Ihmiset

Äänittävä lintumies lumoutuu luonnosta

Tilaajille

Linnut ovat lentäneet etelään ja lintumies, entinen kappalainen, Hannes Tiira , 40, on saanut syksyn urakkansa valmiiksi. Hän purkitti lintukasetin "Tunnetko linnun?" Viihteellinen tietokilpailukasetti on tarkoitettu koko perheelle. Tiira on koonnut kasetille parikymmentä helposti tunnistettavaa, Suomen yleisintä lintua. Kysymykset mittaavat jokamiehen lintutuntemusta. Kotonaan Porissa Hannes Tiiralla on 70 tuntia lintujenääniä.

"Paras hetki metsässä on lähellä runoutta. Silloin saan äänitettyä kokonaisen lintuäänimaiseman", Tiira kuvaa.

Sokean miehen maisema

"Ensin lauloi satakieli. Siihen yhtyi ruislinnun raksutus, mukaan astui äänen tuhattaituri viitakerttunen. Sirinän lisäsi pensassirkkalintu. Täydellinen kokemus." Tiira kasvoi Helsingin Munkkiniemessä. Hän näki vielä jonkin verran ja oppi erottamaan kaupunkilinnut: pulut, räkättirastaat, varpuset ja Seurasaaren pullasorsat. Hän myös muistaa, miltä linnut näyttävät selailtuaan pikkupoikana värikästä, kuvallista lintukirjaa.

"Tiedän, minkä näköinen on kelta-musta kuhankeittäjä."

Bongari on eri juttu

Tiira sanoo olevansa lintuäänittäjänä nyt niin hyvä, että osa kelpaa kasetille. Erinomaisellekin äänittäjälle voi käydä niin, että sadasta otoksesta onnistuu vain yksi.

"En kerää harvinaisuuksia niiden erikoisuuden vuoksi. Monesti julkisuudessa lintuharrastajat ja -kuvaajat sekoitetaan lintubongareihin", Tiira sanoo.

Bongarit innostuvat harvinaisista lintulajeista. Lintuharrastajat, kuvaajat ja äänittäjät, paneutuvat lintuihin tutkimalla, tarkkailemalla ja rengastamalla niitä.

Tiira voi viettää metsässä epämukavissa oloissa tuntikausia, jos on lumoutunut jostain linnusta.

Äänittäjillä ja lintukuvaajilla on yhteinen lintuharrastajien yhdistys. Tuhannesta jäsenestä kahdeksankymmentä on äänittäjiä.

Muistot elättävät

Nykyisin Tiira on freelance-toimittaja. Hän tekee humoristisia keskusteluohjelmia porilaisille radioasemille. Hän kirjoittaa myös lehtiin.

Aloittelija voi mennä luontoon vaikka tavallisen radionauhurin kanssa. Mutta vakavissaan lintuja äänittävä tarvitsee erikoisherkän dat-nauhurin, johon ei tule kohinaa. Kännykän kokoinen nauhuri mahtuu vaikka povitaskuun. Mikrofonia kutsutaan taas Senheiserin haulikoksi sen muodon takia.

Linnut päästävät aivan eri tavoin lähelle. Satakieli on Tiiran mukaan yksi helpoimmin äänitettäviä. Sen äänen voi napata vaikka kymmenen metrin päästä. Lokit vaativatkin välimatkaa jo 150 metriä.

"Saavutus? Sain äänitettyä merikotkan Porissa 1991", Tiira muistelee.

Hän laskeskelee, että hänen kaseteillaan on 177 erilaisen linnun äänet. Suomessa pesii noin 225 lajia. Lintuja tavataan Suomessa ainakin 421 erilaista.

Helsinkiin tullessaan Tiira ei välttämättä kuuntele lintuja, vaikka täällä ovatkin ne tutut naurulokit, sorsat ja varpuset.

"Helsingissä kuulee paljon vieraita kieliä Poriin verrattuna. Äänen kajokin on toinen. Porissa soi joka paikassa rokki. Äänet ovat siellä kovia ja karheita. Helsinki on pehmeä, hienostunut ja skandinaavinen." Jos sokea Tiira vietäisiin hänen tietämättään Heinolaan, hän tunnistaisi paikkakunnan. Heinola on hänen lempikaupunkinsa. "Se on sellainen hämäläinen, hiljainen ja pehmeä." KIRSI-MARJA HÄYRINEN HANNES HEIKURA

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää