Ihmiset

Luonto elämänhalun lähteenä nuorille

Tilaajille

"Onhan se todella ärsyttävää metsänomistajista, kun tulee nuoria jotka sanovat mitä pitää tehdä", sanoo Rauna Mannermaa , 27, rauhallisesti hymyillen.

Radikaali luontoaktivisti? Mannermaa - hiukset kuin mesiangervoa - on Luonto-Liiton uusi puheenjohtaja. Hän on Espoosta kotoisin oleva biologian opiskelija, joka on ollut liitossa mukana 13-vuotiaasta. Luonto-Liiton toimintaan osallistuu noin 10000 lasta ja nuorta ympäri Suomea.

Mikä on tavoitteesi?

"Antaa nuorille elämyksiä. Toivon, että he saisivat luonnosta hyviä ystäviä - puista, kasveista - että luonnosta tulisi heille pysyvä osa elämää. Että he oppisivat rohkeiksi ja vahvoiksi: elämänhaluisiksi! Elämänhalu tulee pysyvistä ja tärkeistä asioista. Vähäpätöisemmät asiat jäävät omaan arvoonsa: yltiöpäinen kuluttaminen, materialismi. Uskon että monella luontoliittolaisella on siinä mielessä rauha." Pettymyksiä tietysti tulee, Mannermaa jatkaa. Innokas nuori tulee piiriin ja haluaa suojella jonkin tietyn kohteen, toiset eivät. Voi tuntua että ei saa mitään aikaan.

"Konkreettiset ohjelmatavoitteet ovat paljolti kiinni nuorista itsestään, me emme voi niitä määrätä. Me järjestämme retkiä, leirejä, tempauksia, lajituntemuskursseja, pyrimme antamaan elämyksiä", hän määrittelee.

Lajituntemus syventää ystävyyttä

15-vuotiaaksi saakka hän vietti sisaruksineen ja serkkuineen kaikki kesät mökillä Kemin ja Oulun välissä. Oli rehevä niemi: yksi mänty, yksi kuusi, haapojen "humumetsä" ja mesiangervojen tuoksu. Avomeri parin saaren takana.

Jos puu kaatui, sitä ehdottomasti ei saanut korjata pois. Naapurit - isoäiti ja isotäti Oulusta - vaalivat samaa koskemattomuutta.

Talvikoti Kivenlahdessa oli kerrostalo ja sen takainen metsäinen kallio.

"Meillä oli kaikki leikit metsässä. Nuket ja vaunutkin roudattiin sinne. Vieressä oli aarin suopläntti ja pultsarin mökki. Vanhemmat eivät olleet ikinä huolissaan. Tiedän että muutkin lapset viihtyisivät - aina on surkeaa kun pannaan kerrostalon takana metsä matalaksi." Oli itsestäänselvää, että Rauna meni lukemaan biologiaa. Hän halusi oppia lisää ystävistään, esimerkiksi käävistä. Lajituntemus syventää ystävyyttä.

"Käävät ovat mukavia. On suuri ilo kun löytää käävän!" Hän puhuu siitä, miten laho puu kaatuu ja kaatuessaan raivaa metsään aukon, tai tuuli kaataa aukon. Valoa pääsee, ja laho puu tarjoaa taimille erinomaisen kasvualustan. Kuusia on pian rivissä kuin lastentarhassa! Metsä uudistuu lahoamisen kautta.

Itsemääräämisoikeus viety metsistä

"Silloin vasta tajusin, että sellaisia kauniita upeita vanhoja metsiä joissa olin ollut, on vain pari prosenttia. Nekin ovat uhanalaisia." Luontoliittolaiset ovat tehneet aarniometsäkartoitusta metsähallitukselle ja joillekin kaupungeille, mistä on saatu vähän rahaa. Suurin osa työstä on ilmaista.

"Tavoitteena on, että eliöt, joita metsäekosysteemi tarvitsee, eivät kuolisi sukupuuttoon. Että luonnossa olisivat ne elementit joita luonto tarvitsee. Ihminen on nyt ruvennut ottamaan itselleen luonnon tehtäviä." "Minua surettaa, että alueiden asukkaat eivät itse pidä puoliaan. Tietysti osa sanoo että metsien suojelu vie heiltä rahaa ja työpaikkoja. Mutta koneistamiset ovat vieneet metsurityöpaikkoja paljon enemmän." "Ihmiset ovat olleet suurten firmojen armoilla. Enää ei voi pitää pientä karjaa ja metsää ja elää sillä tavalla. Itsemääräämisoikeus on viety." "Mutta täytyy löytää syntipukki. Ja onhan se ärsyttävää kun nyt tulee nuoria, jotka vuorostaan sanovat, mitä pitää tehdä." Mannermaa suhtautuu kuitenkin toiveikkaasti käynnissä olevaan metsäkeskusteluun. On tärkeätä, että ihmiset saavat sanoa sanottavansa.

Hän on ollut mukana myös suorassa toiminnassa metsissä, istunut putkassa ym.

"Jos on hirveästi tehty työtä, neuvoteltu, lobattu, ja silti sopuratkaisua ei synny ja on kyse korvaamattoman arvokkaista alueista - silloin on menty väliin. Aina on jokin liikahtanut eteenpäin. Joskus tarvitaan konflikti, jotta pattitilanteesta päästään pois", Mannermaa pohdiskelee.

Suora toiminta on aina jäsenten omalla vastuulla, hän lisää.

KATRI SIMONEN Luonto-Liitto ja Suomen Partiolaiset järjestävät Nuorten Ympäristöparlamentin 9.-10. lokakuuta Tiedekeskus Heurekassa Vantaalla.

MILLA VON KONOW

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää