Ihmiset

Kansalaisareena uskoo tasavertaisten yhteistyöhön

Tilaajille

"Yhteiskunnassa on nyt vahvoja pyrkimyksiä valjastaa ihmisiä 'vapaaehtoiseen' palkattomaan työhön, palvelujärjestelmien aukkoja paikkaamaan", Sini Lehtinen sanoo.

Siihen ei pidä suostua.

"Emme halua toimia virallisen käden jatkeena, osana perinteisiä, keskusjohtoisia hierarkioita. Sen sijaan ihmisille pitää antaa mahdollisuuksia toimia itse omista tarpeistaan ja kokemuksistaan käsin, alhaalta ylöspäin." "Kaikissa EU:n papereissakin lukee Bottom up." Sini Lehtinen on yksi Kansalaisareenan eli kansalaisten vapaaehtoistoiminnan palveluaseman perustajista - kouluttaja, kirjoittaja ja tutkija.

Vuonna 1993 aloittanut Kansalaisareena toimii isossa konkurssiin menneessä teollisuuskorttelissa Helsingin Sörnäisistä. Paikalle ollaan kehittämässä uutta osaamiskeskusta, "Taitotaloa".

Toiminta alhaalta ylöspäin tarkoittaa Lehtisen mukaan muun muassa paikallisia oma-apuryhmiä, AA-kerhojen tapaan.

Enää ei uskota, että hyvinvointi vain tipahtaa jostakin - asiantuntijoilta - vastaanottajien syliin. Jos elämäänsä haluaa parantaa, kannattaa ottaa vaarin omista kokemuksistaan, yhdessä toisten samoja kokeneiden kanssa.

"Ulkopuolisia vetäjiä ei oma-apuryhmissä ole. Jotain taustatukea kuitenkin tarvitaan. Kansalaisareena voi auttaa hankkimaan ryhmille tiloja, välittää yhteyksiä ja tarjota apua ryhmäprosessin eri vaiheissa", Lehtinen sanoo.

Kansalaisareenasta voi myös pyytää apua, jos on työtön ja haluaa kehittää itselleen uutta toimeentuloa palkkatyön ja perinteisen yrittäjyyden välimaastoon. Helppoa se tosin ei ole.

Lehtinen on suunnittelijana Työsarka-projektissa, jossa tuetaan 15:tä erilaista omaehtoisen työllistämisen ryhmää. Kokemuksia ennakkoluuloista on kosolti.

"Kauppa- ja teollisuusministeriö pitää esimerkiksi työosuuskuntia vain puuhasteluna, ja siksi ne jäävät kaiken yritystukirahoituksen ulkopuolelle. Työttömältä, joka lähtee aloittamaan uutta, menee toimeentulo." "Työnantajat taas pelkäävät hintojen dumppaamista, vaikka se ei pidä paikkaansa." Kuitenkin Suomessa on jo 230 työosuuskuntaa ja niissä mukana 20000 ihmistä. On myös muuta yhteisöpohjaista yrittämistä.

"Niissä etsitään uutta tasapainoa työn ja muiden elämänalojen välillä; mahdollisuutta itse vaikuttaa siihen mitä työtä, kenelle ja milloin tekee." "Kansalaiset haluavat toimia omana itsenään, sitoutumatta johonkin järjestöön tai ideologiaan kuten ennen", Lehtinen sanoo.

Joukkovoima syntyy hänen mukaansa siitä, kun tasavertaiset yksilöt tai ryhmät hakeutuvat yhteistyöhön toisten kanssa - oman valintansa mukaan.

Lehtinen opiskeli 1970- ja 80-luvulla Saksassa sosiaalipedagogiksi. Hän on seurannut läheltä maan uuden talouden sektorin kehittymistä.

Saksassa vaihtoehtoinen työllistäminen on jo virallisesti tunnustettu. "Esimerkiksi Berliinin senaatti tukee omaehtoista työllistymistä sosiaali- ja terveyspalvelujen määrärahoilla. Ehtona on se, että työ on sellaista, jota kukaan muu ei tee", hän kertoo.

Uuden yhteisöllisen työn kirjo on Saksassa laaja: asianajotoimistoja, käsityöverstaita, kirjakauppoja, sosiaalipalveluja, kulttuurikeskuksia, päiväkoteja, jätehuoltoa . . .

Yllättäen myös suurkapitalistit ovat alkaneet sponsoroida kansalaistoimintaa.

"Esimerkiksi IBM sponsoroi sosiaalihankkeille tietokoneita - ja voi samalla itse testata laitteitaan. Hannoverissa iso rakennusfirma satsaa asukastoimintaan - ja hyötyy alueen arvon noustessa. Rahaa ei yleensä käytetä, sponsorointi perustuu vastavuoroiseen hyötymiseen." "Suomessa vastavuoroisuus on kielletty lailla. Kaikki on muutettava rahaksi." KATRI SIMONEN MILLA VON KONOW

"Puuhastelulle" ei yritystukia Kapitalistit sponsoreina

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää