Ihmiset

"Juuri ihminen papyruksissa kiinnostaa"

Tilaajille

Assuanissa Egyptissä ruskeaksi paahtunutta tutkijaprofessori Jaakko Fröséniä huvittaa ajatus, että antiikin ajan arkistoista vain ne ovat säilyneet, jotka on heitetty pois, pistetty kierrätykseen tai jotka tulipalot ovat tuhonneet.

"Näin se kuitenkin on. Tuli on ollut hyvä papyrusten säilyttäjä. Hiiltyneet rullat säilyvät kosteassakin ilmastossa", antiikin papyrustutkimusryhmää Helsingin yliopistossa johtava Frösén sanoo.

Antiikin arkistot ja kirjastot, joita ihmiset ovat yrittäneet tallettaa, ovat ajat sitten kadonneet.

Bubastoksen ja Thmuiksen lääninhallintojen tuhopoltetut ja muun muassa verotietoja sisältävät arkistot Niilin suistossa ovat ainoat pelastuneet laajat hallinnolliset arkistot roomalaisajan Egyptistä.

"Jotta nykyistä ihmistä ymmärtäisi, on katsottava kauas taakse", Frösén korostaa. Asiakirjojen lisäksi papyrukset sisältävät kirjallisuutta ja yksityisiä kirjeitä.

"Juuri ihminen papyruksissa kiinnostaa. Ilman niitä emme tietäisi, miten tavallinen ihminen eli ja koki ympäristönsä parituhatta vuotta sitten." Frösénin mukaan ihminen ei ole sanottavasti muuttunut, ihmisen käyttämä tekniikka kylläkin.

Arkistojen ja hautojen rauha ei hengi Frösénin työtahdista.

Yllättäviä löytöjä tehdään jatkuvasti. Uunituore on Petrasta Jordaniasta: yli 50 rullaa papyruksia 500-luvulla tuhoutuneen kirkon palaneista raunioista.

Frösénin puhelin ei tunne edes joulurauhaa, kun kaivausten johto kaipaa omien sanojensa mukaan "ainoata henkilöä maailmassa, jolla on riittävästi kokemusta näin hauraan tulipalossa osittain tuhoutuneen papyrusaineiston käsittelyssä".

Frösén konservoi muumiokartonkeja Lontoossa, Wienissä, Berliinissä, Budapestissa ja Kairossa. Aineistoa on lainassa myös Helsingissä, mutta pahoin hiiltyneitä papyruksia ei voi siirtää paikasta toiseen.

Kaislasta valmistettua kirjoitusmateriaalia on tuhoutunut valtavat määrät. Säilynytkin aineisto on usein hajonnut pölyksi väärässä käsittelyssä tai pirstoutunut salakaivajien ja -kauppiaiden myötä eri museoihin ympäri maailman. Papyrussalapoliisia auttaa johtolankojen yhdistelyssä tietokone.

Assuanin padon seurauksena pohjavesi turmelee Egyptissä vanhoja raunioita. Kaikkialla vesi ei vielä ole noussut erämaa-alueen kalmistoihin.

"On kiire löytää haudat ajoissa, konservoida muumiokartonkien maalaukset säilymään ja pelastaa kartonkien kätköissä olevat arvokkaat tekstit." Konservointi vaatii sitkeyttä, pikkutarkkuutta ja kielitaitoa.

Bubastoksen löytöön kuuluu noin 30 rullaa, Petran uusimpaan yli 50. Yhdessä rullassa on aineistoa pariakin väitöskirjaa varten.

Papyrustutkijoita maailmassa on kolmisensataa.

"Elämäni on aika ajoin jännittävää", Frösén myöntää ja jakaa mielellään ammattitaitoaan ja -tietoaan nuoremmille. "Jokainen opiskelija on tervetullut, mutta tutkijakoulutus on poikkeuksellisen pitkä - eikä leipäpuusta ole mitään takeita." JUKKA-PEKKA LAPPALAINEN Helsingissä syntynyt tutkijaprofessori Jaakko Frösén on ollut kreikan ja latinan kielen ja kirjallisuuden sekä klassillisen arkelogian tehtävissä Helsingin, Oulun ja Turun yliopistoissa sekä Suomen Akatemiassa. Akatemian tutkijaprofessori hän on 1993 -1998.

Tutkimuksen ja tieteellisen julkaisutyön työn ohella Frösén on kirjoittanut oppikirjoja sekä tehnyt alaansa tunnetuksi lukuisilla esitelmillä, radio- ja tv-ohjelmilla, näyttelyillä ja johtamalla matkoja antiikin kohteisiin.

Frösén on ollut mm . raamatunkäännöskomitean kreikan kielen asiantuntijajäsen, Suomen Ateenan-instituutin johtaja 1988 -1992 ja samalla Suomen Ateenan suurlähetystön kulttuuriattasea.

Hän on Suomen Tiedeseuran ja Academia Europaean jäsen.

ERKKI LAITILA / HS

50-vuotias

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää