Ihmiset

Suomalaisturistista tuli Vietnam-veteraani – viidakkosotaa seurasivat painajaiset

Timo Peltomaa lähti nuorena miehenä Kaliforniaan ja päätyi sotilaaksi Vietnamin sotaan.

Tampere

Lääkintäaliupseeri Timo Peltomaalla oli noin puolet jäljellä kahden vuoden palvelusajastaan Yhdysvaltojen armeijassa, kun hän syksyllä 1969 lähti Vietnamin sotaan. Siellä kokemastaan hän ei puhunut vuosikausiin mitään Suomessa, koska hänen luultiin valehtelevan.

”Eikä minua aina uskota vieläkään”, sanoo Peltomaa, 72, joka työskentelee Tampereella ja Joensuussa kiropraktikkona.

Porissa vuonna 1944 syntynyt Peltomaa oli matkustanut turistina Kaliforniaan 1968 ja jäänyt töihin viisuminsa umpeuduttua.

Kun asia paljastui, maahanmuuttoviranomaiset antoivat kaksi vaihtoehtoa: joko ulos maasta paluukiellon kera tai liittyminen armeijaan. ”Rahattomalle nuorukaiselle valinta oli helppo”, Peltomaa toteaa.

Lääkintäkoulutuksen hän sai Texasin Fort Sam Houstonissa, josta tuli komennus Fort Dixin tukikohtaan New Jerseyhin.

Asevelvollisuuden Suomessa jo suorittanut Peltomaa huomasi suurvallan armeijan kurin kovaksi. Simputuskin oli sitä luokkaa, että ihan siitä päästäkseen hän ilmoittautui vapaaehtoisena Vietnamiin. Siellä Yhdysvallat oli alkanut vuonna 1964 asevoimin tukea Etelä-Vietnamin sotaa Kiinan ja Neuvostoliiton tukemaa Pohjois-Vietnamia vastaan.

Kun Peltomaa lennätettiin Etelä-Vietnamiin, hän joutui perehdyttämisluennoille. Eräs kouluttaja veti sormillaan silmäluomensa vinoon ja sanoi: ”Vihollisianne ovat kaikki, joilla on tällaiset silmät.”

Myös käyttäytymiskoulutusta annettiin. Ihmisiä ei esimerkiksi saanut koskettaa päähän, koska se olisi loukkaus. Eikä turhista pitäisi provosoitua.

”Siellä lapsetkin huusivat meille: ’You G.I! You Number Fucking 10!’ Se tarkoitti kaikkein huonointa”, selventää Peltomaa sotilasslangia.

Vietnamin sotaan osallistui satakunta sukujuuriltaan suomalaista, mutta Peltomaa oli siellä ainoa Yhdysvaltojen univormua kantanut Suomen kansalainen. Hän sai Yhdysvaltojen kansalaisuuden vasta sodan aikana.

Aluksi hän joutui panssaripataljoonaan, joka oli osa Saigonin (nyk. Ho Chi Minh) lähellä Cu Chinissa päämajaansa pitänyttä 25. jalkaväkidivisioonaa.

Sota tuli tutuksi Kambodžan rajan lähellä, jossa Mekongin suiston maamerkki on Nui Ba Den eli Mustan Neitsyen vuori.

Vain sen huippu oli jenkkien hallussa, joten ympäristössä liikkuivat Vietkong-järjestön kommunistisissit. Lähistön tukikohdasta operoi Peltomaan joukko-osasto isoilla M52-tankeillaan sissejä vastaan.

”Monsuunikaudella tankit juuttuivat tavallisellakin tiellä kiinni. Silloin piti jalkautua. Kuivalla kaudella ajettiin jopa riisipeltoja pitkin.”

Yleensä Peltomaa matkusti tankin päällä tykkitornin takana.

”Vaikka olin siellä tietysti kaikkien ammuttavissa, en saanut sodassa naarmuakaan”, hän kertoo ja sanoo ihmettelevänsä sitä vieläkin.

Taisteluissa Peltomaa antoi haavoittuneille ensiapua, ennen kuin lähistöllä aina lentänyt ambulanssikopteri haki heidät.

Karuimpiin tapauksiin kuuluu päähän haavoittuneen etelävietnamilaisen majurin kohtalo. Osa hänen aivoistaan roikkui pään ulkopuolella.

”Everstimme sanoi, että jos tämä tärkeä mies kuolee, se olisi minun vikani. Painelin aivot takaisin ja sidoin pään. Hän kuoli vasta kopterissa.”

Kaatuneita ei juuri jääty suremaan, Peltomaa sanoo. Sotilaat kantoivat huolta omasta selviytymisestään.

Operaatioiden jälkeen sotilaille oli tarjolla yleensä olutta. Sitä lähes tyrkytettiin, jotta sotilaat eivät käyttäisi huumeita.

”Kanttiinissa pelkkää Coca-Colaa juovat olivatkin usein huumehörhöjä, jotka rintamalla olivat vain muiden tiellä.”

Kevään 1970 Peltomaa toimi sotilassairaalassa Saigonissa. Divisioonan komentajan käydessä sairaalassa Peltomaa toimi säännöllisesti adjutanttina, joka kuiskaili tälle haavoittuneiden taustatietoja.

”Siten kenraali saattoi sanoa sotilaalle, että oli kopteristaan nähnyt juuri tämän urotekoja”, hymähtää Peltomaa.

Palveluksensa päätyttyä Timo Peltomaa otti valtion kustantaman opiskelupaikan ja hankki nelivuotisen kiropraktikkokoulutuksen. Hän avasi 1976 ensimmäisen vastaanottonsa Kaliforniassa. Suomeen hän palasi 1994. Nykyisin hänellä on kaksoiskansalaisuus.

Usein veteraaneilta kysytään jäljistä, joita sota heihin jätti. Peltomaa sanoo, ettei osaa niitä arvioida.

Vuosia hän näki silti painajaisia, joissa toistui yksi aihe. ”Unessani pelkäsin, etten pääsisi Vietnamista pois.”

OIKAISU 18.10.2016. Toisin kuin tekstissä kerrotaan, Timo Peltomaan ohella Suomen kansalaisina Yhdysvaltojen univormua kantoivat Vietnamin sodassa myös Erkki Nevatie ja Markku Kanervikkoaho, jotka asuvat nykyisin Yhdysvalloissa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Mietteet Vietnamista ja sodista

1 Kaaos

”Vietnamilaiset olivat lopen uupuneita sodankäyntiin, kun ulkomaalaiset tulivat, lähtivät ja jättivät kaaoksen heidän hoidettavakseen.”

 

2 Tuho

”Vietnam on kaunis maa. Miksi meidän piti tuhota se? Sodissa ei kukaan lopulta todella voita.”

 

3 Hulluus

”Edelleen näyttää löytyvän hulluja ideoita, joilla ihmiset saadaan tukemaan idioottipoliitikkoja, jotka eivät itse osallistu sotimiseen mutta pakottavat nuoret siihen.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Henkilöjutut
 • Yhdysvallat
 • Vietnamin sota

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Trump määräsi amerikkalaiset takaisin kuuhun ja valmistelemaan matkaa Marsiin

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Valkoisen talon tiedottaja kommentoi ahdistelusyytöksiä: Amerikka tiesi syytöksistä, mutta valitsi Trumpin presidentiksi niistä huolimatta

  4. 4

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  5. 5

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  6. 6

   Testasimme langattomia kuulokkeita toimistossa ja lenkkipolulla – Vastamelukuulokkeiden äänenlaatu hämmästytti

  7. 7

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  8. 8

   Näkymättömän laatikon haaste leviää kulovalkean tavoin somessa – temppu näyttää helpolta mutta ei todellakaan ole, selvitimme treenivinkit

  9. 9

   Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta

  10. 10

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  4. 4

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  5. 5

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  6. 6

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  7. 7

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  8. 8

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  9. 9

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  10. 10

   Putkipommi räjähti Manhattanilla: Yksi otettiin kiinni, kaksi muuta loukkaantui – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää