Ihmiset

Heikki Palvan onni on olla nuotiolla beduiinien kanssa

Tilaajille

Jordanian kuningas Hussein on tasan puoli vuotta arabian kielen professori Heikki Palvaa nuorempi. Erolla ei ole maailmanhistoriallista merkitystä, paitsi Palvalle, jolle Hussein on vanha tuttu.

Yhdeksäntoistavuotias opiskelijapoika vietti ensimmäistä kesäänsä arabimaissa vuonna 1955. Kuuden muun nuoren kanssa Palva kierteli autolla pitkin ja poikin Lähi-itää kuvaten matkadokumenttia historiallisista kohteista. Petran raunioita pällisteli tuohon aikaan vain kourallinen länsimaalaisia ja hekin tutkijoita. Massaturismista ei ollut tietoakaan.

Filmiryhmä äkkäsi Jordanian pääkaupungin Ammanin kadulla hopeanharmaan mersun, jossa istui yhdeksäntoistakesäinen kuningas Hussein. Kuvaaja ryntäsi oitis anelemaan audienssia kuninkaalta. Suomalaiset saivat kuin saivatkin kutsun kuninkaanlinnaan ja siinä sitten ikätoverit rupattelivat sivistyneesti maailmanmenosta. Hussein antoi jopa luvan kuvata itseään, Palva intoutuu muistelemaan.

Matkafilmiä pyhistä paikoista kuninkaineen esitettiin opetuselokuvana Suomen kansakouluissa 50-luvulla.

Helsingin yliopiston Aasian ja Afrikan kielten ja kulttuurien laitoksen esimiehen ikkunasta avautuu kaunis näky: meri, purjelaivat, Uspenskin kullattu sipuli, puita ja palanen taivasta, jonka pitäisi olla kaikille yhteinen.

Palva saa olla kiitollinen Meritullinkadun maisemistaan, sillä ahtaan yliopiston professoreista osa tuijottelee vain vastapäisen talon tiiliseinää. Kulttuurien laitos on nykyisin hyvin suosittu, sillä vain joka kymmenes opiskelija pääsee sisään. Laitos tarjoaa opetusta yli 30 kielessä kiinasta hindiin ja swahiliin.

Esimies toivoisi heti muutaman lehtoraatin lisää, sillä viennin nouseva alue kaakkois-Aasia kaipaa indonesiaa, vietnamia, thaita ja Burman kieltä taitavia. Näitä kieliä yliopisto ei vielä tarjoa.

Eloisa ja puhelias Palva hallitsee omien sanojensa mukaan "vain pariakymmentä kieltä." Arabian kirjakieli on yhteinen ja puhekieli on murretta. Siksi Palva puhuukin murretta paremmin kuin kirjakieltä.

Palva aloitti arabian opiskelunsa 1953, jolloin kieltä pidettiin rutikuivana, kuolleena. Tänään islam uhkaa puolta maailmaa.

Palva tutkii arabian nykymurteita, joiden lukumäärää ei kukaan tiedä. Joka kylällä on alamurteensa ja arabikyliä on tuhansia. Palva on vaeltanut lukuisilla beduiinileireillä Jordaniassa ja Saudi-Arabiassa. Hänelle kirjaviisauttakin tärkeämpää on olla kosketuksissa elävään elämään.

Suomalaisilla on lännen malliin Palvan mukaan islamista hyvin kielteinen kuva, joka on tyypillinen länsimaisten tiedotusvälineiden stereotypia.

"Television uutiskuvat ovat yleensä vain ääri-islamista. Jokainen länsimaalainen, joka tuntee henkilökohtaisesti yhdenkin muslimin, tietää kuinka sydämellisiä ihmisiä he ovat. Länsimaalaiset eivät tunne islamilaisen kulttuurin taustoja. Muslimeille on hyvin tärkeää ystävällisyys, toisen kuuleminen ja loukkaamattomuus." Pakanana ei kannata Palvan mukaan arabeille esittäytyä, vaan parempi on sanoa olevansa kristitty. Kristityillä on moraalikoodi kuten muslimeilla.

Rovasti-isän poikana Heikki Palva on säilyttänyt luterilaisen uskonsa. Raamattu ja Koraani täydentävät hyvin toisiaan.

Harva länsimaalainen, suomalaisista nyt puhumattakaan, istuskelee talvi-iltaa Saudi-Arabiassa Bani Atiyye -heimon ylisheikin Salem Id Harbin ja eri sukujen päämiesten kanssa.

"Taustalla vinkuu yksikielinen beduiiniviulu. Teltan oviaukko on itään. Vuorten silhuetti silmien edessä. Siinä istuskellaan nuotiolla viidenkymmenen beduiiniäijän kanssa. Vieraanvaraisuus on arabeille myötäsyntyistä. Köyhä antaa viimeisistään, jotta vieras ei pidä häntä pihinä. Anteliaat saavat siunauksen." IRMA STENBÄCK Professori Heikki Palva on syntynyt Porvoossa. Kahdeksanlapsisen rovasti-isän ja opettajaäidin perillinen asuu perheineen Tuusulassa. Syntymäpäiviä vietetään neljän sukupolven voimin, sillä Palvan rovasti-isä on 90-vuotias ja lapsenlapsi Verneri puolitoista.

Väitöskirja loppuvokaalien kadosta arabian nykymurteista valmistui 1965. Palva toimi 12 vuotta Göteborgin yliopiston nykyarabian professorina. Helsingin yliopiston arabian kielen professoriksi Palva nimitettiin 1982.

Palva on julkaissut mm. luetun Raamatun tietosanaston ja useita teoksia arabialaisesta kulttuurista.

PEKKA ELOMAA

60-vuotias

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää