Ihmiset    |   HS 50 vuotta sitten tiistaina 8.11.1966

Kotimainen elokuva menestyy teattereissa

Uudet kotimaiset elokuvat ovat näinä viikkoina vilkkaamman huomion kohteina vuosiin.

Uudet kotimaiset elokuvat ovat näinä viikkoina vilkkaamman huomion kohteina vuosiin.

”Käpy”, joka tällä hetkellä kiertää jo ainakin seitsemällä paikkakunnalla – ja Helsingissä edelleen kahdessa teatterissa – on saanut osakseen lähes ennennäkemättömän ryntäyksen ja sitäkin uudempi ”Rakkaus alkaa aamuyöstä” herättää myös vilkasta kiinnostusta ja väittelyjä.

Hyvä merkki on, että vihdoin nyt ovat kotimaista elokuvaa katsomaan vaivautuneet tai uskaltautuneet runsaasti myös sellaiset keskipolven sivistyneistön edustajat, jotka vuosikausia ovat meikäläisille filmeille vain nyrpistäneet nenäänsä.

Vaikka keskusteluissa, joita käydään näiden kahden nuoren elokuvan ympärillä, huomattavasti sekaannutaan mm. moraalisiin väittelyihin tai lausumaan erilaisia käsityksiä etenkin kuvattujen nuorten totuudellisuudesta tai päinvastoin, on tällä vilkkaalla kiinnostuksella joka tapauksessa suuri arvonsa jo merkkinä sen tähänastisen, kotimaista elokuvaa kauan ympäröineen hiljaisuuden (ja välinpitämättömyyden) puhkaisemisessa, joka ensiksi ”Kävyn” ansiosta nyt tapahtui.

Prof. Hela valittiin Unescon hallitukseen

Pariisi, 7. 11. (Lauri Karén)

Suomi sai maanantaina ensimmäisen kerran edustajansa Yhdistyneiden kansakuntien tärkeimmän alajärjestön eli YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestön Unescon hallitukseen.

Suomen Unesco-valtuuskunnan varapuheenjohtaja, prof. Ilmo Hela, jonka mahdollisuuksia päästä hallituksessa perinteellisesti pohjoismaille kuuluvalle paikalle pidettiin jo etukäteen vahvana, tuli Unescon yleiskokouksen suorittamassa äänestyksessä maanantai-iltana neljänneksi Argentiinan, Ranskan ja Chilen edustajien jälkeen.

Helan saama äänimäärä oli kaikkiaan 106, joten vain 14 valtuuskuntaa joko äänesti vastaan tai pidättyi äänestämästä.

Unescon taholta ei vielä illalla heti äänestystulosten saapumisen jälkeen osattu sanoa, mikä tilanne oli ollut.

Unescon hallitus eli viralliselta nimeltään toimeenpaneva neuvosto on 30-jäseninen.

Verilöyly seurasi marssia lehmien puolesta Delhissä

Delhi, 7. 11. (AP)

Pahin mellakointi sitten hindujen ja muslimien verenvuodatuksen Intian itsenäistymisen ajoilta vuonna 1947 puhkesi maanantaina Delhissä hindujen lehmien teurastamista vastaan järjestämän laajan mielenosoituksen seurauksena.

Epävirallisten tietojen mukaan viiden ihmisen on ilmoitettu saaneen surmansa poliisien jouduttua tulittamaan väkijoukkoa.

Sairaaloista saatujen tietojen mukaan ainakin viisisataa loukkaantunutta on vastaanotettu eri osastoille.

Hallitus on julistanut 48-tuntisen ulkonaliikkumiskiellon ja pannut voimaan erityistilannelait, jotka kieltävät enemmän kuin viiden hengen julkiset kokoontumiset.

Armeijan yksiköt saapuivat kaupunkiin lähistöllä olevista tukikohdista. Heitä sijoitettiin parlamentin, hallituksen radioaseman ja muiden hallintorakennusten edustalle.

Puiden reunustama hiljainen katu, jonka varrella parlamentti sijaitsee, muistutti maanantaina sotarintamaa.

Upouudesta kulkulaitosministeriöstä nousi synkkiä savupilviä. Kansanjoukko oli sytyttänyt ministeriön sisäänkäytävän tuleen ja polttanut useita rakennuksen edustalle pysäköityjä autoja.

Verilammikot tummenivat ja hyytyivät päivän kulkiessa iltaa kohti ja kyynelkaasun karvas haju leijaili muistuttamassa ohikulkijoita kolmen tunnin väkivaltaisuuden orgiasta.

Lollolle ehdollinen vankeusrangaistus

Italialainen elokuvanäyttelijä Gina Lollobrigida ja ranskalainen näyttelijä Jean Sorel tuomittiin lauantaina kahden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen säädyttömästä esiintymisestä elokuvassa ”Le Bamboule”.

Tuottaja Gianni Hecht Luoari ja ohjaaja Mauro Bolognini saivat saman tuomion.

Syyttäjä vaati alunperin yhdeksän kuukauden vankeutta Lollobrigidalle ja Sorelille. (Reuter)

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • HS 50 vuotta sitten
 • Historia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää