Ihmiset    |   Hänen tarinansa

Suomi on valokuvaterapian kärkimaita, sanoo alan suomalainen pioneeri

Valokuvat ovat portti tunteisiin ja niiden voima on ehtymätön, tietää Ulla Halkola.

Se oli pienen tytön mielestä hieno lahja. Kodakin laatikkokamera Brownie 127. Elettiin 50-luvun loppua ja 10-vuotias Ulla Halkola oli päässyt Puolalan oppikouluun Turussa. Siitä hyvästä vanhemmat olivat ostaneet tyttärelleen kameran.

Halkola alkoi seurata linssin läpi kaikkea kiinnostavaa ja tallensi filmille pihan kavereita ja yhteisiä leikkejä.

Lahja oli kuitenkin erikoinen. Halkolan kavereilla ei ollut kameroita, eikä hänkään ollut sellaista pyytänyt. Se tuli täytenä yllätyksenä. Nyt Halkola uskoo tietävänsä, mikä sai vanhemmat toivomaan tärkeiden hetkien dokumentointia.

”Sodan aikana heidän kotitalonsa pommitettiin. Siinä meni kaikki, myös valokuva-albumit. Korvausrahoilla he ostivat kameran ja kuvamuistojen merkitys tuli tärkeäksi.”

Tyttärelleen ostamallaan kameralle he antoivat hänelle rakkaan harrastuksen, ja lopulta intohimon, josta kasvoi monia muita ihmisiä auttanut elämäntyö.

Ylioppilaaksi pääsyn – ja toisen lahjakameran – jälkeen Halkola meni Turun yliopistoon opiskelemaan yhteiskuntatieteitä ja psykologiaa. Harrastus ei kuitenkaan unohtunut.

”Kesätyöni liittyivät valokuviin. Olin Helioksen myymälässä Turussa, Kodakin tehtaalla Ruotsissa tai kameratapahtuman sihteerinä Iisalmessa.”

Opiskelujen jälkeen Halkola kehitti itseään kuvaajana ja piti näyttelyitä pienissä kahviloissa ja gallerioissa, ja ensimmäisen omassa autotallissaan. Näyttelyvieraiden positiivinen palaute rohkaisi jatkamaan. Elämän ruuhkavuosina valokuvaus toi levollisuutta.

”90-luvun alussa samalle muotokuvakurssille kanssani osallistui nuori psykologi Lauri Mannermaa. Häneltä kuulin ensimmäisen kerran sanan valokuvaterapia.”

Ensimmäinen psykologeja, terapeutteja ja valokuvaajia koonnut valokuvaterapian kongressi pidettiin Yhdysvalloissa 1978. Kuvaaminen oli tullut edullisemmaksi, joten ihmisillä oli omaa materiaalia. Valokuvan voimaan oli myös havahduttu uudella tavalla – on edelleenkin mahdotonta ajatella Vietnamin sotaa ilman kuvaa napalmin polttamasta tytöstä juoksemassa kohti kameraa.

Valokuvaterapiassa keskustellaan asiakkaalle tärkeistä omaelämäkerrallisista kuvista, otetaan uusia ja katsotaan assosiatiivisia kuva­kortteja.

”Kyse ei ole itsenäisestä psykoterapian muodosta, vaan valokuvien käytöstä osana terapiaa. Se on yksi työkalu pakissa. Kuvien kautta on luontevaa kertoa tunteista ja selkiyttää ajatuksia elämästä.”

Halkolan mukaan valokuvan terapeuttinen voima on siinä, että se herättää muistot ja tunteet. Terapeutin kanssa näitä voi käsitellä turvallisesti. Oman elämäntarinan tarkastelu on samalla identiteetin tutkimista.

Kahdenkymmenen vuoden ajan Halkola on toiminut Turun yliopiston koulutuskeskuksen suunnittelijana ja kouluttajana, ja itsenäisenä valokuvaterapian kouluttajana nyt neljä vuotta.

Halkola oli perustamassa Suomen valokuvaterapiayhdistystä 2004, ja hän on osallistunut alan ensimmäisen suomenkielisen käsikirjan tekemiseen.

Halkolan mukaan Suomi on valokuvaterapian kärkimaita, ja Turussa on pidetty kolme kansainvälistä kongressia vuodesta 2008 lähtien. Syyskuussa kongressi pidetään Zürichissä ja siellä Halkolalla on esitys ja työpaja. Teemana on omakuvat.

Mikä valokuvassa kiehtoo yhä?

”Valokuva on monipuolista liikkumista dokumentoinnin ja luovan ilmaisun välillä, ja sen kautta yksilöllisyys ja yhteisöllisyys limittyvät.”

”Kuvaa katselee samalla tavalla kuin muisti toimii eli konstruoimme päässämme mielikuvan, johon tulee aina jotain lisää nykyhetkestä. Tutuissakin kuvissa näemme uusia asioita. Tai sitten elämänkokemus voi antaa toisen ymmärryksen vanhaan kuvaan.”

Halkola viittaa ranskalaiseen kulttuurintutkija Roland Barthesiin, jonka mukaan ”valokuva kertoo, että tämä hetki on ollut” – se ei kuitenkaan tarkoita, että kuvan kertoma olisi totta.

”Joulukuva, jossa kaikki hymyilevät kauniisti kuusen vieressä, voi olla kuvaajan rakentama. Ja hymyilystä huolimatta oma tunnetila onkin ollut ihan toinen.”

Herkullisia Halkolan mielestä ovat niin sanotut kenkälaatikkokuvat, joita ei ole valittu valokuva-albumeihin edustamaan perheen virallista totuutta, vaan hylätty kaapin perälle. Sieltä saattavat löytyä joulukuvat, joissa ei hymyillä.

Kenkälaatikkokuvat ovat usein ajatuksia herättäviä. Millä kriteereillä tämä on täällä? Ja kuka sen päätti? Voi olla, että yksi perheenjäsen on ottanut vallan yhteisten asioiden muistamisessa.

Halkolan rakkain valokuva on hänestä 4-vuotiaana valokuvaamossa otettu. Siinä hän silmät suurina katsoo, kun magnesiumjauhe välähtää salamana.

”Joku voisi tulkita ilmeeni säikähdykseksi, mutta minä näen siinä hämmästyksen ja uteliaisuuden. Saman asenteen toivon säilyvän läpi elämäni.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Tärkeimmät asiat valokuvassa

1Idea: ”Kiinnitän huomioni ensiksi siihen, onko kuvassa tarina, sanoma, erityinen tilanne vai onko kyse esteettisestä elämyksestä. Kiinnostavaa on, miksi kuva on otettu.”

 

2Tunnelma: ”Toteutus on tärkeä, muttei pääasia. Haluan aistia kuvan tunnelman ja tarkastella, kuinka se on kuvauksen avulla tuotu esiin.”

 

3Merkitys: ”Sen lisäksi, että kuva herättää tunteita, sillä voi olla erityismerkitys kokonaiselle joukolle ihmisiä. Sellaiset kuvat jäävät mieleen.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Valokuvaus
 • Terapiat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  2. 2

   Amsterdam saa himoitun Euroopan lääkeviraston, Helsinki putosi heti skandaalimaisella viiden pisteen tuloksella – Vapaavuori hämmästyi: ”Maamme on heikosti tunnettu”

  3. 3

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  4. 4

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  5. 5

   Sinisten oli tarkoitus heittää halla-aholaiset ulos perussuomalaisista – tekstiviestit kertovat kaaoksesta hajoavassa puolueessa

  6. 6

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  7. 7

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  8. 8

   Lauri Markkanen vastasi temppuheitto­haasteeseen mykistävällä videolla – löikö haastajan viimeinen suoritus kuitenkin jauhot suuhun?

  9. 9

   Synnytystukea antava suomalainen doula kertoo: Nämä neljä asiaa pitää korjata Suomen synnytyshoidossa pikaisesti, muuten perheet jäävät liian yksin

  10. 10

   NFL-pelaaja osui Donald Trumpin kiukkuhermoon, nousi ylös Meksikon kansallislaulun ajaksi – vastaus herätti taas huolen presidentin prioriteeteista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  2. 2

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  3. 3

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  4. 4

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  5. 5

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  6. 6

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  7. 7

   Tältä näyttää syrjäytyminen Suomen kartalla: Kruunupyyssä voidaan parhaiten, synkin tilanne on Äänekoskella – HS:n laskuri ja kartat kertovat, miten kotikuntasi nuorilla menee

   Tilaajille
  8. 8

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  9. 9

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  10. 10

   Maailma teki uskomattoman tempun ja torjui happosateet ja otsonikadon – nyt 15 000 tutkijaa vetoaa ihmiskunnan selviämisen puolesta, mutta suurimpaan ongelmaan ei löydy ratkaisua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  4. 4

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Parisuhde tuhon partaalla – asiantuntija ja HS:n lukijat kertovat, millaiset syyt ajavat parit harkitsemaan eroa ja mikä lopulta sai pysymään yhdessä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Amsterdam saa himoitun Euroopan lääkeviraston, Helsinki putosi heti skandaalimaisella viiden pisteen tuloksella – Vapaavuori hämmästyi: ”Maamme on heikosti tunnettu”
  3. Venäjä liittyy tax free -järjestelmään – verovapaita ostoksia voisi tehdä viimeistään ensi kesänä jalkapallon MM-kisojen aikaan
  4. Muistatko listaykköseksi nousseen korvamadon vuodelta 1999? Jalkapallojoukkue mokasi, mutta kerää nyt rahaa eturauhassyöpää vastaan yhdistämällä pelaajan nimen ja numeron biisin hengessä
  5. NFL-pelaaja osui Donald Trumpin kiukkuhermoon, nousi ylös Meksikon kansallislaulun ajaksi – vastaus herätti taas huolen presidentin prioriteeteista
  6. Espoon budjettineuvotteluissa päästiin sopuun – Sosiaali- ja terveystoimen asiakasmaksujen korotus kaatui neuvotteluissa
  7. Tenniksen superlupaus ”Baby-Fed” juhli ATP-finaalien voittoa– seitsemän vuotta sitten hän kävi Helsingin Talissa kuumana kuin hellankoukku
  8. Espoon teatteritalohanke etenee – pysyviä tiloja on puuhattu jo pari vuosikymmentä
  9. Saksa on Euroopan uusin ongelma – Enää ei ole itsestäänselvää, että siitä on vakauttamaan kriisejä naapurustossaan
  10. Mugabe on samassa tilanteessa kuin miljoonat Zimbabwen kansalaiset hänen alaisuudessaan: paras vaihtoehto olisi paeta ulkomaille – Iso kysymys on, mitä maalle tapahtuu Mugaben jälkeen Tilaajille
  11. Tunti sitten
  12. Lauri Markkasen huippuvire tuotti piste- ja NBA-ennätyksen – valmentaja ylisti suomalaisen koripalloälyä
  13. Näytä lisää