Ihmiset    |   HS 50 vuotta sitten sunnuntaina 23.10.1966

Yllättävän hyvä kotimainen

– Eihän Mikko Niskanen osaa rakkauselokuvaa tehdä eikä naisia ja naisten tunteita eikä ihan nuoria oikein kuvata, arveltiin monella taholla vielä muutama päivä sitten.

– Eihän Mikko Niskanen osaa rakkauselokuvaa tehdä eikä naisia ja naisten tunteita eikä ihan nuoria oikein kuvata, arveltiin monella taholla vielä muutama päivä sitten.

Tiedettiin toki, että osaa tämä Mikko Niskanen tehdä elokuvaa kyllä paremmin kuin meillä monikaan, mutta tähän asti hänet tunnettiin nimenomaan Poikien, Sissien ja yleensä sotaan liittyvän, ”seikkailun” elävöittäjänä.

Jotenkin hänen otteissaan on oltu havaitsevinaan sentapaista maskuliinisuutta tai aktivismia, ettei siihen hevin uskonut sisältyvän herkkää tunteitten tajuamista.

Mutta ”Käpy selän alla”, FJ-Filmin ensimmäinen pitkä elokuva, todistaa päinvastaista.

Se on nimenomaan nuorten tunteitten analyysiä, ”apeata laulua rakastamisen hankaluuksista” verraten hilpeästi ja sangen vakuuttavasti: neljä nuorta nykyhetken helsinkiläistä lomailemassa sisä-Suomessa Puulaveden rantamilla muutamina kauniina kesäisinä viikkoina pariteltoissa eläen, uiden, rakastellen, riidellen, hiukan tutustuen lähiympäristöön, vaihtaen partneria ja selvitellen välillä suhteita toisiinsa, itse elämään, rakastamiseen ja rakkauteen.

Hirvittävä vaara poikien nallileikeissäSilmä, sormia, haavoja syksyn satona

Kalpeana ja vakavana miettii Auroran sairaalan lastenkirurgisella osastolla elämänmenoa 10-vuotias Kari-poika.

Ja syy sairaalassaoloon sekä pohdiskeluun on paketissa olevassa vasemmassa kädessä, tarkemmin sanoen niissä kolmessa sormessa, jotka on nyt osittain amputoitu.

Onnettomuuden aiheutti dynamiittinalli, joka räjähti kädessä.

Jos Kari olisi tiennyt, että se viattoman näköinen metalliesine, joka rupesi äkkiä sihisemään ja sitten jysähti, oli näin vaarallinen, ei olisi siihen koskaan koskenutkaan.

Pari päivää aikaisemmin pääsi samaisesta sairaalasta kotiin 9-vuotias Timo, joka oli kotona sohvassa istuen leikkinyt samanlaisella vempeleellä, joka räjähti.

Vatsaan ja reisiin tuli vammoja, joita hoidettiin kymmenen päivää sairaalassa.

Molemmat pojat ovat helsinkiläisiä ja dynamiittinallit peräisin työmailta.

Helsingin sokeainkoulussa on syksystä ollut 8-vuotias poika, joka menetti nallileikissä täysin näkönsä viime kesänä Merikarvialla ja lisäksi vaurioitui kahden hänen sisaruksensa näkö.

Kolme sokeata lasta samaan perheeseen yhdellä kertaa.

Silmäklinikalla on parhaillaan toisen silmänsä menettänyt poika.

Nämä ovat järkyttäviä onnettomuuksia.

Tässä tarvitaan jälleen meidän kaikkien aikuisten yhteisvastuuta niiden ehkäisemiseksi ja suurta huolellisuutta niiltä, jotka joutuvat näitä räjähdysaineita työssään käsittelemään.

Tyylikkäitä ruokalistoja ja näyttely, mutta kastiketahrojakin vielä jäljellä

Suomalaisilla ei ole kulinaarista uteliaisuutta. Outo ruokalaji kierretään usein.

Ei uskalleta eikä viitsitä edes kysyä, mitä tietty ruokalistan esittelemä tuntematon annos käsittää, miten se on tehty ja miten sitä syödään.

Ravintoloissa me olemme jäykkiä sekä asiakkaina että tarjoilijoina.

Ja aivan liian usein ravintolahenkilökunta jättää vieraansa kuin tuuliajolle. Käteen annetaan ruokalista ja sitten häivytään ja jätetään nälkäinen ihmettelemään.

Kehitys on kuitenkin viime vuosina mennyt huimasti eteenpäin.

Parhaimpien ravintoloidemme tarjoamien annosten esittelyluettelot ovat painoasultaankin muuttuneet houkutteleviksi.

Kirjoitusvirheet ja kastiketahrat ovat jäljellä vain ”kuppilatasolla.”

Helsingissä avataan marraskuussa erilaisten ruokalistojen – myös ulkomaalaisten – näyttely.

Siihen kootaan parhaillaan edustavaa materiaalia eri maista.

Näyttelyn teemana on ”matka maailman ympäri”, ja sen uskotaan antavan uusia herätteitä keskusteluun koko ravintolakulttuuristamme.

Näyttelyn toivotaan innoittavan myös taiteilijoitamme, joiden apu on tarpeen ruokalistojen suunnittelutyössä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • HS 50 vuotta sitten
 • Historia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Sääongelmat jatkuvat Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnairin mukaan viivästykset ovat todennäköisiä vielä keskiviikkona

  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää