Ihmiset    |   60-vuotias

Yleinen etu ohittaa oman tahdon

Tilaajille

"Hallinnointia ja hallinnointia, ei siinä niin suurta eroa ole, tekeekö sitä sairaalassa vai kaupungin johdossa. Sairaalassa demokratia on kunnallista päätöksentekoa etäämällä", väittää Seinäjoen kaupunginjohtaja, sydänspesialisti Raimo Yli-Uotila.

"Kun on 30 vuotta tehnyt lääkärin työtä, eikös se yhdelle miehelle riitä", kysäisee parikymmentä vuotta kunnallispoliitikkona kaupungin asioiden hoitoon osallistunut mies ja muistuttaa, että potilastyö oli johtavan ylilääkärin hommassakin jäänyt jo niukanlaiseksi.

Harrastuksen muuttuminen ammatiksi on tavallista nuorten keskuudessa. Vankassa keski-iässä taas ei. Yli-Uotila on vuodesta 1973 lähtien osallistunut Seinäjoen kaupungin luottamusmiesjohtoon valtuuston jäsenenä. Puheenjohtajan nuijaa hän on heiluttanut niin valtuustossa kuin kaupunginhallituksessakin.

Viimeiset neljä vuotta hän on toiminut kaupunginjohtajana ja joutunut miettimään leikkauksia ja priorisointeja. "Onneksi olen päässyt nauttimaan kunnallistalouden lihavista vuosista, jakamisen muodossa luottamusmiehenä".

Lääkärin valkea takki on helppo kuvitella niukkasanaisen miehen selkään. Virkakeskeisyys jäykistää älykkäästä tilannehuumorista tunnetun miehen.

Kun katselee tiukasti asiassa pysyvää virkamiestä, joka tasaisella värittömällä äänellä jakelee niukat vastauksensa niin ettei hymyn kare tai silmän pilkahdyskaan horjuta johtajuutta, on vaikea kuvitella, miten asiat 10-vuotiaan seinäjokelaispojan ja kaupunginjohtajan kesken viime kesänä junailtiin.

Pikkupoika oli saanut lahjaksi karitsan. Poika olisi halunnut tuoda lemmikin kaupunkiin. Mutta missä määkivää ystävää voisi pitää. Lammas jätettiin vanhempien määräyksestä maalle.

Pikkumies ei lannistunut. Hän selvitti, että kodin ruohoa rehottavan naapuritontin omisti kaupunki. Poika marssi kaupungintalolle ja kaupunginjohtajan oven liikennevalojen taa. Seinäjoella kaupunginjohtajan puheille on kurvattava sihteerin liikennevalojen kautta, sitten voi päästä johtajan ovelle; ihan kun lääkärin vastaanotolle ikään. Poika pääsi perille ja asiasta sovittiinkin miesten kesken.

Vanhempien hämmästykseksi lampaan sai muutaman päivän kuluttua tuoda kaupungin tontille laitumelle.

Yli-Uotila antaa kuvan vastuunkantajasta, joka uhraa oman tahtonsa yleisen edun vuoksi. Kaupunginjohtajuuteenkin hän sanoo ryhtyneensä velvollisuudesta, kun ei asia lähtenyt rullaamaan.

Hän vertaa hoitopäätöstä ja kaupunkilaisia koskevia ratkaisuja. "Hoitopäätös on aina helmpompi, sen vaikutukset ovat potilassuhteessa. Kun päätös koskee tuhansia ihmisiä, asia on toisin. Alistuvat suomalaiset nousevat harvoin vastarintaan. Palautetta saisi Yli-Uotilan mukaan tulla enemmän. Ylimalkaan mies on tyytyväinen kaupunkinsa taloudelliseen asemaan, naapuriyhteistyöhön, verkottumiseen ja kansainvälisiin suhteisiin. Erityinen ylpeydenaihe on ammattikorkeakoulu.

Kaupunginjohtaja kehuu kaupunkinsa vilkasta kultuurielämää. Kaupunginteatterin viimeisin ensi-ilta Friedrich von Schillerin Kavaluus ja rakkaus saa erityiskehut. Hän ilmoittautuu kulttuurin suurkuluttajaksi; klassinen musiikki ja kirjallisuus ovat rakkaita harrastuksia.

Yli-Uotila ei ole huolissaan Vaasan läänin säilymisestä, pikemminkin huoli on siitä, että Seinäjoki saa oman elinekeinokeskuksensa. "Se on henki ja elämä tälle seudulle".

Kuuden läänin suunnitelma saa miehen hiukan eloa. "Se sopisi mainiosti, Seinäjoki on Vaasan ja Keski-Suomen keskellä, oivallinen läänin pääkaupunki, eikä hiippakuntajakoakaan tarvitsisi pohtia".

Sen verran eteläpohjalaisuutta, tulvan tuomaankin, on tarttunut, että hän osaa karsastaa rikasta ruotsinkielistä rannikkoa. "Päätösvalta on pidettävä maakunnan sisällä", hän huomauttaa ja viittaa Vaasan läänin jakamisen kolmeen maakunnalliseen liittoon.

Yhtäkkiä kaupunginjohtajan silmäkulmassa välähtää, kun tulee puhe juhlapäivän vietosta.

"Tässä on ollut juhlia enemmänkin; tänään vietetään toisen lapsenlapseni kaksipäiväis-syntymäpäivää" sanoo mies ja väläyttää aurinkoisen hymyn.

"Muuten omana merkkipäivänäni olen matkalla." EEVA PALM 60-vuotias Raimo Yli-Uotila on syntynyt Laitilassa. Lääketiteen lisensiaatiksi hän valmistui Turussa 1960. Hän erikoistui sisätauteihin. Varsinaisuomalainen suuntasi valmistuttuaan Etelä-Pohjamaalle, Vimpelin kunnanlääkäriksi, teki mutkan Lapin portille Rovaniemen kaupungin lääkäriksi Lapin keskussairaalan. Oulun lääninsairaalan kautta hän palasi Seinäjoelle Etelä-Pohjannmaan keskussairaalan ylilääkäriksi 1969. Seinäjoen kaupunginjohtajaksi hän siirtyi Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtaja ylilääkärin virasta 1992.

JYRKI TERVO

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  10. 10

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää