Ihmiset    |   50-vuotias

Marssirumpali tienaa yhä matkarahoja

Tilaajille

Iloinen hyräily kantautuu vanhan pohjalaistalon ovelle Kokkolassa. Hyräilyssä on jazzin svengiä. Ovelle ilmestyy ystävällisesti hymyilevä mies: raitapaita ja samettihousut.

Ainakin neljä sukupolvea nähneet vankat seinähirret ja uhkea tulisija luovat leppoisan taustan musiikin eläväiselle monitoimimiehelle.

Alf Mylläri kertoo tienaavansa matkarahoja Ruotsiin. Hän on tienannut niitä siitä asti, kun lopetti soitto-oppilaana Vaasan varuskuntasoittokunnassa kymmeniä vuosia sitten.

Lapsuuden muistot ovat Jepualla. Äiti oli ruotsinkielinen ja isäkin, härmäläinen mies, puhui ruotsia. Perhe muutti Ruotsiin, mutta lähetti pojan kotimaahan Vaasan varuskuntaan soitto-oppilaaksi. Äiti piti kodissa musiikkia yllä laulamalla ja soittamlla mandoliinia.

Pojan mielenkiinto suuntautui puhaltimiin. "Klarinetti oli vahvempi instrumentti, trumpetin kanssa meni heikommin", kuittaa Alf Mylläri ja kertoo soitto-oppilaana siirtyneensä nopeasti lyömäsoittimiin. "Minusta tuli marssirumpali. Sen jälkeen rytmiikalla on ollut ratkaiseva rooli niin musiikissa kuin elämässäkin." Muusikon ammatti tuntui Alf Mylläristä huteralta. "Muutin veljeni luo Kokkolaan tienatakseni rahaa 'kotimatkaa' varten. Mieli paloi Ruotsiin." Kymmenkunta vuotta Mylläri keräsi matkarahoja Outokummun tehtailla työteknikkona piirustuspöydän takana. Jokunen vuosi hurahti myös vesilaitoksen hoitajana.

"Kunnon ammatista jäi jäljelle kynänpyöritys; nykyisin piirtelen nuotteja paperille. Teoston luettelossa sävellyksiä on monta kymmentä senttiä." "Outokummulla oli paljon väkeä, maakunnan pelimanneja ja muita. Illanviettoihin piti saada soittoa ja siitä se alkoi, soittaminen. Pikkuhiljaa se vei koko miehen." Alf Myllärin sydän läpättää jazzille ja Oulunkylästä hän hankki ohjaajapätevyyden. Toistakymmentä vuotta nuorten koulutus on vienyt Myllärin ajasta eniten.

Muusikontaipaleen alkupuolelle mahtuu keikkakiertämistä. Helsingin ja Sodankylän väliltä mies väittää tunteneensa kaikki tanssipaikat. "Nähtävyyksistä en tiedä mitään." "Minulla ja Sibeliuksella on yhteinen syntymäpäivä. Sen takia syntymäpäivämusiikkiin on aina kuulunut Sibeliusta." Pienistä kappaleista Mylläri sanoo pitävänsä erityisen paljon; pari ensimmäistä sinfoniaakin pääsevät mielimusiikki-vinjetin alle.

Mylläri leimautuu mieluusti jazziin. "Jazzissa saa toteuttaa luovuuttaan, improvisointi pitää hengissä. Kuuntelen, soitan, opetan ja sävellän jazzia." Alf Mylläri iloitsee siitä, että jazzista on tullut salonkikelpoista. Se saa nykyään vastakaikua nuortenkin keskuudessa.

Mylläri pyörittää Kokkolan kaupungin nuorisotoimen alaisuudessa 80 oppilaan rock- ja jazzkoulua. Etäopetusta hän antaa sekä Kauhajoen että Lapväärtin kansanopistojen musiikkilinjoilla.

Teatteri on oma lukunsa Myllärin elämässä. Vaatimattomana miehenä hän kertoo ottavansa yleensä koko paketin, sovittamisen, laulattamisen ja tahtipuikon heiluttamisen.

Pohjalainen revyyperinne on tuonut Myllärille paljon työtä. Kokkolan, Seinäjoen ja Vaasan teattereiden lisäksi hän on vuosikymmeniä ahkeroinut kokkolalaisen harrastajateatterin kanssa. "Harrastajissa on löytämisen iloa. Uskalletaan kokeilla eikä pelätä, vaikka mentäisiin rankasti metsään", Mylläri ylistää. Tekeillä on paraikaa uuden vuoden revyyn musiikki.

"Tärkeintä on se, mikä on syntymässä: nyt päällimmäisenä on revyy, ja taustalla vilisevät jo uuden lasten musikaalin kuvat, jotka pian saavat sävelasun." EEVA PALM Alf Mylläri syntyi Seinäjoella ja kävi koulua ruotsinkielisellä Jepualla sekä Ruotsissa, josta hän palasi armeijan soitto-oppilaaksi Vaasaan.

Mylläristä tuli ensin harrastajamuusikko, ja myöhemmin harrastus muuttui ammatiksi.

Kokkolassa asuva Alf Mylläri on kevyen musiikin keikkamuusikko, nuorten kouluttaja, jazzmuusikko, sovittaja ja säveltäjä sekä teatterikapellimestari.

TIMO PALM / HS

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää