Ihmiset    |   Kuolleita

Liikuntaneuvos Leo Jokela Suomalaisen nyrkkeilyn vaikuttaja

Tilaajille

Tapanilan Erän sielu ja suomalaisen nyrkkeilyn vaikuttaja Leo Jokela kuoli sairaskohtaukseen kotonaan Helsingissä 2. elokuuta. Hän oli syntynyt 28. joulukuuta 1932 Sääksmäellä.

Suomalaisen urheilun johtopaikoille on aina riittänyt selkääntaputtelijoita ja menestyksen hetkellä rinta rottingilla kulkevia päälliköitä, mutta tekijöistä ja vastuunkantajista on ollut kova pula. Leo Jokela kuului suomalaisen urheilun johtomiehiin, joka sai aikaan ja otti myös vastuun.

Leo Jokela ja Tapanilan Erä olivat yhtä 43 vuotta. Niin kuin monet muutkin ankaran lapsuuden eläneet pojat Jokela valitsi lajikseen nyrkkeilyn. Kevyessä keskisarjassa hän otteli nuorten mestaruuden. Pian nuori mies huomattiin kuitenkin lahjakkaammaksi urheiluseuramieheksi ja valmentajaksi kuin nyrkkeilijäksi.

Jokela oli mukana jo 1953, kun Tapanilaan ryhdyttiin rakentamaan urheilutaloa. Talo valmistui vasta kymmenen vuotta myöhemmin. Monet uskoivat Erän ja Jokelan kaatuvan talon mukana, mutta Jokela näytti luonteensa sinnikkyyden.

"Parhaimmillaan minulla oli 27 vekseliä salkussa. Kyllä siinä aika kului nopeasti. Ja nyt olen jo 60", Jokela sanoi syntymäpäivähaastattelussaan joulukuussa 1992.

Nyt Tapanilassa on vanhan urheilutalon vieressä 1985 valmistunut uusi urheilutalo ja kaksi vuotta sitten vihitty ylipainehalli. Jokela toimi Tapanilan urheilutalosäätiön isännöitsijänä kuolemaansa saakka.

Jokela poikkesi edukseen monista urheilun puuhamiehistä myös siinä, että hänen urheilutalonsa eivät ole menneet konkurssiin ja tiloihin on aina riittänyt toimintaa. Urheilutalosäätiön tilat täyttävät Erän lähes 6000 jäsentä ja yli 40 lajia. Tapanilan Erä on noussut monipuolisuudessaan suomalaisten urheiluseurojen esimerkiksi.

Jokelan resepti oli yksinkertainen. "Emme me mitään ihmeellistä tee. Tarjoamme vain liikuntapalveluja tavallisille koillishelsinkiläisille ihmisille. Yritämme tarjota toimintaa jokaiselle vauvasta vaariin", hän sanoi kaksi vuotta sitten.

Huippu-urheilumies ymmärsi, että arvokisamitaleja tärkeämpiä ovat nuoriso- ja harrasteliikunta. Jokela avasi urheilutalonsa myös lasten liikuntapäiväkodille ja kulttuuriharrastuksille.

Leo Jokela oli 20 vuotta Nyrkkeilyliiton päävalmentaja ja edelleen liiton puheenjohtaja. Päivää ennen kuolemaansa Jokela palasi Pietarista Hyvän tahdon kisojen nyrkkeilyturnauksesta.

Leo Jokela oli sinnikäs ja optimistinen ihminen, joka sai muut helposti innostumaan. Jokela tarttui asioihin täysillä ja otti voitot ja tappiot vastaan tunteella. Jokelan myönteisyys ei hyytynyt, vaikka hän joutui hoitamaan paljon ikäviäkin asioita.

Urheilutalosäätiö oli monta kertaa konkurssin partaalla, Jokela oli mukana SVUL:n ja TUL:n ankarimmissa kädenväännöissä, ja hän joutui selvittelemään mahdollisimman riitaisen Nyrkkeilyliiton asioita.

Leo Jokelasta ei kuitenkaan tarvinnut kuunnella pahoja puheita. Kyräilevässä ja pikkumaisessa urheilumaailmassa se oli komea suoritus.

JOUKO JOKINEN

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää