Ihmiset    |   Hänen tarinansa

Pioneeri hakeutuu aina uuden äärelle

Teppo Turkki tähyää nyt Tokion merkeistä Euroopan ja Suomen tulevaisuutta

”Siitä, minkä piti olla sivupolku, tulikin tie. Ihmisiä koskettavat eri asiat. Minua Itä-Aasia alkoi kutsua, ja siitä tuli osa elämääni”, Teppo Turkki, 57, kiteyttää.

Hän on juuri muuttanut neljän Taiwanin-vuoden jälkeen To­kioon, missä hän toimii Suomen suurlähetystössä tiede-, teknologia- ja innovaatiokonsulina. Hän on myös Sitran ja Tekesin yhteinen Itä-Aasian asiantuntija.

Työ Sitrassa painottuu Euroopan ja Suomen tulevaisuuden haasteiden seuraamiseen Aasian muutoksen kautta. Tekesissä työpöydällä on Japanin ja Ko­rean tulevaisuuskehityksen ennakointia.

Samalla sulkeutuu yksi maantieteellinen ympyrä. Tekes sijaitsee nykyään samassa osoitteessa Porkkalankatu 1:ssä kuin Lepakkoluola, jossa Turkki oli 1984 perustamassa Radio Cityä. Parhaiten niiltä ajoilta muistetaan hänen sittemmin Yleisradioon siirtynyt Yölinja-ohjelmansa. Sitra on kadun toisella puolella.

Journalistiksi kouluttautunut Turkki on tehnyt monenlaisia projekteja median, tietoyhteiskunnan ja Aasian aihepiireistä sekä matkustanut, opiskellut ja asunut eri maissa. Hän on niin haistellut kepeitä trendejä kuin ennakoinut tietokirjailijana yhteiskunnallisten rakenteiden muutoksia.

Kaikki alkoi Munkkivuoren yhteiskoulusta, jossa Turkin parhaita kavereita olivat Pekka Haavisto ja Teemu Lehto. Haaviston isä oli koulun rehtori. Turkki ja Haavisto kävivät näytelmäkerhossa ja luontokerhossa, kirjoittivat pienlehtiin ja osallistuivat koulupolitiikkaan, Turkki edistyksellisenä oikeistolaisena.

Koulun jälkeen Oraansuojelijoiden tiloissa Korkeavuoren­kadulla perustettiin vaihtoehtolehti Komposti, joka yhdistyi myöhemmin Kasvisravintolan taustavoimien julkaiseman Uuden ajan Auran kanssa. Niistä syntyi Suomi-lehti.

Koijärveltä Turkki omaksui ekologista tietoisuutta. Hänestä tuli jo varhain kasvissyöjä. Hänessä syttyi myös kiinnostus buddhalaista maailmankuvaa kohtaan.

”Vaikuttavaa itselle oli tiibetiläinen aikakäsitys, jonka mukaan hetkien syvyys on olennaisempaa kuin ajan lineaarisuus, jossa yksi asia johtaa toiseen. Samoin se ajatus, että ihminen voi hyvinkin kirkkaasti tarkastella erilaisia todellisuuksia kiinnittymättä niihin.”

Kansainvälisyys on Turkin perheen tarinaa. Äidin puolen isoisä löysi amerikkalaisen puolisonsa New Yorkista 1920-luvun lopulla.

”Matkustaminen ja lähtö ovat aina olleet perheeni eetosta. ­Äidin suku on Pietarin ja Viipurin suomalaisia. Isän suku on Karjalasta. Äidin isänisä toimi ennen vallankumousta 1900-luvun alussa Pietarin Suomi-aseman asemapäällikkönä.”

”Amerikkalainen taiteilijaenoni kiersi vuosia Aasiassa ja In­tiassa ja ylitti Himalajan. Hänen kertomuksensa avasivat minulle lapsena mielettömän sisäisen avaruuden.”

Turkki näkee itsessään pioneerityypin, joka löytää asioita, mutta ei jää ylläpitämään niitä. Generalistina hän on ennen muuta taitava yhdistelijä.

”Olen ollut aina utelias ja omia teitäni kulkeva ja hakeutunut uuden ja syntyvän äärelle. Heräsin jo lapsena uuteen päivään lähtökohtaisesti iloisena ja uteliaana ja olen edelleen samanlainen. Kiinnostavinta on ollut löytäminen, näkymättömän näkyväksi tekeminen.”

Politiikkaan hän ei aikalais­kavereidensa Haaviston, Heidi Hautalan tai Pekka Saurin tavoin lähtenyt.

”En tunnista itseäni poliittisen vallan tavoittelusta, vaikka tunnustan politiikan tärkeyden. Tähän liittyy varmaan haluni liikkua ja olla kiinnittymättä liikaa.”

Turkki perusti perheen tanssija Nina Hyvärisen kanssa nelikymppisenä. Tyttäret ovat 17- ja 11-vuotiaita, Taiwanissa syntynyt poika yksivuotias. Hän sanoo, että elämä on täyttä ja sitä eletään perheen kanssa Tokiossa tässä ja nyt. Joskus ehkä jossain muualla, minne tie vie.

”Haluan seurata ajan suuria muutoksia, joista ehkä tärkein on maailman painopisteen historiallinen siirtyminen lännestä takaisin itään Aasiaan. Ennakoin, että yllättävän suuri osa Suomen tulevaisuuden elementeistä löytyy kohta sieltä”, Turkki miettii.

”Jos pystyn tästä jotain näkemään, se on arvokasta. Aika näyttää. Tarinaa ei pidä kirjoittaa kuitenkaan liian valmiiksi, tai siitä voi tulla häkki. On oltava auki ja rohkea muuttumaan.”

Vaikuttavia paikkoja ­Itä-Aasiassa  

1 Tokion kapeat kujat

”Pääkaupungin kujilla näkyy Japanin itämainen sofistikoituneisuus, tietty harmonia ja esteettinen arki.”

 

2 Shanghain Nanjing Road

”Kiinan asukasluvultaan suurimman kaupungin pääkadulla tiivistyy maan tulevaisuuspyrkimys, halu maailman kärkeen: kulutus, itsetunto, moniäänisyys.”

 

3 Lhasa

”Tiibetin keskus Himalajalla, maailman katolla, on äärimmäinen kokemus buddhalaisine kulttuureineen.” 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää