Ihmiset    |   Kuolleet

Vanhimmaksi elänyt tarmokas kansanedustaja

Salme Katajavuori 1912–2016

Lauttasaarelaisen kunnallispoliitikon ja kansanedustajan Salme Katajavuoren (o.s. Alanne) pitkä ja rikas elämä päättyi 104-vuotiaana Töölön Palvelukeskuksessa 8. syyskuuta.

Hän oli syntynyt Turussa 2. toukokuuta 1912 pienenä, käsivammaisena keskosena, jolle ennustettiin hyvin lyhyttä elämää. Ylioppilastutkintoon saakka hän eli Turussa.

Salme Katajavuoren vaiherikas elämä oli jo nuoresta partiolaisesta ja lottatytöstä lähtien hyvin isänmaallista, yrittäjähenkistä ja taistelua heikompien puolesta.

Koko hänen poliittisen uransa ajan hän kuunteli herkällä korvalla tavallisten ihmisten arjen tarpeita. Hänen sydäntään lähellä olivat erityisesti lasten, vanhusten ja vammaisten asiat.

Luonteeltaan hän oli rehellinen, oikeudenmukainen ja järjestelmällinen, mitkä ominaisuudet saivat hänet valitsemaan lakiopinnot Helsingin yliopistossa.

Valmistuttuaan vuonna 1936 Helsingin yliopistosta varanotaariksi hän toimi erilaisissa vaatetusteollisuuden johtotehtävissä, lääninhallituksessa, kansanhuollon tarkkailijana ja kanslistina poliisilaitoksella, josta hän löysi myös elämänkumppaninsa Kauko Katajavuoren.

Samanaikaisesti hän perusti oman tilausompelimon, jossa hän itse suunnitteli ja leikkasi kaikki vaatteet.

Salme Katajavuori toimi 15 vuotta valtion ja kunnan palveluksessa sekä 26 vuotta tekstiiliteollisuuden ja kaupan palveluksessa.

1950-luvulla laaja ystäväjoukko alkoi tukea päättäväistä muotiliikkeen toimitusjohtajaa poliittiseksi vaikuttajaksi kunnallispolitiikkaan, lähinnä ajamaan Lauttasaaren asioita. Myös koko perhe oli mukana vaalityössä.

Katajavuori otti heti tarmokkaasti kantaa Lauttasaaren puutteelliseen kunnallistekniikkaan. Pian hän saikin kantaa kunnianimeä ”Lauttasaaren viemärityttö”.

Helsingin kaupunginvaltuustossa hän toimi 23 vuotta, vuosina 1954–1977, aluksi Kansanpuolueen edustajana.

Kansanedustajana Salme Katajavuori oli vuosina 1970–75. Hän edusti ensin kokoomusta ja myöhemmin perustuslaillista kansanpuoluetta.

Toinen eduskuntakausi katkesi presidentti Kekkosen hajotettua eduskunnan. Kokoomukseen hän palasi vuonna 1976.

Poliittisen työn ja muotiliikkeen johtamisen ohella Katajavuori toimi pitkään lukuisissa järjestöissä. Erityisesti yrittäjäjärjestöt ja Lauttasaari-seuran hän koki hyvin tärkeiksi. Hän oli keskeinen vaikuttaja Lauttasaaren vanhusten palvelutalon kuten myös Allergiasairaalan perustamisessa.

Innoittajakseen hän kertoi eräässä lehtihaastattelussa koko elämän. Salme Katajavuori oli innokas juhlien järjestäjä. Hän arvosti tyylikkyyttä niin pukeutumisessa kuin käyttäytymisessäkin.

Kotioloissa Katajavuori oli hauska ja seurallinen. Leikkimielinen hulluttelukaan ei ollut hänelle vierasta.

Perhe ja suku olivat hänelle aina tärkeitä. Viimeisinä vuosina erityisesti lastenlastenlapset tuottivat hänen elämäänsä ilonpilkahduksia.

Salme Katajavuori suunnitteli muistelmien tekemistä eläkepäivinään, mutta vakava muistihäiriö esti suunnitelman toteutumisen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuolleet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää