Ihmiset    |   60-vuotias

Viipurin kirjaston sanansaattaja

Tilaajille

Helsingin Töölönlahden kaivattu kokonaissuunnitelma alkaa hahmottua. Valtakunnan olohuoneeksi mielletty alue eduskuntatalolta Töölönlahden rantaan on ollut myös arkkitehti Eric Adlercreutzin päättyvän vuoden päätyö.

Asemakaavaluonnosta valmistellut Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto tilasi Adlercreutzilta ja A-konsultit -arkkitehtitoimistolta kolme vaihtoehtoa, joissa tutkitaan, miten rakentamista voidaan jatkaa jo sovittujen Nykytaiteen museon ja Sanomatalon jälkeen.

Suunnitelmissa esiintyvät Töölönlahden uusina kulttuurirakennuksina Sibelius-akatemia ja konserttisali. Jos näin päätetään, rakennuksista järjestetään aikanaan arkkitehtuurikilpailut. Töölönlahden tulevasta puistosta on jo tulossa suunnittelukilpailu.

Arkkitehdin työ ei siis tykkänään Suomesta lopu, vaikka rakentamisen tilanne ei ole tällä hetkellä kovin valoisa. "Selvää on, että Suomesta ei tule lähitulevaisuudessa löytymään kovin paljon suunnittelutehtäviä", Adlercreutz sanoo.

Hän ei tahdo kuitenkaan henkilökohtaisesti valittaa. Ohjeeksi nuorisolle, myös omalle arkkitehdiksi opiskelevalle pojalleen, hän sanoo: "Nuoria pitää kehottaa opiskelemaan kieliä, jotta he ovat valmiita lähtemään ja ottamaan vastaan tehtäviä ulkomailta." Peruskorjaus on päivän sana ja uusi taito, jota arkkitehdit opettelevat. Adlercreutzin ja A-konsulttien suuri työmaa on Ruotsalaisen kauppakorkeakoulun, Hankenin peruskorjaus Helsingin etu-Töölössä.

Koulutalo, arkkitehtina Kurt Simberg, valmistui 1953 ja rakennettiin jo alun perin niukoilla varoilla. Asiallinen ja jopa torjuvakin ulkokuori kätkee sisäänsä hienostuneita interiöörejä, jotka ovat osa 1950-luvun taideteollisuuden historiaa. Lisa Johansson-Pape, Dora Jung, Olof Ottelin, ja Yki Nummi osallistuivat talon sisustamiseen.

Tarkoituksena on nyt kirkastaa rakennuksen alkuperäinen henki ja ilme. "1950-luvun arkkitehtuurin restaurointi ja peruskorjaus ovat oma ihan uusi problematiikkansa", Adlercreutz sanoo.

Peruskorjauksen rinnalla toinen rakentamisessa alaa voittava teema on ekologia. "Tulee pakolliseksi selvittää, miten rakennus vastaa kestävän kehityksen periaatetta ja miten elinkaariajattelu toteutetaan." "Vähitellen tiedostetaan toivottavasti, että huippuarkkitehtuuri ja ekologia eivät ole ristiriidassa keskenään." Hyvä esimerkki tästä on työ, jota arkkitehti Glenn Murcutt, kautta maailman ihailtu suunnittelija, tekee Australiassa.

Eric Adlercreutz on juuri palannut kolmen viikon Australian matkalta, jonka eräänä oppaana Murcutt toimi. "Kansainvälinen Alvar Aalto -mitali meni todellakin oikeaan osoitteeseen", hän sanoo tutustuttuaan omin silmin Suomessakin palkitun arkkitehdin rakennuksiin.

Puolisot ja työtoverit Eric ja Gunnel Adlercreutz luennoivat Australiassa kumpikin tahoillaan. Viipurin kirjaston Suomen toimikunnan puheenjohtajana työskentelevän Eric Adlercreutzin oli oikeastaan välttämätöntä asettua kirjaston korjaustyön sanansaattajaksi, vaikka se ei matkan varsinainen tarkoitus ollutkaan.

Viipurin kirjaston pelastamiseksi kerätään varoja ympäri maailmaa. Aallon elämäntyön näyttely vierailee parhaillaan Australiassa, ja sielläkin on Aallon arkkitehtuurin ja jopa Viipurin kirjastonkin ystäviä.

Kirjaston jo alkaneesta restauroinnista, suunnittelusta ja työn valvonnasta vastaa Suomen puolesta yhteistyössä venäläisten kanssa toimikunta, jota Eric Adlercreutz johtaa. On keskusteltu, että kirjaston korjaustyö olisi yksi käytännön pääkohteita, kun Aallon syntymän 100-vuotisjuhlaa vietetään 1998.

Eric Adlercreutzin oma arkkitehdin ura alkoi Aallon toimistosta, jossa hän työskenteli kuusi vuotta vuosina 1959-65. Hän ei muista, että Aalto olisi juuri puhunut nuoruuden työstään Viipurin kirjastosta, jonka venäläiset tuolloin korjasivat.

"Luulen, että Aalto piti kirjastoa menetettynä eikä halunnut enää käydä sitä katsomassa." Aalto antoi kansainväliselle medialle lausuntonsa: "Rakennus on paikallaan, mutta arkkitehtuuri on mennyttä." LEENA MAUNULA Eric Adlercreutz syntyi Helsingissä. Hän valmistui arkkitehdiksi 1961 ja jatkoi myöhemmin opintoja Kalifornian yliopistossa Berkeleyssä.

Arkkitehdin uran hän aloitti jo opiskeluvuosina ja työskenteli muun muassa Alvar Aallon toimistossa.

Eric ja Gunnel Adlercreutz perustivat 1974 A-konsultit-arkkitehtitoimiston, johon kuuluu myös kolme nuorempaa osakasta. Eric Adlercreutzin johdolla on suunniteltu muun muassa Länsi-Pasilan Maistraatintorin korttelikoulu ja seurakuntakeskus ja Kampin palvelutalo Helsinkiin sekä Lappeenrannan musiikkiopisto ja Rauman kaupungintalo ja lukuisia asuinrakennuksia ja asemakaavoja eri puolille maata.

Adlercreutzilla ei ole merkkipäivänä vastaanottoa. Hän toivoo, että mahdolliset huomionosoitukset osoitettaisiin Alvar Aalto -säätiön Viipurin kirjaston korjaushankerahastoon: Merita-Senaatintori 200118-32529.

HANNES HEIKURA

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää