muuten taistellut talvisodassa, että saisin kuunnella tämmöistä’.”

Jalonen on armoitettu tari­naniskijä. Haastattelun aikana hän räppää, laulaa Stadin kundin kaihon ja esittää kohtauksen vanhasta kotimaisesta elokuvasta.

Anekdootteja löytyy taksi­suharina ajetusta Leningradin-matkasta vaimon kanssa tehtyyn 1 200 kilometrin pyöräreissuun Skotlannissa ja Irlannissa.

Viihdyttäjän taidoista on ollut hyötyä Jalosen kaikissa ammateissa toimittajan hommista talonmiehen pestiin, mutta risteilyisännälle ne ovat olleet elin­ehto.

”Joskus homma on mennyt vähän överiksikin. Olin Kristina Reginalla isäntänä ja oppaana. Satamassa oli neljä bussia odottamassa. Matkustajat kyseli, että mihin bussiin Jalonen menee, me tullaan sen bussiin. Mutta enhän mä voi ottaa 200:aa ihmistä yhteen bussiin!”

Työvuosien aikana kertynyt tuttavapiiri on laaja, mutta ystäviä on Jalosen mukaan vain vähän.

”Huomasin sen jossain vaiheessa, että kun oli koko ajan näkyvillä, rupesin kasvattamaan tiettyä muuria. Että tässä kohtaa on mun yksityiselämä, tänne ei saa tulla, ja tämä on mun julkinen minä. Näyttelen sen niin hyvin, ettei kukaan tiedä mun näyttelevän.”

Se toinen karkuyritys merille, se tapahtui 15-vuotiaana. Jalonen oli saanut potkut koulusta tupakoimisen takia.

”Olisin päässyt messikalleksi. Olin melkein laittanut jo nimen alle papereihin, mutta mutsi oli saanut vihiä asiasta, tuli paikalle, otti korvasta kiinni ja haki pois.”

Nyt Jalonen on merellä vietettyjen vuosien jälkeen eläkkeellä kotisatamassa. Vaimo kärsi aivohalvauksen kahdeksan vuotta sitten, mikä on hidastanut matkantekoa myös vapaa-ajalla.

Jalosen tarmo ja viihdyttäjän taidot ovatkin kääntyneet kohti kotikaupunkia. Jalonen toimii Helsinki-oppaana ja vetää kierroksia muun muassa stadin slangilla.

”Mä rakastan tätä kaupunkia, tämä on hyvä mesta.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Ikimuistoisimmat matkakohteet

 

1 Arizonan osavaltio

”Siellä on kaikkea: Grand Canyon, uskomaton sotilaslentokoneiden ’parkkialue’ lähellä Tucsonia, Pima Air & Space Museum ja muita luonnonnähtävyyksiä pilvin pimein. Kesäaikaan siellä saa takuuvarman ukkosen joka päivä kello 14.00.”

 

2 Australia kokonaisuudessaan

”Sen luonto ja yleinen ’hyvä meininki’ on jotain hienoa. Siellä on myös kaikkea tropiikista autiomaahan.”

 

3 Norjan vuonot

”Tuli vuosia seilattua siellä. Ne ovat monipuolisuudessaan ja jylhyydessään ainutlaatuiset.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Henkilöjutut
 • Syntymäpäivät
 • Matkailu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  2. 2

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  3. 3

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  4. 4

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

   Tilaajille
  5. 5

   Himoliikkuminen on maailmassa vain harvan oikeus – Suomessakin on ihmisiä, jotka eivät liiku lainkaan, erot tyttöjen ja poikien välillä näkyvät jo 3-vuotiaana

  6. 6

   Yhdysvalloissa puuhataan maksu-uudistusta, joka on monissa Euroopan maissa ollut arkea jo pitkään – kankeista paperisekeistä ei silti vieläkään päästä eroon, arvelee asiantuntija

  7. 7

   Cheek kertoo, millainen on Jare Tiihonen – väkivaltaa, rötöstelyä ja kaksisuuntainen mielialahäiriö

   Tilaajille
  8. 8

   Hovioikeuden mukaan esitutkintaa ei voi tehdä keinoja kaihtamatta – Milloin todiste pitää jättää huomiotta oikeudessa?

  9. 9

   Marraskuu alkaa tuntua taas marraskuulta, kun maanantaina sataa lunta, vettä ja räntää – ”Kyllä tämä aika synkkää välillä on”, sanoo meteorologi

  10. 10

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

   Tilaajille
  4. 4

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  5. 5

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  6. 6

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  7. 7

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  8. 8

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  9. 9

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  10. 10

   Lauri Markkasen joukkuekaverit yrittävät lausua suomea, ja lopputuloksen voi arvata – tätä videota on katsottu jo satojatuhansia kertoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää