Ihmiset    |   90-vuotias

Tulkista presidentin luottomieheksi

Richard Tötterman oli 26-vuotiaana Urho Kekkosen tulkki, ja hänen huippu-uransa kulki presidentin vanavedessä

Valtiosihteeri Richard Töttermanin taustasta voisi sommitella hienostoromaanin alun:

Isä, laivastoupseeri, opiskelee 1920-luvulla sotilasakatemiassa Ranskan Toulousessa missä hän tapaa englantilaisen ladyn, leimahtaa rakkaus, jonka hedelmänä aikanaan syntyy myös Richard…

Richard Tötterman johdattaa istumaan kotinsa saliin, ja ikkunoiden takana hehkuu Kaivopuiston syksy.

Hän antaa vaikutelman ylimyksellisestä lordista, mutta kun sinunkaupat on tehty ja aletaan keskustella, paljastuu oitis hänen tasavertaisesti huomioiva humaani katsantonsa.

Millainen oli 1930–40-luvun nuoruuden Helsinkisi?

”Sävyisä rauhallinen kaupunki. Oli kurjuutta ja köyhyyttäkin, vaikkei sitä joka kulmalla nähnyt. Teini-iän sosiaaliseen ajatteluuni se kuitenkin istutti liberaaleja ja jopa vasemmistolaisia elementtejä, vaikka en poliittisesti sitoutunutkaan”, Tötterman muistelee.

Perheessä puhuttiin ruotsia, englantia ja suomea. Richard Tötterman kävi ruotsinkielisen yhteiskoulun Meilahdessa.

”Koulu oli pedagogisesti edistyksellinen ja ilmapiiriltään myönteinen, vaikka sota toki varjosti koulunkäyntiä.”

Lukioluokalta on jäljellä neljä oppilasta, jotka tapaavat silloin tällöin toisiaan.

Vuonna 1944 Tötterman oli puoli vuotta asepalveluksessa, mutta juuri ennen rintamalle lähtöä koitti välirauha.

Vaikka pianistin urakin houkutteli miestä, Tötterman valitsi lainluvun. Opiskelijoina oli sekä aivan nuoria että sodankäyneitä miehiä, mutta välit pysyivät toverillisina ilman liiallista kilpailuhenkeä.

Opintoaikoina lähiystäväksi vakiintui Georg C. Ehrnrooth (1926–2010), suomalaisen oikeiston myöhempi yksinäinen äänitorvi. ”Ystävyytemme säilyi kun emme ikinä puhuneet politiikkaa – tiesimme ettei yhteistä säveltä löydy ja siksi pitäydyimme muissa teemoissa.”

Tötterman myös opiskeli – ja väitteli 1951 – englantilaisessa Oxfordin yliopistossa.

”Se oli stimuloiva paikka ja tutkijantyö kiinnosti”, mutta tietäen rahoituslähteiden epävarmuuden hän valitsi uran ulkoministeriössä, Ritarikadun virkaputkessa.

Asemapaikoistaan hän pitää opettavaisimpana vuosien 1956–58 Moskovaa:

”Tutustuin itänaapurin ajatustapoihin. Vaikka vallitsi jo hrushtshovilainen suojasää, yhteydet paikallisten kanssa olivat hankalia ja ylivarovaisia. Kun ystäväni Erik Tawaststjerna kävi kylässä ja halusi luonani tavata paikallisia muusikoita, kutsu olisi pitänyt tehdä virallista tietä, joten luovuimme ideasta.”

Jo Elisabet II:n kruunajaisissa 1953 Tötterman toimi pääministeri Urho Kekkosen tulkkina, ja tehtävä toistui presidentin Britannian-vierailulla 1961.

Lienevätkö työt painaneet vaa’assa, kun presidentti poimi diplomaatin 1966 kansliansa päälliköksi äkisti kuolleen Eero A. Wuoren jälkeen.

”Valinta yllätti minut täysin, mutta onneksi tulimme presidentin kanssa aina hyvin toimeen.”

Yhtä kohahduttava oli paluu ulkoministeriöön, valtiosihteeriksi 1970 – taas presidentin kutsusta – jolloin Tötterman ohitti vanhempia kollegoitaan nimitysjonossa.

1970-luvulla valtiovierailut Suomeen ja Suomesta lisääntyivät jyrkästi, niin idän kuin lännen kanssa.

”Pyrittiin vahvistamaan Suomen kansainvälistä asemaa ja vierailut olivat hyvä väylä esittää näkökohtiamme. Ei se ollut pelkkää seurustelua, taustalla oli aina poliittinen motiivi”, Tötterman muistuttaa.

Ajettavana oli monta EEC-sopimuksen ja ETYK:in kaltaista suurta asiavyyhtiä.

”Paitsi itää UKK hoiti itse myös länttä, missä hän halusi selittää ja hankkia ymmärtämystä Suomen neuvostosuhteille.”

Kekkosen presidenttikaudelle hän antaa hyvän arvosanan:

”Hän oli isänmaanystävä ja etevä poliitikko, joka myös osasi sanoa ei taitavammin kuin yleisesti luultiin. Siinä maailmantilanteessa hän onnistui, vaikkei nykypolvi aivan ymmärrä tuolloista ajattelutapaa.”

Tötterman harmittelee kansainvälisten suhteiden nykytilaa, ennen muuta vaikeaa päätöksentekoa YK:ssa.

Vaadittaisiin ripeämpiä toimia monissa kriiseissä, Tötterman miettii – samalla kun hän sanoo käsittävänsä, miksi muutokset turvaneuvostossakin ovat liki mahdottomia toteuttaa.

”Omia asemia pönkitetään mieluummin kuin haetaan parannuksia toimintakykyyn”, diplomatian veteraani päättää.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Musiikkimiehen suosikkeja

1 Sibeliuksen 7. sinfonia

”Yleismaailmallinen tunnelma syntyy ihmisen elämänkaaren, myös sen loppumisen, kautta.”

 

2 Sibeliuksen Tapiola

”Kuvastaa luonnon rikkautta ja voimavaroja.”

 

3 Beethoven

”Hän pystyy luomaan ihmisessä niin voimakkaita tunteita, että siihen eivät sanat riitä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Henkilö
 • merkkipäivä
 • Diplomatia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  2. 2

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  3. 3

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  4. 4

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  5. 5

   Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

  6. 6

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  7. 7

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  8. 8

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  9. 9

   Miksi pieneen palkkaan tyytyvät työntekijät kannattelevat kuolevia firmoja? Ay-johtaja Ann Selin nostaisi palkkoja, vaikka yritykset kaatuisivat

  10. 10

   Sdp:n helsinkiläispoliitikko toi vaimonsa siskon Etiopiasta Suomeen väärällä passilla – sai tuomion laittoman maahantulon järjestämisestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  5. 5

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  6. 6

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  7. 7

   20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla

   Tilaajille
  8. 8

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  9. 9

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  10. 10

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää