Ihmiset

Ympäristöpalkinto ydinturvan kohentajille

Tilaajille

logo:palkittu

Ympäristöpalkinto ydinturvan kohentajille Säteilyturvakeskuksen pääjohtaja, professori Antti Vuorinen ja yhdysvaltalainen professori Norman C. Rasmussen jakoivat keskenään Walter Ahlströmin säätiön 250000 markan ympäristöpalkinnon. Palkinto jaettiin nyt kolmannen kerran - aiemmin valinnat ovat menneet Saksaan ja Yhdysvaltoihin.

Palkinto annetaan teknillisestä saavutuksesta, jonka ansiosta teollisuuden ympäristöhaitat ovat lieventyneet merkittävästi. Vuorinen ja Rasmussen ovat ansioituneet ydinvoimaloiden turvallisuuden parantamisessa.

Rasmussen kehitti jo 1970-luvulla Yhdysvalloissa ns. PSA-menetelmää (Probabilistic Safety Analysis), ja Vuorinen sovelsi sitä uraauurtavasti Suomen ydinvoimaloihin 1980-luvulta lähtien.

"Kehitystyössä keskeisenä tavoitteena oli selvittää kaikki tilanteet, jotka voivat johtaa ytimen sulamiseen, polttoaineen vahingoittumiseen ja radioaktiivisten aineiden purkautumiseen", Rasmussen kertoo.

PSA:ssa laitoksen yksityiskohdat tutkitaan erittäin tarkasti. Erityisesti tarkastellaan tapahtumaketjuja, jotka lähtevät liikkeelle yksittäisestä häiriöstä. Esimerkiksi laakeri voi leikata kiinni, mikä voi pysäyttää pumpun, jolloin ehkä jokin toinen pumppu käynnistyy.

Tapahtumaketjun edetessä reaktorin jäähdytysvesiputkistoon voi tulla vuoto, joka johtaa reaktorin kuumenemiseen ja radioaktiivisen päästön riskin kasvuun.

PSA:n avulla voidaan myös laskea, miten nopeasti tietyt osat vanhenevat ja ne on uusittava.

"PSA kertoo, miten tärkeä kukin laitoksen osa on. Jos on käytössä miljoona dollaria, PSA ilmaisee, mihin summa kannattaa sijoittaa, että turvallisuus kohenisi tehokkaimmin", Rasmussen vakuuttaa.

Norman C. Rasmussen on työskennellyt Massachusettsin teknillisessä instituutissa (MIT) vuodesta 1956. Hänet on palkittu monesti ennenkin, ja MIT:n oppilaskunta valitsi hänet parhaaksi opettajaksi 1978 ja 1990.

Niin kuin ydinturvallisuustekniikan kehittäjälle sopii, Rasmussen syntyi Harrisburgissa.

Antti Vuorinen on perehtynyt PSA:han mm. Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n tehtävissä. Hän oli esimerkiksi IAEA:n päämajassa Wienissä asiantuntijana 1982-1984.

Säteilyturvakeskuksen johtajana Vuorinen ryhtyi soveltamaan PSA:ta suomalaisiin ydinvoimaloihin, joiden käyttöaste on maailmanennätysluokkaa, 96-97 prosenttia.

"Ydinvoiman alkuaikoina noudatettiin ns. determinististä menetelmää, jossa asetettiin hyvin yksityiskohtaisia vaatimuksia. Pian tosin huomattiin, että ydinvoimalat ovat niin monimutkaisia laitoksia, että on vaikea painottaa oikein eri vaatimusten tärkeyttä." "PSA ei korvannut determinististä menettelyä, vaan se täydensi sitä. PSA:n avulla laitoksen kaikkien osien vuorovaikutusketjut inhimillinen osuus mukaan lukien saadaan otetuksi huomioon. PSA:ssakin on ongelmia. Sitä on vaikea käyttää - se tarvitsee huipputaitajia", Vuorinen sanoo.

Rasmussen ja Vuorinen sanovat, että PSA-menetelmää voitaisiin käyttää Venäjän ydinvoimaloiden parantamisessa.

"Teknisen tietämyksensä puolesta venäläiset ovat kykeneviä soveltamaan PSA:ta. Emme tosin tiedä, minkälaisia rekisterejä he ovat laatineet ydinvoimaloissa tapahtuneista vioista. Jos näitä tietoja ei ole, olisi työ hankalaa", Rasmussen miettii.

"PSA:ssa laitokset on käytävä läpi hyvin tarkkaan. Esimerkiksi Tshernobyl-tyyppiset RBMK-reaktorit ovat ainutlaatuisia, niitä on vain Venäjällä. Jos venäläiset soveltavat PSA:ta, heillä on valtava työ edessään." JUKKA PERTTU

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää