Ihmiset    |   HS 50 vuotta sitten maanantaina 5.9.1966

Jäähalli vihille

Helsingin jäähalli on viimeinkin valmistumisen kynnyksellä.

Helsingin jäähalli on viimeinkin valmistumisen kynnyksellä. Kirjavien rakennusvaiheiden jälkeen vihitään pääkaupunkimme uusin urheilulaitos tehtäväänsä vajaan kuukauden kuluttua eli lokakuun ensimmäisenä päivänä. Vihkiminen tapahtuu useita kuukausia suunniteltua myöhemmin taloudellisten vaikeuksien rasitettua kaupunkia, joka on toiminut rakentajana.

Jäähallin rakennustyöt aloitettiin vuoden 1965 tammikuussa. Nyt, kun halli viimeinkin on valmis, ei siellä alkavan kauden aikana tulla näkemään mestaruussarjan otteluja, sillä molemmat vielä viime talven mestaruussarjoissa pelanneet helsinkiläisjoukkueet, HJK ja HIFK, ovat ainakin ensi kauden sarjaa alempana.

Kuunnelmien ”vienti” ulkomaille vilkastunut

Kielimuurista huolimatta ovat suomalaiset kuunnelmat löytäneet tiensä eurooppalaisen yleisön tietoisuuteen. Yleisradio on monen vuoden ajan käännättänyt ja välittänyt kuunnelmia muille radioyhtiöille, ja tätä toimintaa on viime vuosina tehostettu huomattavasti.

Erikoisesti 1960-luvulla on myyty useita kuunnelmia, joukossa mm.

Eeva-Liisa Mannerin Eros ja Psykhe, Veijo Meren Suomen paras näyttelijä, Aapo Junkolan Lämmön maksimi ja minimi, Katri Nirosen Artur Lundkvistin tekstin pohjalta kuunnelmaksi kirjoittama Agadir.

Meitä on kuunnelmien kääntämistyössä rohkaissut se, että henkilökohtaisten kontaktien kautta tiedämme joka maassa vallitsevan pulan hyvistä kuunnelmista. Siksi toimintaa on viime aikoina tehostettu. Olemme saaneet myydyksi mm. kokeilun, ääninauhan, josta olomme erityisen ylpeitä, nim. Katri Nirosen Agadirin. Ruotsi harkitsee myös parhaillaan sen esittämistä, kertoo osastopäällikkö Pekka Lounela.

Lista ulkomaille myydyistä kuunnelmista osoittaa, että suuri osa käännetyistä kuunnelmista kulkee Saksan kautta. Pohjoismaat ovat myös olleet kiinnostuneita, samoin Tshekkoslovakia, Itä-Saksa ja Romania.

Ranskankieliselle alueelle on viimeisimmästä tuotannosta toistaiseksi sijoittunut vain Eeva-Liisa Mannerin Eros ja Psykhe, joka johtaa esityskertojen lukumäärässä. Pariisissa se on kuultu kaksi kertaa, vuosina 1962-1965, Strasbourgissa kerran, samoin Sveitsissä ja Länsi-Saksassa.

”Kuunnelmaviennissä” ovat mukana Aapo Junkola, Kirsti Hakkarainen, Leo Apo, Pekka Lounela. Kyllikki Mäntylä ja Pilvi Sinervo.

Pohjoismaista Suomi on ainoa jolla on ollut menestystä Prix Italia -kilpailussa. l940-luvulla voitti Leo Apon Merenkuninkaan tytär kolmannen palkinnon. Kilpailuun osallistutaan jälleen tänä vuonna syyskuussa Palermossa. Suomea edustavat Hans Forssin Vilsevalssen ja Kirsti Hakkaraisen Onneksi on rahaa. Molemmat ovat saaneet tunnustusta ulkomailta.

Lippoaminen ei enää kannata Tornionjoella 

Oulu, 4.9. (MS)

Koko Tornionjoen kalastusta uhkaa tänä kesänä suoranainen perikato, sillä vajaa kuukausi sen jälkeen, kun saatiin tieto Kivirannan lohipadon kannattamattomuudesta, ilmoittivat maineikkaan Kukkolankosken lippomiehet, että elleivät saaliit nopeasti parane, ei siianlippoamista enää ensi kesänä nähdä Kukkolankosken ikivanhoilla lippopaikoilla. Parhaina vuosina ovat päiväsaaliit olleet jopa yli 4000 siikaa, mutta tänä kesänä on keskimääräinen päiväsaalis jäänyt noin 300–400 kalaan.

Lippovuorossa on yhtenä päivänä viitisen miestä eivätkä nykyiset saaliit lähimainkaan peitä edes minimikustannuksia. Ruotsin puolella ovat lippomiehet päätyneet hieman paremmista saaliistaan huolimatta samaan synkkään tulokseen: Uppoaminen ei enää kannata.

Syitä äkilliseen saaliiden pienenemiseen on esitetty moniakin. Eräs kaikkein todennäköisimmistä on se, että virheellinen ja jopa laiton saaristokalastus ei laske siikoja nousemaan koko Tornionjokeen.

Asiasta suorittavat Ruotsin viranomaiset paraikaa tutkimuksia. Tässä vaiheessa on kuitenkin kyseenalaista pystyvätkö mahdolliset parannuksetkaan enää korjaamaan tilannetta.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
 • HS 50 vuotta sitten

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  2. 2

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  3. 3

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  4. 4

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  5. 5

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  6. 6

   Pam syyttää: Tamperelaisessa K-Supermarketissa seksuaalista häirintää – kauppias irtisanoutui: ”Totta kai kiistän kaiken”

  7. 7

   Nyt se on varmaa: Länsimetron liikenne alkaa aikaisintaan marraskuussa – ”Onnistuneita koeajopäiviä ei vielä ole”

  8. 8

   Facebookin Messenger haluaa, että tunnemme itsemme hylätyiksi – Tämän takia nähtyyn viestiin vastaamatta jättäminen satuttaa

  9. 9

   Asiakas virtsasi myynnissä olleiden työkalujen päälle myymälässä Kampissa – motiivi on vielä arvoitus

  10. 10

   Uusnatsien ja heidän vastustajiensa mielenosoituksiin voi saapua satoja ihmisiä lauantaiksi Tampereelle – poliiseja tulossa ympäri maata ”isolla orkesterilla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  3. 3

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  4. 4

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  5. 5

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  6. 6

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

  7. 7

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  8. 8

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  9. 9

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  10. 10

   Alaikäisen epäillään puukottaneen puistossa kävellyttä naista Vaasassa – valitsi uhrinsa ilmeisesti sattumalta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  10. 10

   Rikollisjengi kaappasi ruokakaupan Malmössä ja ryhtyi pyörittämään sitä itse – ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat