Ihmiset    |   HELSINGIN SANOMAT

Karjataloutemme tilanne vakava.

Tilaajille

Keskiviikko 24.10.1945

50 vuotta sitten Karjataloutemme tilanne vakava.

Karjataloutemme tilanne vakava.

asutustoimintaa toteutettaessa.

Maidontuotannon jatkuva vähentyminen on viime päivinä ihmetyttänyt varsinkin kulutuskeskuksien asukkaita, jotka ovat jälleen saaneet olla ilman vähäistä korttiannostaan.

Ammattimiehet, joilta olemme tiedustelleet syytä tähän ilmiöön, ovat kertoneet, että tällä hetkellä on hyvin vähän toiveita maidontuotannon lisääntymisestä lähiaikoina. Tilanne karjataloudessa on tällä hetkellä sitäpaitsi yleensäkin omiaan antantamaan aihetta vakavaan huolestumiseen.

Karjan siirtyminen sisäruokintaan on aiheuttanut tuotannon alenemisen, joka on normaalinen ilmiö tänä vuodenaikana. Väkirehujen puute myös luonnollisesti tuntuu tuotannossa.

Sen sijaan alkaneella asutustoiminnalla on jo merkittävä ja poikkeuksellinen osuus tuotannon laskussa. Varsinaiset maaluovuttajat, suurkarjojen omistajat, ovat jo alkusyksystä lukien hävittäneet lehmiä, onpa jo kokonaisia karjoja myyty. Karjatilojen omistajat hävittävät eläimiään kiihtyvällä vauhdilla.

USA:n tuotannon teho kaksinkertaistunut.

New Yorkista ilmoitetaan kauppaministeri Wallacen lausuneen, että Yhdysvaltain elintasoa voidaan korottaa jopa 50 pros., jos Yhdysvaltain teollisuus voi jatkaa viime vuosien tuotantotehoa sodan jälkeisinä vuosina. Hän lausui uskovansa, että Yhdysvaltain keskimääräinen tuotanto nousee sodanjälkeisinä vuosina ainakin 200 miljardin arvoon vuodessa. V. 1940 kohosi tuotannon arvo jonkin verran yli 100 miljardiin dollariin.

Presidentti Truman ja hänen parhaat taloudelliset avustajansa ovat käytännöllisesti katsoen saaneet valmiiksi Yhdysvaltain palkka- ja hintapolitiikkasuunnitelman ja toimenpiteiksi lakkojen välttämiseksi ylimenoaikana.

Virallisesti pidetään nämä suunnitelmat vielä salaisuutena, mutta eräältä taholta ilmoitetaan, että tämä politiikka tähtää hintojen pitämiseen alhaisina, samalla kun teollisuuslaitoksia kehoitettaisiin korottamaan palkkoja 15 pros. tai enemmän käyttämällä sodanaikana saatuja varoja.

Kuten tunnettua, esitetään työntekijäin taholta 30 pros. palkankorotusvaatimus. Työministeri Carl Moran selitti maanantai-iltana neuvoteltuaan Valkoisessa Talossa uudesta politiikasta, että "lopullisista toimenpiteistä ei ole vielä päätetty".

Atomipommikokeita sotalaivoja vastaan.

Yhdysvaltain laivastoviranomaiset suunnittelevat sotasaaliiksi saatujen saksalaisten ja japanilaisten sotalaivojen käyttöä atomipommikokeiluissa. Samoin suunnitellaan eräiden Yhdysvaltain laivaston käytöstä poistettujen alusten tuhoamista atomipommikokeissa, sensijaan että ne romutettaisiin.

Uusi engl. öljyjohto Irakista Palestinaan.

Irak Oil Company on suunnitellut valtavien öljyjohtojen rakennuttamista Kirkuk'ista Haifaan. Rakennustyöt ovat nyt täydessä käynnissä. Yli 3000 tonnia rakennusaineita on saapunut Englannista Mafrakiin Transjordaniassa.

"Tirpitzin" hylky jäänee matkailunähtävyydeksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  9. 9

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  10. 10

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää